Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple de l’EMD reclama inversions municipals a la via pública i per a un millor...
El Ple de l’EMD reclama inversions municipals a la via pública i per a un millor enllumenat

El Ple de l’EMD reclama inversions municipals a la via pública i per a un millor enllumenat

2 de novembre de 2018 a les 10:55

La Junta de veïns –nom oficial del que equival al Ple a l'Ajuntament- de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra ha aprovat requerir a l’Ajuntament de Cerdanyola que inclogui en el Pressupost 2018 i pressupost 2019 la inversió en camins públics, carrers, parcs i jardins públics i voreres i també una Declaració institucional per a la millota de l’enllumenat amb l’objectiu d’afavorir la seguretat ciudadana.

El requeriment d’inversions es va aprovar per unanimitat però no sense que PDeCAT i ERC critiquessin el govern de l’EMD per considerar que han estat massa inactius per aconseguir aquestes Inversions.

El president de l’EMD, Ramon Andreu, insisteix que el requeriment aprovat reclamava "simplement demanar que l'Ajuntament faci inversions a Balleterra, cosa a la que "no està obligat", però insisteix en què és de justícia perquè no n'ha fet ni abans de l’existència de l’Entitat Descentralitada ni amb l’EMD en marxa. Andreu destaca que en els últims anys l’única inversió ha estat la construcció del centre cívic i perquè la llei obligava a fer una inversió amb la posada en marxa de la gasolinera de la rotonda de La Vall.

Des del PDeCAT, Jordi Macarulla indicava que “alguna cosa hem fet malament perquè en 5 anys no s’hagi aconseguit cap inversió”. Macarulla manifesta que els enfrontaments entre Ajuntament i EMD formen part “de la vida política”, però creu que el govern bellaterrenc hauria d’haver aconseguit aquestes inversions municipals que ara requereix.

Igualment el vocal d’ERC, Quim Oltra, donava un “Sí crític” ja que considera que l’Ajuntament està obligat a fer les inversions i que aquestes han de ser acordades amb l’EMD i no acceptades amb submissió des de Bellaterra. Però remarca que per això cal que l’EMD faci propostes i que el pressupost municipal de 2018 contempla una partida de 150.000 euros per a inversions a Bellaterra però si no hi ha acord no és només per culpa de l’Ajuntament si no es fan propostes. Per a Oltra, el requeriment aprovat demostra “inacció per part de l’EMD”.

Un debat similar es va viure en l’aprovació, aquí amb l’abstenció “crítica” del PDeCAT, del requeriment a l’alcalde de Cerdanyola perquè faci arribar a l’EMD, en un termini de 15 dies, tots els informes tècnics de l’Ajuntament que puguin estar relacionats directa o indirectament amb les competències traspassades a l’EMD Bellaterra des dels seus inicis l’any 2010”.

Ramon Andreu manifesta que el detonant d’aquest requeriment és el coneixement que hi ha dos informes de la Policia Local en relació a l’ordenació del trànsit a Bellaterra que afecten la seguretat dels veïns que no s’han traspassat a l’EMD i la possibilitat que n’hi hagi d’altres informes dels diferents departaments municipals que també puguin afectar les competències de l’Entitat de Bellaterra.

El portaveu del PDeCAT indica que els informes que afecten l’EMD han d’arribar a Bellaterra però creu si s’ha d’arribar a fer un requeriment amb un llenguatge dur que acusa l’Ajuntament de “deslleialtat institucional” i de “comportament reiterat i irresponsable” quan es demana “un tema elemental” és que quelcom s’ha fet malament des de l’EMD.

Des d’ERC, Quim Oltra indica que “relació entre Ajuntament i EMD hi ha molta, però no bona”, però subratlla que en aquest cas no creu que hi hagi mala intenció municipal, sinó que la situació de l’Ajuntament és la “d’un cacau”.  No obstant això, Oltra indica que l’informe sobre el deficient funcionament d’un semàfor es coneix des de juliol i segueix funcionant igual i es pregunta si es volen els informes per després no fer-los cas.

L'enllumenat

En relació a l’enllumenat, el que inicialment era una moció del PDeCAT per reclamar millores es va convertir durant el debat de la Junta de veïns en una Declaració Institucional que recorda “l’altament deficient” estat de la il·luminació a Bellaterra i la necessitat de millorar-lo per raons de seguretat ciutadana. Tots els grups coincideixen en la necessitat urgent d’abordar un pla de xoc i reclamar que s’aclareixi el debat de competències sobre enllumenat que l’actual conveni amb l’Ajuntament estableix que pertany al municipi i que passin definitivament a l’EMD.

Mocions: des dels pisos turístics a la fiscalitat progressiva

ERC també presentava diverses mocions. Amb sort diversa. Per unanimitat i amb Gent per Bellaterra i el PDeCAT també presentant-se com a proposants del text,  es va aprovar l’estudi de la situació dels pisos i cases d’ús turístic que també ha d’analitzar després de l’aprovació d’una moció l’Ajuntament de Cerdanyola i que podria portar a una suspensió de llicències per part del municipi. Igualment per unanimitat –tot i que GentxB va donar llibertat de vot als seus vocals-, s’aprovava el suport a la Resolució 92/XII del Parlament de Catalunya sobre la priorització de l’agenda social i la recuperació de la convivència que “insta les institucions i els partits catalans al diàleg, a l’acord i al respecte de la pluralitat” i  “aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”. Una tercera moció d’ERC aprovada per unanimitat reclama que si no hi ha en marxa el servei d’audioactes de les Juntes de veïns en un temps prudencial es torni al sistema d’actes escrites.

Per contra, es van rebutjar altres dues mocions d’ERC, sobre fiscalitat progressiva i pressupostos amb perspectiva de gènere, i una tercera, sobre l’aparcament a la zona de l’estació de tren per buscar el consens i esperar els resultats d’un estudi que està fent l’Ajuntament.

La moció sobre fiscalitat progressiva demanava un compromís per aplicar un model progressiu d’impostos, taxes i preus públics “amb l’objectiu de corregir les desigualtats i garantir l’accés de tots els ciutadans als serveis públics” que introdueixi “elements de responsabilitat ambiental” per afavorir  “la transició cap a un model energètic basat en energies renovables”. Quim Oltra plantejava l’exemple d’exempció de la taxa de guals als propietaris de vehicles elèctrics. Des del govern, Ramon Andreu recordava que l’IBI ja és progressiu, però és un impost municipal i que l’EMD aplica molt poques taxes. El president de l’EMD indicava que la càrrega de feina suposaria un cost elevat i que la taxa de guals ja es va rebaixar. Oltra insistia que “no és tanta feia i val la pena, però hi ha models polítics diferents”.

 

Una última moció d’ERC demanava la creació d’un consell de polítiques de dones i d’igualtat  i l’inici de tràmits per a La incorporació de la perspectiva de gènere als pressupostos municipals amb la realització d’estudis de diagnòstic per saber si els pressupostos contribueixen a disminuir, augmentat o mantenir les disparitats existents en les condicions de vida de dones i homes i posteriorment fer propostes de canvi i avaluació de resultats.

El govern indicava que les dones són majoria entre els personal de l’EMD i que fer més estudis Suposa reduir uns pressupostos ja escassos. Per a Ramon Andreu, n’hi ha altres estudis més prioritaris i fer aquests informes seria no gestionar bé els recursos de l’EMD donada la poca repercussió que tindrien. ERC insistia en què aquests estudis haurien de ser prioritaris perquè “detecten desigualtats” que es poden corregir.