El Ple debat avui la descontaminació de l'abocador de Can Planas i la congelació dels impostos municipals
26 d'octubre de 2006 a les 0:00La Plana del Castell torna a estar-hi present al Ple ordinari d’avui dijous. Ajuntament de Cerdanyola, Agència de Residus de Catalunya (ARC), Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus (EMSHTR) i Consorci Urbanístic del Centre Direccional es comprometen per conveni a treballar conjuntament per a la descontaminació dels terrenys de l’abocador de Can Planas. Un tema destacat que es presentarà a votació dels regidors són els impostos i taxes municipals. La proposta del govern és congelar els impostos i pujar les taxes l'IPC previst.
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, insisteix en que, tot i constituir un problema ecològic, la situació de l’abocador de Can Planes no ha de generar alarma social perquè no comporta cap perill greu i s’està en camí de solucionar-ho. L’alcalde assegura que s’ha fet una diagnosis de l’estat de l’abocador i sobre aquesta s’encarregarà un projecte executiu per assolir una contaminació zero a la zona.
L’actual situació de l’abocador té el seu origen en el període 1982-1995, degut a una mala gestió i escassa vigilància en l’abocament de residus inerts municipals primer i residus industrials, després. A més d’altres abocaments realitzats fora de control a causa de la negligència de les administracions. Segons ha explicat el tinent d'alcalde Santiago Cayuela en roda de premsa, el cost de l'actuació serà de 6 milions d'euros que seran sufragats entre l'ARC -40 percent -, l'EMSHTR -40 percent i l'Ajuntament -20 percent , és a dir 1'2 milions d'euros-.
Un altre tema vinculat al territori és la proposta de creació i constitució del Consorci per a la promoció i el desenvolupament econòmic de l’eix B-30, que agrupa els municipis de Cerdanyola, Sant Cugat i Rubí. Antoni Morral, que ha fet aquestes declaracions al programa Cerdanyola, avui de Cerdanyola Ràdio 105.3 FM, creu que ara es donen les condicions polítiques favorables per a configurar un espai de relació i coordinació entre els tres municipis. La B-30 es constitueix en un dels eixos de comunicació més importants de Catalunya, vertebrat en torn a la economia del coneixement que té com a principals motors la UAB, el Parc de la Ciència i el Sincrotró.
El Ple també votarà la firma d’un Conveni amb la Societat d’Aigües de Barcelona (AGBAR) per la millora de la xarxa hidràulica de la ciutat, ja antiga i bastant malmesa, i necessitada d’una forta inversió per a evitar pèrdues d’aigua tractada. El conveni també contempla l’arranjament del dipòsit del Turonet, el recobriment del paisatge del Turó de Ca n’Oliver i el patrocini de la construcció del Museu del poblat ibèric de Ca n'Oliver pels anys 2009 a 2011 -fins ara el patrocini arribava al 2008-.
Els impostos municipals es congelaran i les taxes pujaran l'IPC
Altres temes que es tractaran al Ple d’avui dijous seran la modificació de les ordenances fiscals i preus públics per l'any 2007. Segons indiquen Morral i Cayuela, els impostios municipals es congelaran i, pel que fa a l'IBI, es mantindrà el topall d'un 10 percent d'increment màxim a causa de la revisió cadastral que va entrar en vigor aquest any. Pel que fa als preus públics i taxes -que van des del cost de l'entrada a la piscina a la taxa per posar la terrassa d'un bar o la del cementiri municipal-, aquelles taxes que cobreixen el cost del servei es congelen i la majoria de les restants pujaran l'IPC previst, que és del 3'5 percent .
La revisió de preus del contracte de neteja d’edificis i dependències municipals, la revisió de preus de la concessió de l’escola bressol municipal i l’aprovació de tràmits per la construcció d’una llar d’infants al sector Canaletes. seran altres qüestions a tractar, al costat de la modificació del contracte del servei de recollida de residus sòlids urbans i neteja viària a càrrec de l'empresa CESPA. Aquest servei s'ampliarà amb l'increment de la recollida selectiva -especialment paper i vidre-, un nopu servei de neteja de barris exteriors i polígons industrials periufèrics com La Clota i Polizur i un augment de la recollida de mobles i voluminosos amb un servei integral que anirà des de la recollida al desballestament.
Un punt que podria retirar-se del debat plenari és el que afecta a l'aprovació provissional de la normativa per a la instal.lació de bars i establiments d'oci nocturn. Segons ha explicat avui Consol Pla, regidora de Promoció Econòmica, tots els bars que estan a l'àmbit aprovat en una sessió plenària anterior ja estan en tràmits de la legalització definitiva però hi ha una zona industrial que no es va incloure al mapa inicial i això afecta a dos establiments -l'Acme i el Quve-, raó per la qual podria retirar-se aquest punt del debat plenari.