El Ple debat avui la reclamació de 10 milions d'euros a Hisenda pels beneficis fiscals de la UAB
25 de gener de 2007 a les 0:00L’Ajuntament de Cerdanyola reclamarà al ministeri d’economia i Hisenda 9.859.405 euros en compensació pels beneficis fiscals que té la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) si així ho aprova el Ple Municipal, el primer de 2007, que començarà les 19 hores. Altres temes destacats a debat entre els regidors seran el Reglament de Protocol municipal, la resolució dels recursos contra la relació de Béns i Drets de la Plana del Castell o la moció del PSC que demana l’obertura d’expedient informatiu per aclarir les valoracions per a la venda d’un local municipal en subhasta pública, entre d’altres qüestions.
De fet, els regidors han de ratificar avui al Ple de gener la reclamació ja realitzada per l’alcalde a la direcció general de Coordinació Financera de les Entitats Locals del ministeri d’Hisenda perquè es considera que els beneficis fiscals en els tributs locals que atorguen les lleis perjudiquen l’Ajuntament i aquesta pèrdua d’ingressos s’ha de compensar.
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, assegura que aquesta petició forma part de l’aliança estratègica entre l’Autònoma i el consistori establerta l’any passat amb un primer acord per resoldre els contenciosos pel que fa a la relació fiscal entre ambdós organismes. De les negociacions que s’han portat a terme en els darrers mesos els dos ens també van acordar treballar plegats per tal d’aconseguir compensacions econòmiques per acollir a la ciutat aquesta infrastructura educativa que comporta una gran tracció i moviment de persones. Morral explica que aquest recurs jurídic que ara es presenta anirà acompanyat de converses polítiques a Madrid.
Reglament de Protocol
Pel que fa al Reglament regulador del Protocol, els Honors, les Distincions i els Premis de Cerdanyola, es presenta per a la seva aprovació inicial. Aquest reglament s’ha fet a proposta del grup municipal del PSC i de forma consensuada, segons manifesta l'alcalde, qui afirma que no es té constància d’una normativa d’aquestes característiques des dels anys 60. Per tant, era important actualitzar i regular aquest tema de gran rellevància institucional. Antoni Morral explica que han agafat com a referència els reglaments d’altres administracions locals i, com no, la pròpia legislació.
En temes econòmics, es modifica la taxa per a l’estacionament de vehicles en les vies públiques. Amb la proposta, la zona blava tindrà un preu d’un mínim de 23 cèntims –15 minuts- a un màxim de 2’40 euros –2 hores-, mentre que el tiquet d’anul.lació de denúncia passa a 3’30 euros i s’estableix una tarifa per a les targetes especials de comerços de 36 cèntims per mitja hora i de 74 per una hora.
Una altra proposta és la de delegar en la Diputació de Barcelona les facultats per recaptar les sancions de seguretat viària com les multes de circulació i que permet notificar les denúncies de la policia local , concedir i denegar ajornaments, resoldre recursos presentats i comunicar a Trànsit les dades de les sancions greus i molt greus, entre d’altres temes.
En relació a temes urbanístics, els regidors discutiran sobre la resolució dels recursos presentats contra la relació de béns i drets de la Plana del Castell, aprovada prèviament pel plenari municipal. Els regidors hauran d’estimar o desestimar les al·legacions, algunes d’elles relacionades amb finques que ara són de titularitat de Renfe o Adif, presentades pels propietaris afectats. Antoni Morral indica que es tracta d’una gestió urbanística més, tot i que no li vol restar importància doncs els propietaris estan en el seu dret de reclamar o protestar.
El ple debatrà l’aprovació definitiva del conveni de cooperació amb el Consorci del Parc de Collserola per fer el paseig Mirador de les Aigües des de la carretera d’Horta a Can Ferrer, una iniciativa aprovada inicialment a la passada sessió plenària. El camí planteja un itinerari de passeig peatonal amb una extensió de 2.200 m, dels que 1.175 aprofiten fragments de la carretera de l’Arrabassada i camins existents i 1.025 són de nova obertura. El projecte també inclou una passarel·la peatonal sobre la carretera d’Horta a Cerdanyola i l’habilitació d’una zona de descans amb bancs al Mirador de Valldaura.
Moció del PSC
En el capítol de mocions, l’ordre del dia només inclou una moció del PSC respecte de la venda o permuta de patrimoni municipal. En concret es fa referència a l’adjudicació d’uns locals del carrer de Sant Iscle –les antigues dependències de l’àrea Social- en subhasta pública. Segons la moció, 11 dies després de la subhasta, el nou propietari venia l’immoble per un import superior al doble del preu taxat. La proposta socialista és obrir un expedient informatiu per “aclarir les valoracions que han determinat un preu final de taxació clarament inferior al del mercat” i la creació d’una comissió amb representació de tots els grups consistorials, que aprovi les bases a seguir en les futures vendes de patrimoni municipal.
Al respecte, Antoni Morral explica que, tal i com marca la llei, es va fer la subhasta amb uns informes previs de taxació d’empreses externes. Es van presentar tres persones interessades i es van quedar amb la millor oferta. Tant els socialistes com l’alcalde coincideixen en assenyalar que el procés seguit pel consistori ha estat, en tot moment, el correcte però el grup de l’oposició creu que la taxació ha infravalorat el valor real del local.
Morral diu que el local està ara sotmès a les lleis del mercat i que, després d’assabentar-se sobre la situació, la informació rebuda se la va transmetre al grup socialista. És per això que l’alcalde creu absurd obrir ara un expedient d’investigació quan ja es té a les mans tota la informació necessària i quan es reconeix mútuament que el procediment seguit ha estat l’adequat.