Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple debat l'acord PSC-ECP i l'eterna discussió sobre el sou dels polítics

El Ple debat l'acord PSC-ECP i l'eterna discussió sobre el sou dels polítics

11 de juliol de 2019 a les 11:31

L’acord programàtic entre Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP) fet públic aquesta setmana i l’etern debat polèmic sobre els sous dels polítics centrava ahir el Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola. L'oposició demana més concrecions programàtiques al govern, mentre, majoritàriament, es reclama no fer us demagògic del debat dels salaris.

El govern socialista presentava al Ple la seva estructura organitzativa, un cartipàs organitzat en quatre grans àrees: Alcaldia i Presidència; Cohesió Social i Ciutadania; Territori i Sostenibilitat; i Economia i Serveis.

El portaveu del grup de govern, el socialista David González, destaca que l’organització del nou govern municipal respon a cinc objectius: fer una ciutat amable; assolir una Cerdanyola de justícia social; crear una ciutat accessible amb cura del'espai públic com a prioritat;  impulsar la ciutat del coneixement i aconseguir una administració modèlica en transparència.

Des de l’oposició es va abordar especialment l’acord programàtic firmat pel PSC i ECP a principis d'aquesta setmana. Així, la portaveu d’ERC, Helena Solà, destacava que la seva formació està acord amb tots els punts de l’acord però que no el suscriuria perquè només és un document de voluntats polítiques sense concretar ni calendaritzar actuacions. Solà indica que, a més, hi ha temes importants amb ampli consens social i polític que ni apareixen a l’acord, com la millora dels equipaments esportius, culturals o educatius de la ciutat.

En aquest sentit, des de Guanyem Cerdanyola –hereu del grup de Compromís que va governar el mandat passat-, Ivan González destacava que donaran els habituals 100 dies de termini abans de fer cap valoració sobre el govern, però reclamaven concrecions sobre temes d’important debat social que requereixen d’una actuació imminent com el crematori, el Centre Direccional o al reforma del sector Santa Teresa.

Des de C’s, la portaveu Sonia Rodríguez lamentava la falta de resposta del govern a les propostes organitzatives i programàtiques del seu grup, mentre des del govern s’assegurava que li havien acceptat totes. Els regidors de la formació taronja insisteixen en la importància de l’estabilitat del govern perquè la ciutat no pot estar parada, però Gorka Samaniego indicava que la presència de regidors d’ERC, Guanyem i ECP a òrgans representatius com el Consorci del Centre Direccional o la Mancomunitat Cerdanyola-Ripollet-Montcada apunten que “no es vol fer valer la majoria constitucionalista” i vaticina que això portarà a la inestabilitat.

Des del grup que ha signat l’acord programàtic amb el PSC, Pilar Adell, portaveu d’ECP, explicava el suport del seu grup en una negociació amb 23 propostes programàtiques per millorar la situació de la ciutadania amb la gent al centre de totes les polítiques municipals. Entre elles, Adell destacava l’aposta per la municipalització de l’aigua, l’impuls a la cobertura del dentista amb tarifació social i la creació de la taula d’habitatge.

Finalment, Joan Sánchez, portaveu de Junts, considera que es tracta d’un cartipàs dispers que no apunta concrecions necessàries per respondre a les necessitats de la ciutadania.

El salari dels polítics de Cerdanyola

L’altre gran debat del plenari de presentació del govern va ser el dels sous i indemnitzacions dels regidors. La proposta que es va aprovar va ser de 59.301 euros bruts anuals per a l’alcalde i de 49.315 per als regidors amb dedicació exclusiva, mentre que les dedicacions parcials es troben en una forquilla entre els 36.986 euros de les 30 hores als 12.328 de les 10 hores de dedicació setmanals. Les indemnitzacions per assistència als regidors que no accedeixin a aquest règim de dedicacions és de 402 per sessió de Ple municipal i 334 euros per reunió de les Comissions informatives, la Junta de portaveus i la Junta de govern. Pel que fa als grups polítics hi ha una dotació fixa de 477 euros bruts mensuals i una variable de 111 euros.

Des del govern, David González considera la proposta “sensata i raonable” i explica que l’increment respecte el passat mandat és per l’actualització que han tingut també els treballadors públics.

ECP confessa que aquest punt generava contradiccions al seu grup. Pilar Adell admetia que els salaris plantejats són continuistes respecte el passat mandat, compleixen el que marca la llei, són moderats respecte els sous polítics d’altres municipis de l’entorn i fins i tot són inferiors a la cúpula directiva tècnica de l’Ajuntament, però, apuntava, són “astronòmics, excessius i no progressistes” quan a la ciutat un 22% de la població viu amb 1.131€ bruts mensuals.

Replicava la portaveu d’ERC que aquest és un debat recurrent en el que no s’hauria de fer demagògia amb el sou dels funcionaris ni dels regidors destacant que es cobra d’acord a les seves responsabilitats i dedicació  i manifestant que els salaris de la plantilla municipal són baixos en relació a altres ajuntaments, com demostraria les dificultats per aconseguir agents de la Policia Local ja que demanen el trasllat en quan poden perquè cobraran més en altres localitats.

Des de Cs, Sonia Rodriguez es mostrava d’acord amb una actualització de salaris que segueix el que marca la llei, però reclamant més espais i recursos per a l’oposició amb l’objectiu de dignificar la seva feina.

El portaveu de Junts, Joan Sánchez, argumentava que la dedicació política s’ha de compensar i assegurava que “els sous no són cap disbarat”, assumint que aquest és un debat “propici a la demagògia”. En tot cas, creu que, pel que fa a les dedicacions exclusives, és una “aposta de màxims” que caldrà reavaluar si hi ha una ampliació de govern en el futur amb la incorporació de regidors d’altres forces polítiques.

Des de Guanyem Cerdanyola creuen que els salaris són “lluny de que es viure amb dignitat”, però per donar el seu vot favorable caldria que el govern portés al Ple de juliol l’expedient de municipalització de la gestió de les escoles-bressol públiques de la ciutat que el plenari va rebutjar en dues ocasions el mandat passat. Per això, indicava Ivan onzález, votaven en contra del punt.

Representació a òrgans col·legiats externs

Pel que fa a la representació en ens supramunicipals i de presència de l’Ajuntament, Guanyem defensa com lògic que als ens de representació unipersonal aquesta sigui d'un membre del govern, però no així en els òrgans de més representació i per això aquest grup ha demanat participar en la Mancomunitat Cerdanyola-Ripollet-Montcada on s'han de tractar temes importants com "el de les antenes de ràdiofreqüència". ERC i ECP també tindran representació en aquests òrgans al Consorci del Centre Direccional i a la Mancomunitat.

Les representacions seran:

  • Agrupació de Municipis Titulars del Servei de Transport Urbà de la Regió Metropolitana (AMTU). Eulàlia Mimó.
  • Associació Àmbit B-30. Carlos Cordón
  • Associació Catalana de Municipis i Comarques. Carlos Cordón
  • Associació Internacional de Ciutats Educadores. David González.
  • Associació de municipis per l’aigua pública. Eulàlia Mimó.
  • Associació Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona. Carlos Cordón, David González
  • Associació Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Eulàlia Mimó
  • Consell Esportiu del Vallès Occidental sud. Óscar Pons.
  • Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.Víctor Francos
  • Consell de Mobilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Eulàlia Mimó
  • Consorci per a la defensa de la conca del Riu Besòs. Eulàlia Mimó.
  • Consorci per a la gestió de residus del Vallès Occidental. Víctor Francos
  • Consorci Govern Territorial de Salut del Vallès Occidental Est. Carme Arché
  • Consorci Localret. David González.
  • Consorci per a la Normalització Lingüística. Pepi Rivera
  • Consorci del Parc de Collserola. Carlos Cordón, Eulàlia Mimó
  • Consorci per a la promoció i el desenvolupament econòmic de l’Eix B-30 de Sant Cugat, Rubí i Cerdanyola. Carlos Cordón, David González
  • Consorci de Turisme del Vallès Occidental. Pepi Rivera
  • Consorci Urbanístic del Centre Direccional. Carlos Cordón, Eulàlia Mimó, Íñigo García de Enterría (ERC), Cecilia Collado (ECP), Javier Sánchez
  • Creu Roja. Óscar Pons
  • Federació de Municipis de Catalunya. Carlos Cordón
  • Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Carme Arché
  • Fundació Gomar-Fatjó. Óscar Pons
  • Fundació Privada GESPA.  David González Carlos Cordón
  • Mancomunitat Intermunicipal Cerdanyola-Ripollet-Montcada i Reixac. Carlos Cordón, Eulàlia Mimó, Cecilia Collado (ECP) i Ivan González (GuanyemC).
  • Pla estratègic metropolità de Barcelona. Carlos Cordón.
  • Universitat Autònoma de Barcelona Mesa de Mobilitat David González.
  • Vila Universitària.  David González i Javier Sánchez
  • Xarxa Local de Consum. David González.
  • Xarxa de municipis per l’economia social i solidària. Javier Sánchez

La polèmica venia amb el comentari del regidor de Cs Gorka Samaniego sobre el possible ús partidista en favor del procés del Consorci per a la Normalització Lingüística que va ser força criticat per regidors de les altres forces del Consistori. De fet, Cs es mostra partidari "d'analitzar la utilitat" d'aquests òrgans de representació, al temps que es felicitava que no s'hagi nomenat representant a l'Associació de Municipis per a la independència. 

Altres temes

Pel que fa als altres punts del plenari, el govern no va aconseguir el suport necessari –es requeria de majoria absoluta- per aprovar que el regidor del PSC Víctor Francos sigui membre del Consell Metropolità de l’AMB al costat de l’alcalde, Carlos Cordón, que és membre nat de l’organisme; es va aprovar la periodicitat habitual de les sessions ordinàries del Ple de l’Ajuntament per a l’últim dijous de mes a les 19 hores; i es van modificar les tres places de personal eventual –càrrecs de confiança- del passat mandat que ara seran assessors de de Cohesió social i ciutadania; Economia i serveis generals i Alcaldia-Presidència amb un sou brut anual de 47.760 euros. Alexandra Moreno ocuparà el càrrec a Alcaldia i Javier Montes a Economia i serveis generals, mentre el regidor de C’s Pau Ortolà afirmava que el tercer lloc no es cobreix a l’espera d’una possible ampliació de govern i agraïa que no es crees un quart lloc d’assessor eventual.

Galeria d'imatges