Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple debat sobre els límits de la llibertat d’expressió i consideracions moral...
El Ple debat sobre els límits de la llibertat d’expressió i consideracions morals sobre l’exercici de la violència

El Ple debat sobre els límits de la llibertat d’expressió i consideracions morals sobre l’exercici de la violència

26 de febrer de 2021 a les 10:43

El temps del Ple de febrer dedicat a les mocions es va convertir en un encès debat sobre el concepte violència i els límits de la llibertat d’expressió, vivint alguns moments de certa crispació que afortunadament es van reconduir cap a un confrontament d’idees menys virulent en les formes. També es van aprovar mocions per feminitzar el nomenclàtor, adherir-se a la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta o per estudiar la gestió directe del servei d’aigua a Bellaterra.

Un paquet de mocions demanant l’amnistia per a les preses i presos polítics, demanant l’indult per a Pablo Hasél i per la llibertat d’expressió, totes tres rebutjades amb els vots de PSC, Ciutadans i PP, van encendre el debat sobre els límits de la llibertat d’expressió. Uns límits que per al regidor de Ciutadans, Pau Ortolà, “correspon posar als jutges quan s’utilitzen paraules que atempten a la llibertat dels altres i creen un ambient propici a la violència”.

Mentre, des d’ERC, Guanyem i Junts per Cerdanyola es demanava promoure una modificació del Codi Penal per a que els delictes relacionats amb la llibertat d'expressió només se sancionin si suposen clarament un risc per a l'ordre públic. El portaveu de Guanyem, Ivan González, alertava que “si es converteix en delicte tot el que ens ofèn, serem una societat feble i immadura, remarcant que a més sempre s’actua contra les opinions crítiques amb el poder”.

Sí que es va aprovar, amb els vots de PSC, C’s i PP, una moció que condemna la violència viscuda es darrers dies a diverses ciutats catalanes i de l’Estat en les protestes contra l’empresonament de Pablo Hasél. Des d’ERC, Iñigo Enterria criticava “el biaix de la moció per reduccionista i simplificar la violència a la crema de contenidors, quan el que caldria es preguntar-se perquè un jovent criminalitzat constantment i en progressiva precarietat econòmica, surt a cremar contenidors”. La regidora de Guanyem, Laura Benseny, s’emparava en la cançó Violència, del grup Orxata, per dir que “davant la criminalització de la protesta no entrarem des de Guanyem no entrarem a debatre amb els violents de Ciutadans”.

La portaveu de C’s, Sonia Rodríguez, es va mostrar indignada per l’acusació de violents al seu grup i va demanar unes disculpes que no es van produir, acabant tot en noves disquisicions sobre l’equilibri entre llibertat d’expressió i salut democràtica.

La resta de mocions ja no van encendre més espurnes dialèctiques i es van aprovar per còmodes majories. Sense vots en contra es va aprovar una moció d’En Comú Podem que demana incorporar al municipalisme en els òrgans de govern del Pla d’Actuació del Procicat i una moció d’ERC per apostar per la gestió directa de l’aigua a Bellaterra. Aquí el debat, gairebé rutinari, va ser prou conegut, PSC i Ciutadans aposten pel que es demostri el model de gestió més eficient, sigui públic o privat, i ERC, Guanyem i En Comú Podem, com manifestava la seva regidora, Cecilia Collado, opten obertament “pel model públic, amb una gestió dels serveis bàsics allunyada de les mans del mercat i dels interessos privats”.

Per unanimitat es van aprovar la moció d’ERC per a la feminització del nomenclàtor a Cerdanyola i la moció de Ciutadans per l’adhesió de Cerdanyola a la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta.

Galeria d'imatges