Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple debatrà un valor de reversió del PEM Guiera d’1’1 milions d’euros, 2'2 me...
El Ple debatrà un valor de reversió del PEM Guiera d’1’1 milions d’euros, 2'2 menys que el previst al 2014

El Ple debatrà un valor de reversió del PEM Guiera d’1’1 milions d’euros, 2'2 menys que el previst al 2014

8 de novembre de 2018 a les 15:16

El govern municipal presentarà al Consistori una proposta de valor de reversió de la concessió del Parc Esportiu Municipal (PEM) Guiera amb la Federació Catalana d’Handbol (FCH) per un valor d’1.111.827 euros, una tercera part de la primera indemnització prevista al 2014, que va ser de 3.356.946 euros, que pocs mesos més tard baixaria als 2.367.322 euros. L’Ajuntament debatrà la proposta en sessió extraordinària del Ple Municipal a les 19 hores d’aquest dijous, 8 de novembre.

El valor de reversió és el valor d'un immoble al terme d'un determinat període d'estat d'ús, explotació o al final de la seva vida útil. En aquest cas, es tracta de fixar la indemnització que ha de rebre la FCH un cop liquidat el contracte de gestió de les instal·lacions i descomptades inversions no realitzades, l'amortització feta o l'estat de les instal·lacions, entre d’altres elements.

Construcció, creixement, crisi i primera xifra de reversió

Les instal·lacions del PEM Guiera es van construir al 2003 finançades per la FCH que assumia la gestió i explotació del recinte esportiu i que va impulsar uns primers anys de creixement de socis i activitats. La federació va entrar en problemes econòmics que es van traduir en impagaments del cànon de la concessió i de subministraments d’energia al PEM Guiera l’any 2012, fins que l’organisme federatiu entrava en concurs de creditors als 2013 i es coneixia que tampoc hi havia en dipòsit la garantia econòmica del contracte, al temps que s’obria una comissió municipal per investigar les concessions municipals que ha gestionat la federació –a més del PEM Guiera, les piscines de Montflorit i el Turonet i el ja desaparegut Altis-

Aquesta situació va precipitar que el procés de resolució del contracte de gestió i explotació del PEM Guiera amb la Federació Catalana d’Handbol s’iniciés al Ple de l’Ajuntament de novembre de 2013, resolució que a l’abril de 2014 quedava pendent del dictamen de la Comissió Jurídico Assessora de la Generalitat. Aquell expedient revertia els béns de la instal·lació en favor de l'Ajuntament al temps que aprovava una liquidació de la concessió per un import de 3.356.946 euros en favor de la Federació Catalana d'Handbol.

El tema tornava al plenari de l’Ajuntament al mes de juny del mateix any, però el punt es retirava enmig de la polèmica davant les denúncies de PP, ERC i Compromís de possibles irregularitats i amb la indignació de la federació que considerava la retirada una deslleialtat institucional.

Intervenció municipal del servei i reducció del valor de reversió previst

Al mes de juliol de 2014, la federació d’handbol comunicava a l’Ajuntament de Cerdanyola que no podria continuar oferint el servei a partir del 4 d’agost. Davant aquesta situació  l’Ajuntament intervenia el servei “de forma cautelar i immediata per donar continuïtat al servei de caràcter públic”.

Un mes més tard, amb el PEM Guiera ja intervingut, el Ple de l’Ajuntament aprovava la resolució de contracte  amb una indemnització a favor de l’entitat esportiva de 2.367.322 euros, amb una quitança del 30% en la xifra del valor de reversió inicialment prevista. PP i Compromís s’abstenien i ERC votava en contra.

Aquesta resolució l’acceptava la federació i un dels seus creditors, Bankia, però no així l'altre, l'Institut Català de Finances. La disconformitat d'aquesta entitat provocava que aquella resolució es trenqués.

La resolució del contracte es reobre

Dos anys després, l'Ajuntament de Cerdanyola aprovava per unanimitat al juny de 2016 –en un nou mandat- tornar a obrir el procediment de resolució del contracte de gestió del PEM Guiera amb la Federació Catalana d'Handbol. L'acord es va prendre per consens, tot i les discrepàncies sorgides sobre un altre acord, la imposició de sancions a la Federació per diversos incompliments. De fet, la Federació presentava un contenciós contra la imposició de penalitats per incompliments en l'execució del contracte 

El següent capítol es va viure el mes següent quan el Ple Municipal, en sessió extraordinària, aprovava la resolució del contracte de gestió i explotació del PEM Guiera sense que la Federació hagués presentat al·legacions. No obstant això, encara es desconeixia el valor de reversió de la concessió que s’anunciava que es decidiria al novembre d’aquell 2016. El Ple municipal d’aquell juliol aprovava la liquidació del contracte amb una modificació del pressupost per incloure-hi una partida de 3.059.909 euros per afrontar el valor de reversió, encara per calcular, un cop determinades les inversions no realitzades, l'amortització feta o l'estat de les instal·lacions, entre d'altres aspectes.

Acaba el període d'intervenció

Al mes d’agost es complien els dos anys d’intervenció municipal, període màxim permès, i l’Ajuntament aprovava que el contracte de gestió es dividís en 5 prestacions de servei diferents - monitoratge, neteja, manteniment, direcció i personal administratiu- per un període de 6 mesos prorrogable a 6 mesos més i abordar la municipalització posteriorment.

Els treballadors de monitoratge iniciaven en aquell moment un seguit de mobilitzacions reclamant millors condicions laborals i garantia de continuïtat mentre la liquidació del període d’intervenció vivia en un bucle anant a debat i retirant-se del Ple fins a tres vegades consecutives. Finalment, a la quarta i per unanimitat, el plenari d’abril de 2017 –en aprovació inicial que va ser definitiva al juliol de 2018- determinava un saldo a favor de la Federació Catalana d'Handbol de 72.289 euros en la liquidació d’aquest període.

El següent capítol es va viure al juny de 2017 quan el plenari aprovava la reorganització del servei que suposava la incorporació a l'Ajuntament del personal d'administració i direcció i la licitació dels serveis de neteja, manteniment i monitoratge esportiu. A més, també es plantejava la unificació dels models de gestió del PEM Guiera i el CEM Can Xarau. Els treballadors de monitoratge mantindrien al llarg de 2018 les seves protestes i reivindicacions.

Pel que fa a la reversió, lalcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, i el president de la Federació Catalana d'Handbol, Jaume Fort, signaven l’acta de reversió dels Béns Mobles del Parc Esportiu Municipal de Guiera, un document amb el llistat de tots els elements inventariables de la instal·lació que no siguin pròpiament l'edifici, al juliol de 2018.

Un ple extraordinari per determinar el valor de reversió

Un dels últims capítols d’aquest etern culebrot podria donar-se aquest dijous quan es presenti  a debat i votació dels regidors el valor de reversió proposat pel govern municipal: 1.111.827 euros. En cas d’aprovar-se, la Federació Catalana d’Handbol i els seus creditors, Bankia i l’Institut Català de Finances, tindran 15 dies per presentar al·legacions.