Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple rebutja l'obertura d'un expedient informatiu sobre la subhasta dels local...
El Ple rebutja l'obertura d'un expedient informatiu sobre la subhasta dels locals del carrer de Sant Iscle

El Ple rebutja l'obertura d'un expedient informatiu sobre la subhasta dels locals del carrer de Sant Iscle

26 de gener de 2007 a les 0:00

El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola va rebutjar la moció del grup socialista que sol.licitava l’obertura d’un expedient informatiu sobre la subhasta de dos locals municipals del carrer de Sant Iscle. Els responsables del govern van destacar que el procediment ha estat correcte i que els regidors ja tenen tota la informació, mentre el grup socialista, que reconeixia la correcció del procés, afirmava que s’havia d’aclarir el preu de taxació ja que el comprador el va vendre per un preu molt més alt pocs dies després. La sorpresa va ser que el regidor d’Espais Públics, José Haro, va votar a favor de la moció per considerar que així s’acabaria amb qualsevol comentari.

El portaveu socialista, José Miguel Moreno, explicava la proposta d’ obrir un expedient informatiu per “aclarir les valoracions que han determinat un preu final de taxació clarament inferior al del mercat” i la creació d’una comissió amb representació de tots els grups consistorials, que aprovi les bases a seguir en les futures vendes de patrimoni municipal. Moreno destacava que “no hi ha dubte en la legalitat del procediment administratiu” però si que volia aclarir “com es possible que es vengui a preu de mercat uns locals per 10 milions de pessetes i en 11 dies el comprador el revengui per 60”. Moreno critica també que la venda dels locals suposa perdre equipaments en un lloc cèntric del municipi.

El regidor del PAS, José Luis Costa, va anunciar la seva abstenció si no es retirava la proposta de crear una comissió de seguiment de les subhastes de patrimoni ja que la seva formació està en contra de qualsevol venda de patrimoni i manifestava no acceptar “el xantatge” que per ell es vendre aquests locals amb l’argument d’invertir per fer l’escola-bressol del sector d’Adam i Eva. Costa també afirmava que la diferència de preu entre la taxació i la venda del privat es podia deure a que l’”Administració no fa bé d’especulador perquè no és la seva funció”.

En aquest sentit, el portaveu del Partit Popular, Antonio González, indicava que “no és el mateix preu de mercat que preu de venda” i que això explicava la diferència. González manifestava que l’objectiu de la moció no era aclarir res, sinó “sembrar el dubte” entre la ciutadania.

Cayuela explica el procediment pas a pas

El regidor de Serveis Generals, Santiago Cayuela, va explicar que no hi ha hagut venda de patrimoni, sinó intercanvi, perquè els diners aconseguits es destinaran a la inversió per incrementar el patrimoni públic i destacava que el procediment ha estat correcte i transparent. Així, Cayuela afirma que els locals es van subhastar perquè és el procès que li pertoca a l’administració.
Cayuela va explicar el procès seguit amb la petició de tres informes d’avaluació i taxació. El primer el va fer un arquitecte municipal l’any 2003 i era una estimació que anava dels 1.500 als 2.500 euros per emtre quadrat; el segon el va fer una empresa externa al 2005 i ho taxava en 1.780 euros el metre quadrat; i el tercer informe, realitzat per un nou arquitecte municipal al 2006, marcava el preu final de 2.111 euros el metre quadrat.

Posteriorment, l’anunci de la subhasta es va publicar i 11 persones es van interessar en el període d’informació pública previ a la subhasta. Allà, Cayuela indica que van haver dues propostes per un local i només una pel segon. El primer local, de 156 metres quadrats, tenia un preu de sortida de 331.106 euros i es van presentar dues propostes, adjudicant-se a la més alta que era de 391.500 euros. El segon local, de 235 metres quadrats, tenia un preu de taxació de 496.681 euros i es va adjudicar per 564.501 euros.

El regidor de Serveis General remarca que tot el procediement ha estat correcte i que posar en dubte la taxació suposa posar en cubte la capacitat tècnica i l’honorabilitat dels funcionaris i els consultors externs que han fet els informes de taxació. Moreno va insistir que no posava en dubte la legalitat del procés ni l’honorabilitat dels tècnics, però indicava que el preu marcat als informes havien anat a la baixa des d’una estimació inicial que podia arribar als 2.500 euros i que això calia aclarir-ho.

L’alcalde va preguntar si han de ser els polítics els que marquin la taxació i no els tècnics perquè això seria greu i va manifestar que “aixecar sospites sobre el procés té intenció política”. Antoni Morral va insistir que l’expedient i la comissió reclamats són “innecessaris” perquè els regidors ja disposen de tota la informació sobre el tema i perquè qualsevol comissió informativa de l’Ajuntament pot servir per fer el seguiment d’una subhasta de patrimoni.

La sorpresa del vot d'Haro

La sorpresa la va donar en el final de debat el regidor d’Espais Públics. José Haro va votar a favor de la moció socialista per considerar que “ja que el procediment ha estat correcte no passa res per crear la comissió, no cal posar-se més i jo quedaré més tranquil”. L’alcalde va reiterar que l’obertura d’un expedient era innecessària perquè tots els regidors disposaven de la informació.

La moció es va rebutjar amb els vots en contra de 6 regidors d’ICV/EuiA i dels grups de CiU i ERC -el tripartit de govern-, l’abstenció de PP, PAS i Grup Mixt i el vot a favor del PSC i de José Haro.

Galeria d'imatges