Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

El Ple torna a aprovar el pressupost municipal per a 2020

31 de gener de 2020 a les 14:22

El pressupost municipal per al 2020 s’aprovava ahir de forma definitiva al Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola després d’estimar el recurs de reposició plantejat per ERC, C’s i Guanyem arran de la jornada accidentada del 30 de desembre. PSC, ECP i Junts tornaven a donar suport als comptes i s’afegia també el PP, mentre Esquerra anunciava la presentació d’un nou recurs.

El pressupost municipal del 2020 puja a 61’8 milions d’euros –més 3’8 de l’empresa municipal Cerdanyola Promocions- amb capítols especialment destacats en els 11 milions destinats a l’espai públic i un Pla d’Inversions per iniciar actuacions com la recuperació de la Torre Vermella o Ca n’Altimira, una nova seu per a la Policia Local o la recuperació de les pistes de tennis de Riu Sec on anirà també un pavelló i una piscina coberta.

El regidor de Finances, Javier Sánchez, insisteix que els comptes tenen voluntat de consens davant les crítiques d’alguns grups d’haver creat blocs entre els grups que donen suport al pressupost i els que no. Sánchez insisteix que s’han recollir propostes de tots els grups, tot i que de vegades no apareguin de forma concreta sinó immerses en partides genèriques per recomanacions dels tècnics.

Un nou recurs?

Des d’ERC Íñigo de Enterria demanava la retirada del punt i anunciava la presentació d’un nou recurs de reposició perquè “no s’han estimat al·legacions” presentades pel seu grup “que l’informe de Secretaria” diu que s’han d’estimar i per considerar que la partida de personal està mal calculada i falta la consignació de fins a 850.000 euros, principalment perquè es recull l’abonament de nòmines de treballadors del Servei Municipal d’Ocupació amb recursos externs “quan formen part de la plantilla estructural de l’Ajuntament”. Enterria demanava que es retirés el punt “perquè no vull la victòria estèril del Ya te lo dije”.

Des del govern, Javier Sánchez indica que la partida de personal ve avalada per l’informe del Cap de Servei de Recursos Humans de l’Ajuntament i que tot el pressupost per l’informe d’Intervenció i que no hi haurà cap treballador amb problemes de cobrament.

En aquest debat, Guanyem demanava l’assessorament del nou interventor municipal, un Jordi Manau que s’estrenava al Ple i que assegurava “no posar en dubte l’informe” de Recursos Humans. Manau assegurava que “sóc el primer interessat en pagar la nòmina puntualment”.

Debat de contingut

Des de C’s, Pau Ortolà insistia en lamentar que les propostes de la formació taronja no estiguessin recollides en el pressupost –com una biblioteca de proximitat a Serraperera o eliminar la revista Riu Sec per destinar a altres inversions-  i demanava un calendari d’execució de les inversions per poder fer un bon control.

El portaveu de GuanyemxC, Ivan González, també critica que no s’hagin acceptat propostes com la creació d’un Servei d’Assessorament Energètic o la contractació d’un tècnic de salut ambiental al temps que assegura que un 70% de les inversions pressupostades són ja previstes pel govern de Compromís en el passat mandat.

Els altres grups van donar suport als comptes municipals. Pilar Adell, d’ECP, destacava com a especialment rellevant la inversió prevista de 15’6 milions al 2020 però reclamava que comprovi l’execució d’aquestes partides al carrer. Adell també ressalta “increments” pressupostaris significatius en partides de cultura, habitatge, polítiques LGTBI, promoció social, educació, promoció de la salut o esports.

Joan Sánchez, de JuntsxC, insistia en recolzar un pressupost “necessari” per actualitzar temes pendents del passat i on la seva formació ha aconseguit incorporar propostes que considera milloraran la ciutat.

Per la seva banda, el portaveu del PP també considera el pressupost “necessari perquè s’ha d’invertir en un espai públic” molt deteriorat. Manuel Buenaño es congratula de les inversions previstes en equipaments culturals i esportius i l’adquisició d’habitatge, però reclama com assignatura pendent donar una solució al funcionament de l’empresa municipal Cerdanyola Promocions.

La polèmica del 30 de desembre i el recurs de reposició

Serà el de 2020 el pressupost amb més aprovacions de la història local. Al novembre, els comptes s’aprovaven de forma inicial incidint des del govern en l’aposta per les inversions en la via pública i els equipaments i des de l’oposició en l’exigència de controlar l’execució d’aquestes inversions. El 30 de desembre s’havia de fer l’aprovació definitiva a les 12 del migdia, però aquell mateix matí van arribar les al·legacions que ERC havia registrat en una oficina postal el 24 de desembre –últim dia de termini per fer-ho- La sessió del migdia es va desconvocar per respondre aquestes al·legacions i el govern va tornar a convocar ple per a les 18.30 hores davant les queixes d’ERC, C’s i Guanyem que afirmaven sentir vulnerats els seus drets per no tenir temps d’estudiar l’expedient i anunciaven un recurs de reposició.

El Ple de l’Ajuntament aprovava ahir per unanimitat estimar aquest recurs recolzant-se en un informe de la Secretaria Municipal. El govern admetia una errada destacant que no afecta al contingut del pressupost, els grups de l’oposició que havien presentat recurs insistien que s’havia vulnerat els seus drets i els de la ciutadania que representen i els grups que van donar suport al govern destacaven com un encert del govern admetre l’errada.

Els grups que van presentar el recurs insistien en què s’havia vulnerat els seus drets. Helena Solà, d’ERC, assegurava tenir un regust “agredolç perquè se’estima el recurs però ens ho podíem haver estalvia”, mentre Ivan González, de Guanyem manifestava la seva “impotència” davant el que considera “atropellament dels nostres drets per aconseguir una victòria política” del govern a l’aprovar els pressupostos abans de finalitzar l’any. Gorka Samaniego, de C’s, destacava per la seva banda que l’informe de Secretaria constata que no hi havia “motiu d’urgència” per convocar el Ple extraordinari del 30 de desembre per la tarda i que “els regidors no havien tingut temps” de preparar aquesta sessió plenària.

El regidor de Serveis Jurídica, Víctor Francos, destacava que aprovar un pressupost abans de finalitzar l’any “no és un capritx, és el que hauria de ser normal” i afirmava que el govern respecta les minories “i per això es porta a Ple un punt on reconeix una erada i s’estima el recurs de reposició presentat”. No obstant això, Francos també manifesta que la presentació d’al·legacions l’últim dia de termini en una oficina postal fora de Cerdanyola “és legal, però també és actuar de mala fe”.

Per part dels grups que donen suport al govern, la portaveu d’ECP, Pilar Adell, criticava també la decisió dels grups que es van aixecar del Ple el dia 30 de desembre –ERC, C’s i Guanyem- com a mesura de protesta, mentre des del PP Manuel Buenaño qualificava aquella jornada de dia caòtic “perquè es va voler collar massa la màquina” tot considerant un encert rectificar amb l’aprovació del recurs. El regidor de Junts Joan Sánchez, per la seva banda, comentava que “davant situacions caòtiques, la millor solució no és precipitar-se”.

Declaració institucional i mocions

El Consistori aprovava una Declaració institucional de suport a l'Escola pública en què es proposa crear un grup de treball per fer un pla de revitalització del col·legi Les Fontetes i una comissió que analitzi la situació a nivell global de ciutat i elabori la planificació educativa municipal en quant a demanda i oferta de places.

Per unanimitat s'aprovaven dues mocions presentades per la Junta de Portaveus, una de rebuig a la supressió del Jutjat de Violència contra la Dona (VIDO) dels jutrjats de Cerdanyola i una segona en relació a les denegacions d'ajuts al pagament del lloguer del Ministerio de Fomento i de l’Agència Catalana d’Habitatge, denunciades pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i que aquest organisme xifra en un 26% de les sol·licitades.

S'aprovaven altres quatre mocions, dues presentades per ERC i dues per C's. Les d'Esquerra abordaven, per una banda, declarar Cerdanyola municipi lliure de racisme i, per una altra, per reservar part de la contractació municipal per a centres especials de treball i empreses d’inserció laboral. Les mocions de Ciutadans aprovades van ser per actualitzar el Reglament Orgànic Municipal  (ROM) i per celebrar el 9 de maig amb promoció dels valors de la Unió Europea (UE).

 

Galeria d'imatges