El plenari aprova el Pressupost de l'Ajuntament per al 2022 amb 64'2 milions
10 de desembre de 2021 a les 15:29L’Ajuntament de Cerdanyola aprova un pressupost municipal per a 2022 de 64’2 milions d’euros amb un govern que assegura que són comptes adaptats a la realitat social i econòmica de la ciutat i una oposició que critica que no hi hagi una execució ràpida de les partides que permeti el desenvolupament de projectes. PSC i ECP han votat a favor; Cs, Junts i PP s’han abstingut; i ERC i Guanyem han votat en contra.
PSC: comptes progressistes que aposten per les persones
El regidor de Finances de l’Ajuntament, el socialista Javier Sánchez, destaca l’estabilitat que demostra el fet de presentar un tercer pressupost municipal en el tercer any de mandat i el qualifica de comptes progressistes i adaptats al context econòmic per afrontar amb garanties aquesta etapa encara marcada per la pandèmia i amb atenció a les persones més vulnerables com un dels punts centrals. Avançar en la cohesió social de la ciutat , crear activitat econòmica i ocupació i millorar l'espai públic són tres objectius prioritaris dels comptes segons el regidor.
Sánchez explica que es tracta d’un pressupost en dues fases ja que, a més de l’aprovació inicial d’aquests 64.246.746 euros en el plenari d’avui, l’Ajuntament “podrà comptar amb els seus estalvis quan es faci la liquidació dels comptes 2021 per afrontar els reptes de la ciutat”, quan s’espera que el romanent de tresoreria municipal superi els 10 milions d’euros.
El regidor de Finances assegura que la proposta plantejada pel govern té una “mirada transversal de la ciutat gràcies a l’aportació de tots els grups municipals” durant la negociació
Sánchez detalla partides del pressupost com els 3’7 milions destinats a polítiques socials; 1’2 milions per fomentar l’ocupació i l’activitat econòmica amb un accent especial en el suport al comerç i l’hostaleria locals; més d’1’7 milions per al nou contracte de jardineria; o l’augment de la despesa de Cultura en un 19’75% per potenciar la Festa Major del Roser de Maig i el Festival Internacional Blues de Cerdanyola. Altres capítols destacats són l’augment de partides de polítiques d’igualtat dins el capítol de Feminisme i LGTBIQ+; 700.000 euros per transformació digital i modernització de l’Ajuntament; l’’atenció a la gent gran o l’elaboració del Pla Local de Joventut, entre d’altres iniciatives,
Pel que fa ales inversions, comptaran amb un total de 13’2 milions d’euros –incloent-hi el romanent de tresoreria que resulti al liquidar el pressupost de 2021- amb projectes d’equipaments com la rehabilitació de ca n’Altimira, l’adequació de la Torre Llopis, la creació d’un nou espai polivalent per a arts escèniques al carrer de Riu Sec o les actuacions a la Zona Esportiva Fontetes; o les reurbanitzacions a Fontetes, Serraperera o Martinica i la millora en l’espai públic general, entre d’altres iniciatives.
Pel que fa als ingressos, les taxes augmenten un 4’8% davant la previsió que l’eliminació progressiva de restriccions sanitàries permeti que augmenti l’ús de serveis i equipaments i les transferències, pugen un 12%, per l’augment de l’import provinent dels tributs de l’Estat. El regidor de Finances subratlla que la pressió fiscal de la ciutadania no puja amb aquests comptes.
ERC: política d’aparador que no es concreta i massa externalitzacions
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) votava en contra i el seu regidor Íñigo de Enterria critica que els comptes són uns pressupostos continuistes “que no van servir per sortir de la pandèmia i no serviran tampoc quan s’està sortint d’ella”.
De Enterria considera que el pressupost no està elaborat amb perspectiva de gènere ni tampoc té en compte el desenvolupament del Pla Estratègic. El regidor d’Esquerra considera que és fàcil anunciar mesures que després no s’apliquen en uan política d’aparador i manifesta que hi ha una "quantificació errònia de la plantilla" que afecta al desenvolupament de les polítiques municipals ja que moltes no es poden tirar endavant per problemes d'organització interns.
Un dels elements claus de l’oposició d’ERC és que creuen hi ha massa externalitzacions de serveis, entre ells De Enterria esmenta el de protecció de dades, múltiples contractes menors o l’assessorament jurídic de contractació, i un altre que considera que “no es pot estar d’acord en augmentar 2’5 milions d’euros l’endeutament quan hi haurà un romanent de tresoreria de més de 10 milions d’euros i no s’executen ni el 40% de les inversions” previstes.
Per a ERC, el pressupost no respon als reptes de la ciutat en temes com mobilitat o habitatge –es pregunta què pensa fer el govern amb “els 1.000 habitatges que ens toquen” del desenvolupament del Centre Direccional -, al temps que critica la despesa energètica, amb un exemple en les llums de Nadal “ que són coses que importen molt a les persones però quan tenen les necessitats satisfetes”.
Cs: cal actuar i que les propostes siguin realitats
Ciutadans (Cs) creu que el govern vol implantar polítiques que suposen un pas endavant per a Cerdanyola, on “la ciutadania demana compromís i fer coses per anar endavant i no continuar amb el dia de la marmota, ensopegant amb les mateixes pedres de sempre”.
La portaveu de la formació taronja, Sonia Rodríguez, alerta dels “problemes endèmics” de l’Ajuntament per fer avançar “les polítiques que tothom vol tirar endavant”, cosa que, destaca, també és responsabilitat de l’anterior govern de Compromís, i creu que el govern “té bona predisposició però es necessita actuar i que s’executin les partides del pressupost perquè les actuacions no es quedin en propostes”.
Rodríguez explica que les propostes de Cs aborden qüestions econòmiques, socials i de caràcter intern a l’Ajuntament i confien que el govern farà realitat la implementació de partides en aquest 2022 sortint d’una pandèmia “que ha portat a situacions límit” a molts ciutadans i bona part del teixit econòmic de la ciutat.
Guanyem: dos anys i mig d’un govern que no aposta per la participació ni les polítiques d’esquerra
El portaveu de Guanyem, Ivan González, apunta que un pressupost “no són només partides que s’executen o no, sinó l’eina per tirar endavant les línies polítiques” a desenvolupar pel govern. En aquest sentit, considera que el regidor de Finances parla de progressisme o transversalitat, però creu que es tracta de paraules sense contingut després de dos anys i mig d’executòria del govern del PSC on, manifesta, “no es veu el concepte de participació, sinó un camí regressiu i arcaic que no implica la ciutadania en la cogovernança de la ciutat”, ni tampoc el de perspectiva de gènere “més enllà d’augmentar la partida de feminismes però sense tenir al darrera projectes definits de perspectiva de gènere, com tampoc creu que no hi ha una aposta decidida de polítiques d’habitatge.
Quan ha passat la meitat del mandat, González creu que s’ha constatat que el del PSC “és un govern que no aposta per recuperar serveis públics” quan cal un pla de municipalitzacions ambiciós perquè, apunta el portaveu de Guanyem, “a més té les majories al Ple per assolir-ho”. González també critica que sigui “el govern del Centre Direccional sense fer la consulta ciutadana que havia acordat el govern anterior amb la Generalitat” i un govern que no aposta per la fiscalitat progressiva. Pel que fa ales qüestions internes de l’Ajuntament, González manifesta que es continua sense aprovar la Relació de Llocs de Treball (RLT) ien canvi hi ha un excés de contractes menors i molts informes desfavorables, tot i que el PSC presumia “d’expertesa en la gestió”.
ECP: cal posar les persones i el medi ambient al centre les polítiques locals
A més del govern, l’altre grup que dona suport al pressupost municipal per al 2022 en aquesta aprovació inicial és el d’En Comú Podem (ECP). El seu portaveu, Isaac Martínez, destaca que no es tracta del seu pressupost, ja que serien uns comptes on les persones estiguessin al centre de l’acció política i amb una aposta clara i decidida pel medi ambient amb mesures com la municipalització de l’aigua, però que si reflecteix algunes mesures plantejades pel grup.
Martínez indica que calia evitar el continuisme ja que la situació excepcional de la pandèmia requereix d’un esforç extraordinari de l’Ajuntament per donar cobertura a situacions sobrevingudes. En aquest sentit, el portaveu d’ECP destaca que fruit de les negociacions amb el govern hi ha un augment del fons de contingència; de la partida de feminisme i LGTBIQ+; de les actuacions en relació a la promoció econòmica; l’aposta per les energies renovables; l’impuls del servei odontològic o la millora de l’atenció a la salut mental; la millora de partides culturals per la festival de blues, l'any Ferrater o l'optimització de la biblioteca; o l’aposta per un centre de dia. També destaca Martínez, l’acord per a la gestió de les escoles-bressol municipals a càrrec de Cerdanyola Promocions, l’empresa municipal, "abans que finalitzi el mandat.
Junts: els acords avancen però amb una lentitud desesperant
Junts per Cerdanyola havia aprovat els dos darrers pressupostos de l’Ajuntament amb l’objectiu de donar estabilitat al govern per afrontar els reptes de la ciutat. El seu portaveu, Joan Sánchez Braut, indica que estan “moderadament satisfets” del compliments dels acords assolits, però que van amb un "ritme desesperant” quan era "urgent veure els resultats.¡ i ara ja és una emergència".
Junts plantejava la seva abstenció com una aposta per “acabar la feina començada” però fent-se interrogants. Sánchez Brau apunta que s’ha guanyat estabilitat, però cal preguntar-se quin profit ha tret la ciutat d’aquesta pau política”. En aquest sentit, continua interrogant-se: “hi ha un pressupost continuista i per tant, on són els canvis? Quins projectes hi ha que marquin diferències? El llegat del govern serà només apagar focs?”
Entre els temes que esmenta que hi ha acord per fer-los realitat i alguns avenços lents que cal rematar, el portaveu de Junts fa referència al desenvolupament del Pla Estratègic; l’Oficina de suport empresarial; l’elaboració del Pla de millora de polígons econòmics; l'impuls als treballs de la Taula de l'amiant o les converses amb els propietaris de can Cordelles i can Canaletes perquè passin a tenir ús públic, entre d’altres.
PP: un vot de confiança per assolir millores en seguretat
La portaveu del Partit Popular (PP), Anabel Plans, anunciava la seva abstenció com un vot de confiança al govern en l’execució de partides com l’increment de 19 efectius de la Policia Local, quatre més de la brigada d’Obres, l’assoliment d’un compromís de tenir l’estudi de la nova Comissaria policia i la reforma de les actuals instal·lacions per afrontar amb més recursos els temes de seguretat o l’augment de les millores en l’atenció al col·lectiu de la gent gran.
Plans vivia en aquesta sessió el seu primer Ple presencial des de la seva incorporació al Consistori després de la dimissió de Manuel Buenaño, l’històric regidor popular, i destacava que això és
Aquesta es tractava de la primera sessió presencial del Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola des de febrer de 2020 ja que durant tota la pandèmia, fins avui, els debats s’han realitzat de forma telemàtica. Les sessions del Ple continuen amb retransmissió pel canal YouTube de l’Ajuntament i el portal web institucional.
Rèplica del govern: millora continua de l’execucció pressupostària
En el torn de resposta a les intervencions de l’oposició, el regidor de Finances assegurava que les dades d’execució del pressupost són millors cada any amb una feina tècnica, administrativa i política intensa al tractar-se del tercer pressupost seguit, cosa que fa molt de temps que no passava. Sánchez insistia que els comptes tenen la “petjada de tots els grups, tot i que uns ho vegin més que altres” i afirma entendre “els retrets per la velocitat en fer realitat” els projectes, confiant en què aquest any es normalitzin i moltes propostes d’aquests tres anys es puguin veure realitzades.
Acord per vetllar per un Consistori amb perspectiva de gènere
Un cop aprovat el pressupost municipal per al 2022 de forma inicial, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, anunciava que en la propera Junta de Portaveus es debatrà un acord perquè s’aturi el desenvolupament d’un Ple municipal si algú sent haver patit “una situació discriminatòria” en el debat. Durant l’aturada, fora del ple, les persones implicades i l’alcalde abordaran el tema per tal de “vetllar per un Consistori amb perspectiva de gènere”.
Aquest acord es proposa arran de la crispació viscuda en el Plenari de novembre amb acusacions de comportaments paternalistes i masclistes de la regidora de Guanyem Laura Benseny cap el portaveu de govern, David González.
.......................................................................................................................................................
Sessió extraordinària del Ple Municipal. Pressupost de l'Ajuntament per al 2022