El pont de la UAB s’ampliarà amb carril bici, espai segregat per a bus i voreres més amples
28 de juny de 2022 a les 14:21El pont que connecta el nucli central de Cerdanyola amb el campus de la UAB s’ampliarà amb vorera més ampla, un carril bici, dos carrils segregats per a transport públic i dos carrils per a vehicles privats amb unes obres molt reivindicades que començaran a primers de 2023 i no comportaran tall de trànsit. L'accès des de l'autopista deixarà de desembocar en el pont per anar a una rotonda.
La regidora de Planificació Urbanística de l’Ajuntament de Cerdanyola, Eulàlia Mimó, destaca que el pont històricament té molt de trànsit de tot tipus -cotxes, autobús, bicicleta i vianants- i l’ampliació suposarà passar de disposar de tres carrils per a tot tipus de vehicles amb vorera estreta a desdoblar-lo tenint dos carrils d’anada i tornada de vehicle privat, dos carrils segregats per a transport públic, un carril bici i una vorera amb prou amplada per la circulació de vianants existent.
La licitació de les obres es farà aquest 2022 i l’actuació, que realitzarà el Consorci del Centre Direccional, s’espera que es pugui iniciar a principis de 2023 amb un pressupost de 600.000 euros a càrrec del Pla de Sostenibilitat Ambiental de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, destaca que l’ampliació del pont, que no comportarà cap tall de trànsit durant la realització de l’obra, implicarà també la construcció d’un nou accés des de l’autopista,que permetrà millorar la mobilitat en la zona ja que desembocarà en una rotonda d’ordenació del trànsit i no directament en el pont, com passa ara.
La vicerectora de Campus, Sostenibilitat i Territori de la UAB, Carme Miralles, destaca que campus i nucli urbà requereixen de més i millors connexions i, en aquest sentit, destaca que el nou pont suposarà una actuació “de futur”, ja que no només serà per a cotxes, sinó també es planteja pensant en vianants, bicicleta i transport públic.
Un fet que ha subratllat també el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda, que destaca que des d’aquest organisme s’ intenta treballar per encaixar una mobilitat sostenible a tot el territori metropolità, “tot i estar trinxat per moltes infraestructures, com l'AP7-B30, una de les vies de més trànsit de tot Catalunya que travessa tot el país.
Poveda lamenta que la mobilitat en bicicleta a l'AMB sigui encara molt baixa i assegura que l'objectiu es que creixi fins el 10% a l'any 2030 -actualment a Barcelona és del 4%-. El vicepresident metropolità indica que per aconseguir aquesta fita cal educar en el convenciment que la mobilitat ha de ser sostenible i calen infraestructures que donin seguretat als ciclistes. Per això, insisteix Poveda, cal refer infraestructures com aquest pont de la UAB per fer-les més segures i sostenibles.
Els representants de les tres institucions, Ajuntament, Universitat i AMB, han subratllat la importància de la col·laboració entre administracions per aconseguir objectius importants. En aquest sentit, l’alcalde de Cerdanyola ha volgut també posar en valor la tasca de l’AMB ja que, des de que va arribar el Tribut Metropolità, l’Ajuntament ha volgut explicar la seva tasca que, subratlla, “és la de la instal·lació de marquesines d’autobús, la millora del parc del Turonet, electrolineres, bicibox, el ressegellat a l’abocador de Can Planas o l’ampliació d’aquest pont”.