El PP creu que el govern és decebedor i titlla de 'nyap' el pla del Direccional
22 de desembre de 2004 a les 0:00Els responsables de l'agrupació del Partit Popular de Catalunya (PPC) de Cerdanyola consideren que el primer any del govern tripartit municipal ha estat “bastant negatiu", al temps que titllen de "nyap" la planificació prevista a la Plana del Castell.
Des del PP es demanen què se n’ha fet a la ciutat amb els diners del pressupost municipal, tot i les moltes expectatives generades. Els dirigents populars indiquen que, davant la manca d’informació sobre com s’ha gestionat els diners de tots. consideren que “s’ha perdut un any per la ciutat”.
Antonio González, portaveu municipal de la formació, explica que la valoració és negativa i que en tot l’any no s’ha fet res. Respecte al proper pressupost, el cap del grup municipal del PPC, Antonio González, en compareixença davant dels mitjans de comunicació, va denunciar que encara no han rebut cap informació al respecte i qualifica aquest fet de "lamentable". Tot i que el proper divendres hi ha convocada una reunió, en la qual previsiblement els lliurin l’avantprojecte del pressupost, entén que no tindran prou temps, festes incloses, per estudiar-lo. El pressupost es debatrà al Ple municipal convocat el 30 de desembre.
El regidor del PPC va explicar que les úniques novetats aportades pel govern municipal han estat les zones blaves i la imposició de la taxa d’escombraries. Un impost, assegura, per “ciutadans de 1ª”, donat que en l’àmbit de la Mancomunitat Cerdanyola – Ripollet – Montcada i Reixac, Cerdanyola tindrà l’impost a 56 euros, enfront als 46 de Montcada i Reixac i els 37,5 de Ripollet. González també denuncia que el nou govern ha augmentat l’IBI, resultant la suma final de tots els increments una major pressió fiscal damunt els ciutadans. El portaveu popular assegura que l’IBI en l’any i mig del tripartit municipal ha augmentat a la ciutat un 14 percent .
Antonio González manifesta la seva estranyesa davant la manca de contestació social per la taxa de residus, tal i com s’ha produït a Sabadell o Montcada i Reixac. El dirigent popular creu, però, que aquesta vindrà quan arribi als veïns el primer rebut del nou tribut.
Pla Parcial del Direccional
D’altra banda, els dirigents populars qualifiquen de “nyap” l’actual planejament del Centre Direccional-Plana del Castell. Una qualificació que a parer del PPC serveix tant pel projecte socialista, la reforma feta pel govern tripartit poc temps després d’arribar al govern i una tercera, en la qual s’inclourien les peticions de la Generalitat, administració que, remarquen, no es resigna a perdre sòl edificable a la ciutat. Segons Gonzále, aquest darrer procés fa que un projecte que hauria de posar-se en funcionament el 2003 no ho faci fins el 2006.
Antonio González explica que el seu grup ha demanat reiteradament els plànols dels tres projectes i que aquesta informació fins ara els ha estat negada. La manca de definició del Centre Direccional i el retorn a una situació similar a la viscuda fa un any condiciona, per al PP, la viabilitat d’un pla de sanejament per l’Ajuntament. Per a González és un tema important, però no cabdal, perquè "s’han viscut molt plans de viabilitat que després no s’han posat a la pràctica i no ha passat absolutament res”.
Per al PPC el més important de la Plana del Castell és tot allò que el govern local no explica. Així aquest partit vol que l’equip de govern mostri clarament a la població què hi haurà al Centre Direccional a través d’una maqueta on es vegin les transformacions que experimentarà aquesta zona. González, que critica la que considera poca informació que ha rebut a través d’algunes declaracions de l’alcalde, considera que l’edificabilitat dels habitatges s’acumula en vertical, amb edificis semblants als que s’han construït a la zona d’Uralita, i que les empreses que s’hi instal·laran donaran a la zona un perfil com el del polígon de la Ferreria, de la veïna Montcada i Reixac.
El PPC proposa com alternativa al desenvolupament plantejat pel govern una política en funció dels interessos de la població amb una opció que permetria una ocupació del sòl progressiva, no pas com l’actual, ja que segons el PPC, en pocs temps deixarà la ciutat sense terrenys edificable.
El PPC entén que el projecte municipal del tripartit pateix servituds que impedeixen la seva ordenació. En aquest sentit citen els terrenys de la zona verda, l’empresa Sugrañes, que es quedaria a la zona, les instal·lacions dels sincrotró i els “grans abocadors de runa i altres materials, alguns del quals en actiu, que quedaran ben a prop” dels nous habitatges. El PP insisteix en la critica a uns abocadors situats prop de Sugrañes que rermarquen que estan sense control des del febrer de 2003.
Segons aquesta crítica, la mala ordenació es complementaria amb l’augment de la densitat del trànsit a la zona, on hi confluiran el PTV, el Centre Direccional i la UAB. Aquesta previsió fa que el PPC demani al govern solucions als problemes de la mobilitat. En aquest sentit es manifesten clarament a favor del túnel d’Horta, i entenen que la posició d’ICV, que qualifiquen d'indefinida, suposa que ara acceptaria el túnel soterrat a instàncies de la Generalitat per aprovar el tercer ordenament del Centre Direccional.
El PPC “difícilment” donarà suport al nou pla del Centre Direccional. González indica que, tot i que des del govern local els han ofert la possibilitat de contemplar-hi algunes de les seves propostes a canvi d’un vot favorable, declinen votar a favor perquè la concepció del pla està feta per atendre necessitats externes i no pas les de la població pròpia. Antonio González va esmentar la difícil posició del PSC local, impulsor del pla inicial i ara a l’oposició local. Tot i el nou redactat, el portaveu popular assegura que no s'entendria el seu vot contrari perquè actualment el govern local governa a la Generalitat.