El primer ple de 2007 aprova la reclamació a Hisenda de compensacions pels beneficis fiscals de la UAB i el nou reglament de Protocol
26 de gener de 2007 a les 0:00El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola ratificava ahir al vespre la reclamació al ministeri d’Economia i Hisenda de 9.859.405 euros en compensació pels beneficis fiscals que té la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El punt es va acordar per unanimitat, però l’oposició va acusar al govern de buscar titolars amb una petició que no tindrà èxit. Altres temes aprovats al Ple van el Reglament de Protocol municipal o la resolució dels recursos contra la relació de Béns i Drets de la Plana del Castell, entre d’altres qüestions.
La reclamació a la direcció general de Coordinació Financera de les Entitats Locals del ministeri d’Hisenda ja l’ha realitzat l’alcalde, Antoni Morral, cosa que criticava el grup socialista per considerar que es portava al Ple un fet consumat. La reclamació es fa perquè es creu que els beneficis fiscals en els tributs locals que atorguen les lleis perjudiquen l’Ajuntament i aquesta pèrdua d’ingressos s’ha de compensar. El regidor de Serveis Generals, Santiago Cayuela, explica que la Llei Orgànica d’Universitats (LOU) atorga aquests beneficis a equipaments docents i assimilables.
El regidor reconeixia la complexitat de la petició i la seva dificultat d’èxit i explicava que forma part de l’aliança estratègica entre l’Autònoma i el consistori establerta l’any passat amb el Conveni Transaccional sobre l’IBI aprovat amb l’objectiu de resoldre els contenciosos fiscals entre ambdós organismes.
El portaveu pòpular, Antonio González, manifestava el seu acord amb la reclamació, però afirmava que es feia després d’un conveni sobre IBI negatiu ja que s’eximeix parcialment del pagament a societats anònimes amb ànim de lucre, com la Vila Universitària o l’Hotel Campus. El portaveu socialista, Jose Miguel Moreno, afegia que la reclamació no tindrà èxit i assegurava que només busca un titular de premsa en època preelectoral.
Cayuela reconeixia que la reclamació és complicada, “però no impossible” i que es realitzarà prioritàriament per la via política i no la judicial. A més, i en resposta al portaveu del PP, el regidor de Serveis Generals afegia que l’Hotel Campus té exempcions perquè disposa d’una escola d’hostaleria i, per tant, homologacions amb equipaments docents. L’alcalde de Cerdanyola afirmava que el conveni de l’IBI firmat amb l’Autònoma és el primer acord similar assolit entre un Ajuntament i una Universitat a l’Estat i que s’ha convertit en un referent del que molts municipis reclamen informació.
El punt es va aprovar per unanimitat.
En temes econòmics, PSC i PAS van votar en contra d’una modificació de pressupost que el portaveu socialista va criticar perquè es fa en resposta a dues sentències fermes d’expropiació que suposen un import de 3’5 milions d’euros. Els responsables municipals van indicar que els casos es remunten a governs anteriors tot i que les sentències siguin d’aquest mandat. Santiago Cayuela va afegir que s’intentarà arribar a un acord amb els propietaris mitjançant un conveni o es pagarà ajornat perquè no es pot fer front al pagament de les expropiacions amb sentència ferma.
Amb un altre punt econòmic aprovat es modifica la taxa per a l’estacionament de vehicles en les vies públiques. Així hi haurà un preu d’un mínim de 23 cèntims –15 minuts- a un màxim de 2’40 euros –2 hores-, mentre que el tiquet d’anul.lació de denúncia passa a 3’30 euros i s’estableix una tarifa per a les targetes especials de comerços de 36 cèntims per mitja hora i de 74 per una hora. El PAS va votar en contra i el PP es va abstenir.
Una altra proposta aprovada, en aquest cas per unanimitat, és la de delegar en la Diputació de Barcelona les facultats per recaptar les sancions de seguretat viària com les multes de circulació i que permet notificar les denúncies de la policia local , concedir i denegar ajornaments, resoldre recursos presentats i comunicar a Trànsit les dades de les sancions greus i molt greus, entre d’altres temes.
Reglament de Protocol
Pel que fa al Reglament regulador del Protocol, els Honors, les Distincions i els Premis de Cerdanyola, es va aprovar amb l’abstenció del PAS. No obstant així la portaveu d’ERC, Montserrat Puig, mostrava el seu desacord amb el punt del reglament que marca l’obligació de col.locar la bandera espanyol en actes oficials quan és “imposada per dret de conquesta”. L’alcalde recordava que l’Ajuntament, com a institució, ha de complir la Constitució i l’estatut.
El reglament regulador del protocol, els honors, les distincions i els premis de Cerdanyola servirà a l’administració per saber, per exemple, quin tractament han de rebre els membres de la Corporació com l’alcalde o els regidors, en quin ordre han d’aparèixer o situar-se en els actes oficials, quins són els símbols i insígnies municipals (com ara el bastó de comandament i la bandera) i quan es poden utilitzar, i també quan es pot decretar dol oficial o reconèixer els mèrits o distincions de persones o entitats de la ciutat, entre d’altres molts aspectes.
En relació a temes urbanístics, els regidors van aprovar definitivament la resolució dels recursos presentats contra la relació de béns i drets de la Plana del Castell i el conveni de cooperació amb el Consorci del Parc de Collserola per fer el paseig Mirador de les Aigües des de la carretera d’Horta a Can Ferrer. El camí planteja un itinerari de passeig peatonal amb una extensió de 2.200 m, dels que 1.175 aprofiten fragments de la carretera de l’Arrabassada i camins existents i 1.025 són de nova obertura. El projecte també inclou una passarel·la peatonal sobre la carretera d’Horta a Cerdanyola i l’habilitació d’una zona de descans amb bancs al Mirador de Valldaura. El PAS va votar en contra tal i com havia fet en el seu primer tràmit plenari per considerar que és un precedent d’impacte ambiental.