Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Procicat no augmenta les restriccions de cara a Cap d'Any
El Procicat no augmenta les restriccions de cara a Cap d'Any

El Procicat no augmenta les restriccions de cara a Cap d'Any

29 de desembre de 2020 a les 11:45

El Procicat ha decidit mantenir les mesures de seguretat anti-Covid-19 de cara a la jornada de Cap d’Any sense endurir-les tot i les dades epidemiològiques a l’alça dels últims dies. La reunió realitzada ahir finalitzava sense cap canvi respecte a les mesures vigents des del passat 21 de desembre amb tancament perimetral de Catalunya, tancament comarcal, toc de queda a les 01.30 h la nit de Cap d’Any i reunions d'un màxim de 10 persones a les festes nadalenques.

No obstant això, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, feia una crida a la prrecaució i “demanar més prudència que mai, més mascareta que mai, més ventilació que mai, més neteja de mans que mai i menys interacció social que mai”. Tant Sàmper com la consellera de Salut Alba Vergès insistien en la importància de la campanya de vacunació que s’ha iniciat però recordant que passaran molts mesos fins que no hi hagi immunitat de grup i que, per tant, cal extremar les precaucions.

El titulat d’Interior ha insistit en que “quanta menys interacció social tinguem, menys possibilitats de rebrot hi haurà aquests dies” tot destacant que la crida del Procicat és complir les normes al 100% perquè són dies de risc. Miquel Sàmper indica que les dades de mobilitat constaten que el compliment de les mesures ha estat molt elevat durant els dies de Nadal i que cal extremar aquest compliment en una jornada com la de Cap d’any, intentant reduir els límits màxims que marquen les mesures en vigor.

Sàmper ha destacat una reducció notable aquests dies de Nadal respecte l’any passat. El dia 24 d’un 25% d’entrada i sortida de l’Àrea Metropolitana, el 25 d’un 44% i el dia de Sant Esteve i el dia 27 d’un 45%. Aquesta reducció de la mobilitat, apunta el conseller d’Interior, es fa molt palesa al Túnel del Cadí on hi ha una reducció del 90% des del dia 24 i durant tot el cap de setmana a causa de les restriccions a la Cerdanya i al Ripollès.

La directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, destaca, per la seva banda, la preocupació des de Protecció Civil pel creixement progressiu de les dades i de la pressió assistencial i ha insistit en evitar qualsevol tipus de contacte social que no sigui imprescindible, i no realitzar desplaçaments innecessaris i indispensables. “El més segur celebrar cap dany a casa nostra amb la nostra bombolla convivència” ha explicat Ferrer que afegeix que "hem de continuar protegint-nos a nosaltres i als que tenim a prop”. La directora ha recordat que "és millor reunir-nos a l’aire lliure, els balcons i les terrasses són l'opció més segura, en els espais tancats hi ha d'haver ventilació permanent, no compartir els estris de la taula, quan més petit sigui el grup millor i quans menys domicilis visitem millor,  ús permanent de la mascareta, la higiene de mans i evitar els contactes estrets amb persones amb qui no convivim i no allargar els àpats més del compte”.

Millores al rastreig

Alba Vergés ha recordat que el Departament de Salut ha anat reforçant tot el sistema de rastreig els últims mesos, especialment després de la segona onada. De fet, actualment hi ha més de 3.000 persones que formen part de l’equip de rastreig i que realitzen múltiples tasques: entre elles, la de trucar al dia a tots i cada un dels nous casos que es produeixen a Catalunya per obtenir dades de possibles llocs de contagi i així dibuixar millor les cadenes de transmissió.

Ara, amb l’inici de la vacunació, la titular de Salut ha anunciat un nou programa de Salut Pública per “millorar i adaptar el rastreig, que implicarà un canvi de paradigma dels anomenats gestors de contactes”. Fins ara, aquests gestors només feien trucades de seguiment dels contactes estrets, però en aquest nou context realitzaran noves funcions, amb un servei més individualitzat.

En primer lloc, continuaran reforçant el missatge als contactes de la necessitat de fer l’aïllament. Però, a més, tindran dues noves tasques: en primer lloc, podran agendar directament les proves diagnòstiques dels contactes estrets -sense necessitat que des de l’atenció primària es faci la gestió-; i en segon lloc, faran un cribratge protocol·litzat de salut emocional i podran derivar aquelles persones que ho necessitin als serveis psicològics del 061.

Per a fer-ho possible, en una primera etapa es preveu la contractació d’uns 450 professionals, una xifra que podria escalar fins a 750 en funció de l’evolució de l’epidèmia. La inversió serà de 19 milions d’euros i els gestors s’ubicaran a les diferents seus del territori on ja s’hi troben els rastrejadors de l’Agència de Salut Pública de Catalunya que fan la investigació dels casos.