Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El programa Compartim un futur inclou diverses iniciatives relacionades amb l'al...
El programa Compartim un futur inclou diverses iniciatives relacionades amb l'alimentació sostenible

El programa Compartim un futur inclou diverses iniciatives relacionades amb l'alimentació sostenible

20 d'octubre de 2021 a les 8:45

El programa d'educació ambiental Compartim un futur ha donat a conèixer diverses iniciatives relacionades amb l'alimentació sostenible com ara el web de la Calcuteca, activitats com La recepta que canvia el món o l'ApS Para el carro!.

Barcelona és la Capital de l’Alimentació Sostenible 2021 i l'AMB s'ha adherit a aquesta capitalitat per donar-li una dimensió metropolitana. En aquest context el programa Compartim un Futur se suma a la celebració amb diferents propostes educatives. Així, aquest curs s'estrena l'activitat Para el carro! sobre el sistema alimentari, dirigida al públic escolar de 3r o 4t d'ESO que coneixerà les conseqüències ambientals derivades de la indústria alimentària, mentre recerca informació i fa un treball de camp enfocat a dos grans temes principals: el malbaratament alimentari i la generació de residus d’envasos i embolcalls.

A partir de l'anàlisi del seu entorn, els alumnes podran proposar una sèrie de millores en els hàbits de consum de les persones que viuen al seu barri. D'aquesta manera, l'activitat esdevé un projecte d'aprenentatge i servei (ApS), ja que oferiran servei a la comunitat alhora que aprenen.

El vicepresident d'Ecologia de l'AMB, Eloi Badia, ha manifestat que "l'alimentació és important per a la salut de les persones, ja que la salut depèn, en part, d'aquests aliments, però també és important per al nostre territori, ja que moltes persones viuen de cultivar, preparar i vendre aquests aliments”.

Badia afegeix que una alimentació sostenible també és important per al planeta, “ja que una alimentació sostenible, baixa en proteïna animal i que no malgasti l'aigua redueix la nostra petjada de carboni, i és imprescindible per protegir el medi ambient”.

Una altra de les propostes presentades és l'activitat La recepta que canvia el món, dirigida a la ciutadania i a les famílies, i que pretén conscienciar sobre l'impacte ambiental del nostre consum alimentari i apropar l'alimentació sostenible a la ciutadania a través d'un concurs de cuina. Els participants es converteixen en un equip complet de restauració: cuiner, ajudant de cuina, tècnic de sostenibilitat… i, de manera cooperativa, s'hauran d'afrontar al repte de crear la recepta més sostenible. Amb l'ajuda d'un manual i de la Calcuteca, hauran de crear la recepta amb menys impacte ambiental.

Precisament la Calcuteca és tercera de les novetats del nou curs, un recurs que permet esbrinar quin impacte ambiental generen els aliments que consumim en el nostre dia a dia, i quins paràmetres hi intervenen, com ara el transport, el consum d'aigua, l'ús del sòl o la temporalitat dels aliments. La Calcuteca també permet als usuaris crear i compartir a les xarxes socials les seves pròpies receptes de cuina de baix impacte ambiental.