El Programa de cribratge de càncer de còlon i recte a la comarca detecta la malaltia a 513 persones des del 2015
31 de març de 2023 a les 9:54El Programa de cribratge de càncer de còlon i recte al Vallès Occidental ha permès detectar la malaltia a 513 persones, des que es va posar en funcionament l’any 2015. L’hospital del Parc Taulí fa públiques aquestes dades aquest 31 de març, Dia Mundial del Càncer de Colon.
Durant aquests set anys, la participació en el programa ha anat augmentant progressivament passant d’un 40% (72.197 persones) a la ronda 1, a un 44% (89.971), en l’actual ronda que és la tercera. S’han analitzat més de 242.000 mostres de femta de les quals 12.422 (5%) han resultat positives i s’han realitzat 11.800 colonoscòpies.
Fonts hospitalàries subratllen que aquestes proves han permès “detectar precoçment la malaltia i també detectar i extirpar pòlips colorectals evitant així la seva potencial malignització (o degeneració)”. El programa s’ofereix cada dos anys a les persones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a realitzar una prova molt senzilla, que recull a les farmàcies i es fa a casa, a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha sang oculta a la femta. Si es detecta sang a la femta, aleshores es recomana la realització d’una colonoscòpia amb sedació per explorar l’interior del budell.
Pel que fa a la darrera ronda (2019-2022), s’ha fet una colonoscòpia a 3.192 persones, cosa que ha permès detectar 123 persones amb càncer invasiu i 2.079 persones amb pòlips colorectals que s’han extirpat minimitzant el risc que puguin malignitzar i desenvolupar un càncer en el futur.
Crida a la participació
Tot i l’augment de participació en cada ronda del Programa, hi ha un 56% de dones i homes que no s’han beneficiat. Per això, els professionals. Per això, la Dra. Marisa Baré coordinadora de l’Oficina de Cribratge de Càncer i la Dra. Anna Selva fan una crida a la participació en el Programa de cribratge perquè “és important per tal de detectar la malaltia en els estadis inicials i sobretot, per detectar i extirpar les lesions precursores (pòlips). Així, la doctora Selva considera “recomanable participar en aquest Programa que és fàcil, ràpid i gratuït”.
Al Vallès Occidental, el Programa es coordina des de l’Oficina de Cribratge del Vallès Occidental, ubicada al Parc Taulí, i es treballa amb els tres hospitals de referència de la comarca (Hospital Parc Taulí, Consorci Sanitari de Terrassa i Hospital Mútua de Terrassa) que és on es realitzen les colonoscòpies. El laboratori del Parc Taulí és el laboratori de referència del Vallès Occidental i del Bages, on s’envien les mostres per analitzar de les persones que han participat en el Programa de Cribratge.
Dia Mundial Càncer de Colon
Avui, 31 de març, se celebra el Dia Mundial del Càncer de Còlon, jornada en què es fa una crida a la prevenció de la malaltia a través de la participació en el Programa de cribratge.
Les persones a qui va adreçat aquest Programa reben una carta al seu domicili, en què s’explica el programa i s’informa de com participar-hi. En primer lloc, han de dirigir-se amb la carta a una farmàcia col·laboradora, on se’ls donarà gratuïtament un kit per recollir una mostra de femta. Les farmàcies envien les mostres a analitzar al laboratori del Parc Taulí. Si és negatiu, es notifica el resultat als participants a través d’una carta. Si és positiu es truca a les persones per citar-les a una visita amb infermeria de cribratge de l’hospital de referència que els correspongui
El càncer colorectal és un dels tumors malignes més freqüent, sent el segon càncer en freqüència entre les dones (després del càncer de mama) i en els homes (després del càncer de pròstata).