Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • El projecte Circular B30 converteix l’eix territorial Cerdanyola-Mollet en refer...

El projecte Circular B30 converteix l’eix territorial Cerdanyola-Mollet en referent d’economia circular

4 d'abril de 2024 a les 11:48

Compartir, reutilitzar, reparar i reciclar són alguns dels objectius de l’economia circular en la que s’ha estat treballant des de l’any 2021 en un projecte coordinat des de l’Ajuntament de Cerdanyola i en el que han participat l’Ajuntament de Mollet, la UAB, Esade Business School i el centre tecnològic Eurecat.

La creació d’una xarxa integrada per agents d’innovació i creació, administracions locals, empreses i ciutadans en general, l’elaboració d’una agenda compartida que permeti caminar cap al residu zero, la implantació d’una xarxa de laboratoris d’innovació oberta, l’impuls de l’empredoria donant suport a la creació de noves startsup, l’elaboració d’una eina d’autodiagnosi per a les empreses pel que fa a l’economia circular han estat alguns dels resultats del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Circular B30 que es presentaven ahir al nou laboratori Circulab de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El projecte ha arribat a la seva finalització amb un balanç força positiu de tots els agents implicats, sobretot per les sinèrgies que s’han pogut establir per dur a terme iniciatives per la transformació econòmica i sostenible del territori i pels reptes identificats en els que caldrà continuar treballant des de la cocreació i la col·laboració.

El director del projecte Circular LAB, David Muñoz, tècnic de l’Ajuntament de Cerdanyola, així ho manifestava durant l’acte de presentació en el que també participaven els alcaldes de Cerdanyola i Mollet, Carlos Cordón i Mireia Dionisio respectivament, el rector de la UAB, Javier Lafuente, el degà d’Esade Business School, Joan Rodon, i el director corporatiu i d’operacions EURECAT, Xavier López.

Repassant alguns dels resultats pràctics de la iniciativa, Muñoz feia referència al futur Cerdanyola Espai Cívic de Ca n’Altimira en el que s’està treballant i que es convertirà en breu en un espai en el que poder impulsar projectes d’innovació oberta. 

Per al coordinador, amb Circular B30 s’ha posat la base d’una xarxa de col·laboració; una aliança important “per la innovació al territori i abordar nous reptes a través de la recerca i la innovació”.

També l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, manifestava que amb aquest projecte s’han establert “dinàmiques i sinèrgies imparables” treballant plegats “per fer front als reptes de les societats modernes com és el de la sostenibilitat, i com ho seran molts altres”. 

Cordón posava l’accent en la importància que tindrà per a la ciutat el futur Citylab de Ca n’Altimira, el projecte executiu del qual es presentarà abans de finalitzar aquest any. Cordón afirma que aquesta instal·lació tindrà “vocació de convertir-se en porta d’accés a la ciència, la tecnologia i la innovació”.

També l’alcaldessa de Mollet, Mireia Dionisio, assegurava que gràcies a Circular B30 s’han assolit reptes molt positius per millorar la societat des de la innovació i la recerca responsable. A Mollet, per exemple, s’ha creat un nou espai per formar i donar suport als joves emprenedors fomentant la cultura maker. 

Dionisio també considera molt important la col·laboració entre agents públics, agents privats i ciutadans per arribar a solucions consensuades ja que “amb diferents visions la solució acaba sent més acceptada pels veïns i veïnes”. L’alcaldessa de Mollet creu que aquestes sinèrgies han de continuar per solucionar els reptes de ciutat que han d’abordar. 

El rector de la UAB, Javier Lafuente, es mostrava convençut durant la presentació que “ens dirigim cap a una concepció més responsable i sostenible de la innovació i de l’emprenedoria com a detonants de progrés i transformació social” i, en aquest sentit, el projecte Circular B30 és un bon exemple d’aquest enfocament que “esdevindrà un referent de bones pràctiques per a altres processos d’innovació oberta, responsable, sostenible i inclusiva”.

La UAB i el Parc de Recerca de la UAB han establert la base per a una agenda compartida entre tots els membres, han elaborat un mapa de les iniciatives del territori i han identificat els reptes a partir dels quals treballar, entre d’altres actuacions en el marc del PECT.

Lafuente confia que aquest projecte “ens permeti avançar cap a un model d’economia verda i circular de residu zero”.

Els altres dos agents que han estat implicats en el PECT han estat Esade i EURECAT. 

Esade s’ha centrat en l’impuls de l’emprenedoria amb el programa Acceleradora Residu Zero, la creació d’una comunitat d’alumnes per a la detecció d’iniciatives i hackatons per donar resposta als reptes plantejats. 

El degà d’Esade Business School, Joan Rodon, destaca dos aspectes fonamentals del projecte: el treball en programes que han ajudat a múltiples startsup i l’apropament dels seus alumnes als reptes i oportunitats de l’entorn local i la creació d’una xarxa de col·laboració amb la qual volen continuar “per crear noves oportunitats per a totes les parts implicades”.

Per la seva banda, el Centre Tecnològic EURECAT ha treballat en la transferència de coneixement tecnològic amb l’observatori HUBB30 Residu 0 i ha creat una eina de diagnosi per avaluar l’estat de les petites i mitjanes empreses i oferir recomanacions tecnològiques, entre d’altres accions.

El director general corporatiu i d’operacions d’EURECAT, Xavier López, es mostrava partidari del treball ecosistèmic perquè és l’única manera d’avançar. Els resultats, assegura, “han estat molt rellevants” i alguns d’ells “continuaran operant més enllà de la finalització del projecte”. López afegeix que “caldria trobar mecanismes perquè aquest treball ecosistèmic i sistèmic pogués continuar perquè queden reptes importants per davant”.

La presentació de resultats celebrada ahir es realitzava al nou Circulab de la UAB, unes instal·lacions que també eren inaugurades en el decurs del mateix acte i que des de la deixalleria pública de la universitat també es posarà en pràctica l’economia circular i l’ecodisseny amb espais per a la generació d’idees.  

 

Galeria d'imatges