El projecte Digitus II, premi a la millor idea de negoci del Parc de Recerca UAB
5 de desembre de 2016 a les 12:33Investigadors del Centre de Visió per Computador han guanyat el primer premi de la cinquena edició del Programa de Generació d'Idees amb un projecte que ofereix un servei automàtic per a la transcripció i indexació de documents manuscrits procedents d'arxius històrics.
El Parc de Recerca UAB ha lliurat els premis als tres projectes guanyadors de la cinquena edició del Programa de Generació d'Idees, una iniciativa que reconeix les millors idees de negoci del sector de les indústries culturals i creatives desenvolupades per investigadors del campus de la UAB a partir de la seva recerca.
El primer premi, guardonat amb 2.500 euros i sis mesos d'incubació a l'edifici Eureka del Parc de Recerca UAB, ha estat per al projecte Digitus II, impulsat per Pau Riba, Marçal Rossinyol i Juan Ignacio Toledo, del Centre de Visió per Computador de la UAB. Els investigadors han desenvolupat un sistema per transformar de forma automàtica imatges de manuscrits en documents digitalitzats i indexats. Els responsables de Digitus II indiquen que "només a Catalunya hi ha més de 300 arxius des del segle novè fins al present que emmagatzemen 840 quilòmetres lineals de documents". La tecnologia de Digitus II permet transcriure automàticament aquests documents i ajudar a difondre en línia el seu contingut. D'aquesta manera facilitaria notablement als arxius municipals, estatals, eclesiàstics, acadèmics, i fins i tot a empreses, donar accés i difondre els seus documents antics al públic en general facilitant-ne també l'accés a estudiosos i acadèmics.
El segon premi s'ha atorgat al projecte Caduf, liderat per Helena Kirchner, Manuel Pica, Ignacio Díaz, Núria Pacheco i Montserrat Rovira, del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana de la UAB. El seu projecte consisteix en un servei d'estudi de paisatges agraris tradicionals, amb un diagnosi de l'estat de conservació i un estudi històric i arqueològic, per tal de donar una proposta de gestió, conservació, rehabilitació i difusió cultural. El seu objectiu és involucrar el paisatge històric i tradicional dins l'oferta cultural tant d'institucions públiques com empreses agroalimentàries interessades en aportar valor a la seva marca per diferenciar-se de la competència, a través de valoritzar el seu entorn.
El premi que han obtingut consta de 1.500 euros en metàl·lic i 6 mesos d'incubació a l'edifici Eureka del Parc de Recerca UAB per a desenvolupar la idea i convertir-la en una oportunitat de negoci.
Els guanyadors del tercer premi, dotat amb 1.000 euros, han estat els investigadors Marta Ávila i Harold Moreno, investigadors del Sincrotró Alba de Cerdanyola, Núria Morera i Ivan Campana, del Departament de Prehistòria de la UAB, i Carlos Alonso, llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses a la UAB. El seu projecte, anomenat Zephyrus, té l'objectiu de millorar la conservació de les obres d’art, com pintures, arxius, mostres arqueològiques o tèxtils. Per això, han desenvolupat un kit professional de desinfecció per anòxia que elimina els microorganismes presents en béns patrimonials de forma no invasiva. Es caracteritza per la seva fàcil aplicació ja que no requereix de personal tècnic especialitzat, a més de ser compacte, portable i respectuós amb el medi ambient.
Enguany el Programa de Generació d'Idees s'ha organitzat conjuntament amb el CORE de Patrimoni i el CORE de Smart Cities de la UAB i ha comptat amb el suport d'ACCIÓ, Eurecat i l'Arxiu Nacional de Catalunya.