El PSC afirma que la Jornada de la Via Verda és una cortina de fum
15 de març de 2005 a les 0:00El Partit dels Socialistes (PSC) a Cerdanyola ha llençat diverses crítiques a la gestió que el govern municipal està realitzant en diversos àmbits, posant l’accent en la gestió de la Via Verda, que consideren una cortina de fum, i la política cultural, que consideren força perjudicada per l’adjudicació del servei de dinamització literària a les escoles a l’empresa Amfiteatre en detriment del Projecte Ele.
Cortina de fum a la Via Verda
L’organització de la I jornada de gestió de la Via Verda i la posterior petició feta per Antoni Morral al Consell d’alcaldes vallesà demanant la creació d’un ens que gestioni el connector biològic són, a l’entendre del PSC local, cortines de fum que llença el govern local per maquillar l’aprovació del pla urbanístic de la Plana del Castell davant dels grups ecologistes.
Francisco Ortiz, responsable de Medi Ambient del PSC, destacava en roda de premsa que és inversemblant que un govern local que ha aprovat un pla per ordenar el territori, amb les consegüents urbanitzacions i construccions d’habitatges, demani ara als Ajuntaments veïns que no facin el que ha fet en els seus territoris.
Ortiz ha qüestionat el procés seguit pel govern en organitzar primer les jornades de gestió de la Via Verda, amb la participació de representants de 3 dels 7 municipis implicats, i després demanar la creació de l’ens de gestió. El procés, per al PSC, hauria d’haver estat a l’inrevés: el Consell d’Alcaldes hauria d’haver parlat de la creació de l’ens, cercant el consens de tots els municipis implicats i obrint-lo a administracions que puguin dotar-lo dels recursos necessaris per a la seva gestió.
El PSC s’ha compromès a treballar amb el govern per reconduir el tema, cercant les possibles solucions a les dificultats de connectivitat que presenta l’actual configuració de la Via Verda. Ortiz indica que actualment la travessen un important nus d’autopistes, el barri de Bellaterra està situat ben bé al mig i Sant Quirze del Vallès està urbanitzant pràcticament tot el territori que forma part d’aquest connector biològic.
Crítiques al responsable de medi ambient d’ICV
Francisco Ortiz ha comentat unes declaracions del seu homònim a ICV, Manuel Santoyo, en les quals qualificava d’exemplar el trasplantament dels arbres del passeig del Pont, per les obres de l’aparcament subterrani. Ortiz ha mostrat la seva estranyesa per la manca de comentaris de Santoyo sobre la tala "del centenar d’arbres al barri de Serraparera". Una acció necessària però que, afirma, s’ha silenciat.
Ortiz ha recordat a Rosa Guallar, regidora d’Ecologia Urbana i Sostenibilitat, que la decisió del PSC de no votar a favor del Manifest de Sant Celoni – promogut per un Ajuntament governat pel PSC en coalició - no vol dir estar-hi en contra, sinó tenir dubtes sobre la Via Verda i la gestió que planteja l’actual govern. El dirigent socialista ha recordat a Guallar casos de posicions oposades en temes semblants, com l’oposició d’ICV al camp de golf quan aquesta força política governava l’Ajuntament de Rubí quan es va construir un.
En referència a d’altres temes, Ortiz ha manifestat la satisfacció del PSC per l’aplicació de l’Ordenança Solar i la promoció de l’ús de plaques solars en edificis públics i privats.
Pèrdua d’activitats culturals
Per la seva banda, el secretari de política municipal i regidor del PSC, Jordi Mena, feia una denúncia enèrgica del que considera malbaratament del patrimoni cultural de la ciutat propiciat pel govern municipal i que manifesta que ha tingut en el procés d’adjudicació del servei de dinamització lectora el seu exponent públic. Mena indica que el Projecte ELE ha quedat fora d’aquest servei, amb l’assignació a Amfiteatre, i que això comporta que activitats vinculades amb la lectura, com les 24 hores de lectura continuada, quedin actualment en suspens. El dirigent socialista, que no ha qüestionat la legalitat del concurs, apuntava que les causes d’aquest fet són “que el govern Morral-Escoda funciona com un regne de taifes”, en el qual les polítiques transversals no existeixen provocant que una decisió de la regidoria d’Educació afecti la de Cultura i totes les activitats que coordinava el Projecte ELE.
Una altra causa, a l’entendre de Mena, és la feblesa del govern municipal, amb una majoria minsa de 13 regidors –el Consistori en té 25 en total-. Segons Mena, els tres partits que formen el govern tiben per tirar endavant les seves polítiques partidistes, bandejant “l’interès comú” de la ciutat i davant “la incapacitat” de l’alcalde per fer prevaler l’interès comú enlloc dels interessos partidistes. Jordi Mena ha explicat que probablement aquest any no es facin les 24 hores de lectura i comenta que d’aquesta situació i de com redreçar-la n’han parlat informalment amb la regidora de cultura, Consol Pla, i l’alcalde, Antoni Morral, qui els hauria dit que la solució al problema creat és “en les millors mans”. Els dirigents socialistes entenen que recuperar aquest patrimoni cultural de la ciutat ha de ser un objectiu comú, per damunt de la lluita partidària i afirmen que la solució està en les mans del govern de la ciutat.
Marginació sistemàtica
Fins ara el PSC no ha rebut cap proposta del govern municipal per asseure’s i parlar dels temes de ciutat, cosa que Jordi Mena considera que respon a una actitud del tripartit de menystenir-los sistemàticament, especialment durant el primer any. No obstant això, actualment s’hauria suavitzat aquesta actitud, amb l’existència de contactes informals.