El PSC anuncia més activitat com a principal grup de l’oposició
17 de gener de 2005 a les 0:00El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), principal grup de l’oposició al consistori de Cerdanyola, anuncia que realitzarà una oposició més activa a l’actual govern municipal un cop superada la transició interna després de la pèrdua de l’alcaldia a les darreres eleccions i tancada amb l’elecció de la nova executiva. Els dirigents socialistes acusen el govern municipal de poca operativitat, critiquen les seves maneres de fer i afirmen que el pressupost aprovat recentment demostra una política continuadora dels projectes dels governs del PSC.
El primer secretari de l’agrupació local i regidor al consistori, José Miguel Moreno, el també regidor i secretari de política municipal, Jordi Mena, i el secretari d’organització, Artur Gómez, destaquen que el govern municipal va prometre un canvi a l'Ajuntament i asseguren que aquest canvi ha estat a pitjor.
José Miguel Moreno destacava que el PSC ha fet en els 20 mesos del govern actual una oposició responsable i seriosa i ara arriba un moment en què cal començar a dir coses “molt clares” sobre la gestió del govern tripartit perquè “les coses no van bé”.
El primer secretari del PSC exposava que en tot aquest temps l’alcalde s’ha fet un fart de repetir que els projectes per la ciutat són a la cuina. La gent, segons Moreno, “és a la taula i té gana”, una manera de dir figuradament que la població vol conèixer què prepara l’actual govern per Cerdanyola. El dirigent socialista afirma que l'única resposta són campanyes de propaganda, “una activitat que sí que sap fer molt bé aquest govern”. Per a Moreno 20 mesos és massa temps d’espera.
Quant als projectes importants del govern, Moreno ha destacat que el tripartit ha aplicat una línia continuadora de la feina feta pel PSC. Uns programes, destaca el regidor socialista, que són aprovats majoritàriament amb els únics vots del govern, representants de poc més del 50 percent dels votants. Un fet, han recordat els dirigents socialistes, que abans no succeïa perquè es facilitava el diàleg amb tots els grups presents al consistori per buscar el màxim de consens possible.
Ara, denuncien des del PSC, el tripartit pregona participació i "encara és el moment que l’alcalde s’acosti al grup socialista" per proposar-li parlar de qualsevol tema. Segons el PSC, polítiques com aquesta comporten que darrerament només l’equip de govern, amb els seus vots, aprovi allò que es porta al Ple.
Forat econòmic i dèficit municipal
Moreno comentava que l’actual configuració del govern fa que a l’hora de confeccionar els pressupostos s’hagi d’acontentar els tres socis i que això comporta disfuncions i supressió de partides amb queixes dels veïns. Els socialistes es queixen que davant d’això l’equip de govern opta per dir que es tracta d’una conseqüència del “forat econòmic” deixat pel govern del PSC. Moreno i Mena van explicar que no existeix cap forat, i que s’ha demostrat per diverses auditories, sinó que el que hi ha és un dèficit com el que tenen les diverses administracions. És per això que el PSC ha demanat al govern que deixi d’utilitzar aquest argument.
El primer secretari del PSC va qualificar d’obsessió l'objectiu d’Antoni Morral de ser alcalde i va criticar que presideix un govern "que s’omple la boca de paraules com transparència i participació que després no es tradueixen en els fets". Moreno critica que el govern actual hagi lliurat els pressupostos tres dies abans del Ple a l'oposició sense possibilitat de discutir-los a les comissions informatives. D’aquesta manera, els socialistes comenten que l’alcalde passarà a la història com el primer en aprovar els pressuposts d’aquesta manera i serà també el primer que hagué de suspendre un Ple, fet que mai no havia succeït.
Sobre la suspensió del ple, Moreno ratificà el suport al document conjunt de tots els grups municipals, excepció feta del PAS, alhora que demanava que s’analitzin aquest fet “molt greu” perquè no es torni a produir. Moreno explicava que l’alcalde sabia perfectament que els manifestants volien accedir al Ple i no entén perquè no es va fer res per aturar-ho.
Coacció a la llibertat d’expressió
El secretari d’organització, Artur Gómez, esmentava en la seva intervenció que en el mandat d’aquest govern s’ha coartat la llibertat d’expressió. Per analitzar els problemes que s’han detectat s’ha nomenat una comissió, depenent de presidència, encapçalada per la regidora Eva Torralba, qui, recorda Gómez, estava al capdavant de comunicació quan es produïren els fets recollits per la premsa local.
En aquesta línia, el secretari d'organització socilaista va denunciar la politització de l’administració, "una manera de fer que no funciona i que surt cara", i va assegurar que té el perill que pugui comportar un augment dels impostos. A més, i segons Gómez, s’han incrementat les partides dedicades a la propaganda, establint-se una provisió de fonts per a cada regidoria.
Ministeri de propaganda
El secretari de política municipal, Jordi Mena, va seguir la línia de Gómez fent una comparança del govern actual amb el Gran Germà, de l’obra 1984 de Georges Orwell. El regidor socialista entèn que el govern actual ven un gran discurs que ho canviarà tot quan en realitat pràcticament està fent el mateix que es feia en el darrer govern socialista.
Per a Mena el govern fa funcionar "una màquina de generar fum", capaç de generar debats sobre temes tangencials de la ciutat i no abordant allò que realment interessa al ciutadà. En aquest sentit va fer referència als pressupostos pel 2005, qualificant-los de continuïstes i va posar comk exemple que dels 35 projectes del capítol d’inversions, 25 provenen de l’anterior govern.
Mena destacà la indefinició d’algunes inversions, com l’Auditori, "del qual ningú no sap massa res", o la feudalització de l’Ajuntament on cada força controlaria el seu tros, amb poca operativitat i generant frustració entre els treballadors municipals.