El PSC és la força més votada a Cerdanyola a les eleccions autonòmiques
15 de febrer de 2021 a les 0:49El PSC és la força més votada a Cerdanyola a les eleccions autonòmiques celebrades avui 14 de febrer. Els socialistes han obtingut un total de 7.089 sufragis, un 29,88% del total del vot emès, el que suposa un increment d’11,77 punts respecte a les eleccions del 2017. A més, l’actual portaveu del Grup Municipal del PSC, David González, número 21 a la llista per Barcelona, ha estat escollit diputat al Parlament. A Cerdanyola la participació ha estat del 55,27%.
El portaveu del Grup Municipal del PSC a l’Ajuntament de Cerdanyola i proper diputat al Parlament de Catalunya, David González, es manifestava content “perquè el PSC ha tornat a estar la força més votada a la ciutat en unes eleccions autonòmiques després de gairebé 15 anys i això confirma la tendència a l’alça dels socialistes a Cerdanyola”. També es mostra satisfet per la victòria en vots i escons a Catalunya, tot i reconèixer que hi ha majoria independentista al Parlament i “seran ERC, Junts per Catalunya i la CUP qui hauran de decidir el pròxim govern, perquè ara mateix queda descartada la possibilitat de sumar forces amb ERC”. David González té la intenció de compatibilitzar la seva tasca com regidor a l’Ajuntament i diputat al Parlament.
ERC ha estat la segona força més votada a Cerdanyola amb 4.404 vots (18,56%) i un lleuger descens de 0,39 punts. La portaveu del Grup Municipal d’ERC, Helena Solà, lamentava la baixa participació “per haver celebrat les eleccions quan no era el millor moment per fer-les per la pandèmia”. Per a Solà no són cap sorpresa els resultats del PSC a Cerdanyola, però si lamenta la irrupció de Vox, “senyal que la resta de partits no estem fent gaire bé les coses”. Tot això li provoca un regust agredolç i insisteix en “analitzar molt bé perquè la gent vota a un partit feixista”. Sobre el possible nou govern català, espera que “hi hagi un reedició millorada de l’actual pacte”.
Junts per Catalunya han obtingut 2.935 vots (12,37%). La seva coordinadora municipal, Àngels Guimerà, feia una valoració positiva els resultats, tant a Cerdanyola com a la resta de Catalunya, “perquè som una força política nova amb totes les dificultats que això suposa”. Guimerà creu que l’alta abstenció ha estat a causa de la pandèmia i no perquè la gent pugui estar farta o decebuda amb els partits. Guimerà remarca la majoria sobiranista i independentista al Parlament i creu que “es podrà reeditar un pacte amb ERC per tenir un govern més cohesionat i fort per assolir la independència”, sense descartar la presència de la CUP perquè "quantes més fortes conflueixin en el govern, serà més fort, però això s'anirà veient".
En Comú Podem han obtingut 2.264 vots (9,54%), un lleuger descens de 0,68 punts respecte al 2017, el que per al seu portaveu municipal, Isaac Martínez, “no significa un fracàs però ni molt menys cap èxit, perquè qualsevol formació aspira a créixer en vots i poder tirar endavant les propostes de programa”. El que si el preocupa són els resultats de Vox i demana una reflexió sobre “com revertir aquesta perillosa tendència d’ascens del feixisme i abordar els problemes de la gent des d’un govern d’esquerres”.
Vox ha obtingut 1.871 vots (7,89%), superant a Ciutadans, que amb 1.771 vots (7,46%) pateix una davallada de 21,98 punts respecte al 2017. La portaveu municipal de Ciutadans, Sonia Rodríguez, felicitava al PSC pels seus bons resultats a la ciutat i lamentava que l’abstenció hagi penalitzat més al bloc constitucionalista i es mostrava sorpresa de “com el govern més nefast dels darrers anys torni a sumar per governar a Catalunya”. Sobre la irrupció de Vox, diu que “fins ara havia l’extrema esquerra al Parlament i ara tindrem a l’extrema dreta, sumant més odi i divisió a la societat”. Rodríguez demana al seu partit “fer molta autocrítica i continuar treballant per millorar la situació de Catalunya, amb problemes tan greus com la pobresa i l’atur”.
La CUP ha sumat 1.445 vots (6,09%) i el que fora alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, s’ha quedat a les portes d’entrar al Parlament. Escolà parlar d’uns resultats molt bons “en unes eleccions imposades pels tribunals en un context de pandèmia, una operació d’Estat que no els ha sortit bé, perquè la majoria ha tornat a apostar per una resolució democràtica del conflicte entre el poble català i l’Estat espanyol”. Per a Escolà la irrupció de l’extrema dreta és una molt mala notícia i fa un crida a “treballar plegats per a que no hi hagi raons per votar-los, i això s’aconsegueix amb més democràcia i més participació de la gent”. La CUP arriba al Parlament “amb la voluntat de superar la paràlisi de la passada legislatura obrint un nou cicle condicionant la política del país en la direcció de la justícia social, l’amnistia i l’autodeterminació”.
El PP ha arribat al 993 vots (4,19%) i el seu portaveu municipal, Manuel Buenaño, ha estat molt clar dient que “si ja al 2017 van ser dolents, ara han estat pitjor” i demana “una reflexió en profunditat després de concórrer als comicis amb dos objectius, augmentar diputats i tenir grup propi, que no s’han assolit”.