El PSC guanya unes eleccions en què ICV/EUiA li planta cara
28 de maig de 2007 a les 0:00
El pròxim Consistori de Cerdanyola es constituirà el 16 de juny en una sessió extraordinària del Ple Municipal en que el PSC serà novament la força majoritària amb 10 regidors seguit per ICV/EuiA amb 9 regidors. El Consistori només tindrà dos grups municipals més, els dos amb 3 regidors, CiU i PP. Les quatre forces han d'obrir el diàleg que ha de portar al debat d’investidura de l’alcalde de Cerdanyola per als pròxims 4 anys.
Les eleccions municipals es van celebrar ahir a Cerdanyola amb una baixa participació 52’61 percent -7 punts menys que al 2003- i sense cap mena d’incidència destacable als 14 col.legis electorals de la ciutat.
El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) va ser la força més votada amb 7.166 vots –31’33 percent - i 10 regidors, seguit d'Iniciativa per Catalunya-Verds/Esquerra Unida i Alternativa (ICV/EuiA), amb 6.400 vots –27’98 percent - i 9 regidors. Les altres dues forces que constituiran grup municipal seran Convergència i Unió (CiU), que va obtenir 2.658 vots –11’62 percent - i Partit Popular (PP), amb 2.147 vots –9'39 percent - i també tres regidors. 5 candidatures no van superar la barrera del 5 percent dels vots per assolir representació. La que ho va tenir més a prop va ser Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s) que obtenia 1.005 vots –4’39 percent -, seguit de Participació Activa i Social (PAS) que assolia 993 vots –4’34 percent -, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), amb 925 vots –4’04 percent -, Gent per Bellaterra (GB), amb 623 vots –2’72 percent - i Els Verds/Opció Verda (EV/OV) que obtenien 460 vots –2’01 percent -. El vot en blanc va arribar als 498 –2’18 percent -.
Per sectors, el PSC és la primera força a 5 barris -Adam i Eva-Sibèria, Fontetes-Turó, Antolí-Centre, Serraparera i Banús-Cerdanyola 2.000-. Iniciativa guanya a 3 sectors -Canaletes, Montflorit-Xops i Xarau-Cordelles-. GB, per la seva banda, és la candidatura més votada a Bellaterra i, per tant, serà força decisiva en la prevista constitució de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) en aquest sector.
Premi a la renovació d’un PSC convençut de liderar el pròxim govern de la ciutat
Antonio Cárdenas, el cap de llista del PSC, se sent alcalde de Cerdanyola. Cárdenas ho manifestava així davant dels micròfons de Cerdanyola Ràdio 105.3 FM quan es mostrava eufòric per la “culminació d’una feina feta per un gran equip que ha connectat amb la gent” i de la renovació que s’ha produït amb aquesta candidatura. Els militants i simpatitzants socialistes, de fet, van celebrar ahir la victòria electoral pels carrers de la ciutat.
El PSC ha pujat un punt respecte les eleccions de 2003 i ha passat de 8 a 10 rgidors per guanyar novament les eleccions municipals. De cara al futur, Cárdenas té clar que la ciutadania “ha votat esquerres i això s’ha de tenir en compte” i es mostra obert al diàleg amb totes les forces polítiques del nou Consistori per abordar un projecte liderat pel PSC i que “delimitar molt bé les responsabilitats de cadascú”.
La capitalització del govern d’una ICV/EUiA que no guanya però obté els seus millors resultats a la història
Antoni Morral, cap de llista d’ICV/EuiA, es mostra satisfet per uns “resultats històrics” per a la coalició que ha obtingut més regidors que mai abans en unes eleccions, però que reconeix que “l’objectiu era guanyar i això no ha estat possible”. Iniciativa pujava una mica més de tres punts respecte el 2003 i dos regidors, passant de 7 a 9. Morral destaca la “bipolarització” de la política local i considera que els 460 vots aconseguits per EV/OV han perjudicat molt les aspiracions d’Iniciativa que s’hauria acostat molt més al Partit dels Socialistes.
Morral considera que és massa aviat per parlar de pactes però destaca que ICV/EuiA sempre apostarà per un acord “al servei de la ciutat”. El cap de llista d’Iniciativa es mostra agraït a la tasca de CiU i ERC al govern, però també al suport dels grups de l’oposició en els temes importants del mandat que ara s’acaba.
CiU considera injustos els resultats i anuncia la intenció de passar a l’oposició
Consol Pla, la candidata a l’alcaldia de CiU, es mostra decebuda per uns resultats electorals que considera injustos. Pla destaca que CiU ha fet una “molt bona feina” al govern de la ciutat però que la ciutadania no ho ha valorat i la federació nacionalista ha baixat els seus resultats a la majoria de barris de la ciutat. CiU perd un regidor, passa de 4 a 3, i baixa 3’5 punts respecte el 2003.
Pla manifesta que els resultats indiquen que “Cerdanyola no vol que CiU estigui al govern” i anuncia la intenció de passar a l’oposició perquè el seu treball l’ha rendibilitzat Iniciativa i “treballar per al poble si, però per altres partits no”. Pla indica que CiU ha intentat trencar la bipolarització a Cerdanyola entre socialistes i Iniciativa i creu que és injust que ICV/EuiA hagi capitalitzat l’acció de govern en la figura de l’alcalde i que el PSC hagi pujat 2 regidors després de fer “una mala oposició”.
La cap de llista de CiU també lamenta la davallada de les forces nacionalistes, CiU i ERC, i comenta “que sembla que no ens volen”, al temps que remarca la bona feina realitzada pel govern tripartit "que es nota i ha deixat emprempta" i que no s'ha valorat ni per a CiU ni per a ERC ni prou a ICV/EUiA.
El PP manté el vot i aposta per continuar el projecte polític de l’actual govern
Antonio González, el cap de llista del PP, lamenta la bipolarització patida a la ciutat que “ha enfonsat a molts partits”, però considera positiu que no hi hagi majoria absoluta al pròxim Consistori. El PP ha mantingut els tres regidors de què disposa a l’Ajuntament, tot i baixar 4’6 punts respecte el 2003.
Antonio González no s’atreveix a fer pronòstics sobre el futur govern de la ciutat, però creu que el projecte polític de l’actual govern hauria de tenir la possibilitat de continuar perquè “tot projecte necessita de 8 a 12 anys per a desenvolupar-se”. No obstant això, González es mostra obert a dialogar amb totes les forces polítiques del Consistori però recela de l’actitud que ha mantingut tradicionalment el PSC respecte el PP., i per tant seria beneficiós que es mantingués l’antic equip de govern”.
La barrera del 5 percent va ser molt dura per a 5 candidatures
La barrera que marca assolir un mínim del 5 percent dels vots en les eleccions per aconseguir representació a l’Ajuntament va ser molt dura per la majoria de les candidatures que es presentaven i cinc van quedar fóra, entre elles dues que disposaven de regidors, ERC i PAS.
María Valle, cap de llista de C’s, reconeix que els resultats de la formació no són els esperats ja que ha baixat dos punts respecte les eleccions autonòmiques –les úniques en què havia participat prèviament-, però es mostra satisfeta per s’ha hagut de superar “una anticampanya molt dura” del sector crític del partit que va atacar la legitimitat de la candidatura. Valle també considera positiu que C’s hagi superat els vots de dues formacions que estaven al Consistori com PAS i ERC i afirma que “això ens dóina força per continuar treballant.
Maurici Jaumandreu, cap de llista del PAS, es mostra decebut perquè la bipolarització ha perjudicat el PAS i ha reduït la pluralitat política del Consistori, però la seva formació continua “tenint una presència important a la ciutat” que farà que continuïn treballant per un projecte social i polític que és alternatiu al de les restants forces. El PAS ha baixat un punt respecte el 2003, i això li ha costat el regidor de què diposa a l’Ajuntament.
Montserrat Puig, cap de llista d’ERC, no amagava la decepció perquè “ningú esperava la davallada” de la formació republicana a la nostra ciutat, tot i que considera que ha estat una tendència al conjunt de la comarca i de Catalunya. Puig lamenta aquest resultat perquè ERC “ha fet una bona feina” al govern però considera que no ho ha sabut vendre “i el marqueting d’ICV/EuiA” ha fet que capitalitzés l’acció de govern conjunta del tripartit.
Ramon Andreu, cap de llista de GB, es mostra satisfet pels resultats assolits a les eleccions municipals ja que, tot i que els seus 623 vots no li permeten entrar al Consistori si han fet de GB la força més votada a Bellaterra i, per tant, tenir pes decisiu en la prevista EMD. Andreu creu que l’èxit del seu projecte no ha perjudicat especialment el resultat de CiU, força tradicionalment guanyadora al col.legi electoral de Bellaterra.
Francesc Rodríguez, número 2 d’EV/OV, es mostra satisfet amb els 460 vots aconseguits perquè la formació ha tingut poc temps per difondre el seu missatge entre la ciutadania i això demostra que aquesta opció “té espai a la nostra ciutat”. Rodríguez indica que a partir d’avui treballaran de cara a les eleccions generals i considera que el fet que només 4 de les 9 candidatures presentades hagin aconseguit representació al Consistori “deixen l’Ajuntament coix democràticament”.