Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El PSC i Podem Cerdanyola plantegen explorar la solució del federalisme per al c...
El PSC i Podem Cerdanyola plantegen explorar la solució del federalisme per al conflicte català

El PSC i Podem Cerdanyola plantegen explorar la solució del federalisme per al conflicte català

26 de setembre de 2018 a les 10:51

La sala Enric Granados acollia ahir el debat "Federalisme i estat plurinacional", organitzat conjuntament per l'Agrupació local del PSC i per Podem Cerdanyola i que va comptar amb les intervencions de Ferran Pedret, diputat del PSC al Parlament de Catalunya i Paola Lo Cascio, del Consell Nacional de Catalunya en Comú.

Audios

26-09-2018 Paola Lo Cascio

26-09-2018 Ferran Pedret

Amb l'objectiu de visibilitzar la cultura del pacte, el debat i el diàleg entre forces polítiques diferents, l'Agrupació local del PSC i Podem Cerdanyola organitzaven conjuntament ahir un debat sota el títol Federalisme i estat plurinacional que va comptar amb la presència de Ferran Pedret, diputat del PSC al Parlament de Catalunya i de Paola Lo Cascio, membre del Consell Nacional de Catalunya en Comú.

Lo Cascio explica que associat als conceptes de federalisme i sobirania el que "hauria de preocupar-nos és el concepte d'autogovern" que, segons remarca, hauria de tenir tres característiques principals: la descentralització de les funcions públiques per apropar-se a la ciutadania; la inclusió del concepte d'autoadministració i que sigui democràtic amb òrgans de representació. És a dir, insisteix, "més que fixar-nos en les questions més abstractes ens hauriem de fixar en aquestes tres diligències de la ciutadania o de bon govern que poden servir per donar sortida al conflicte català i per ser una eina de de transformació democràtica de l'estat i del conjunt d'Europa".

Administració propera

La politòloga i doctora en Història Contemporània manifesta que  cal fer una administració el més propera possible a la ciutadania; esclarir qui fa el què, introduir les ciutats (i les àrees metropolitanes) com un nivell d'autogovern que sigui efectiu, establir aliances entre territoris i formes de cooperació, i que existeixi la possibilitat per aquells territoris amb particularitats lingüístiques de poder participar en fòrums internacionals com la Unesco, així com la corresponsabilitat entre administracions.  

Sobre la plurinacionalitat, Lo Cascio destaca que, tot i que "és un terme que no es ven gaire bé", és un concepte central i amb molt de futur, però assegura que "la capsa de l'estat-nació s'ha acabat" i la política "hauria de fer un pas i superar la idea de que a una nació li correspon un estat". És a dir, assumir que el fet  nacional per si sol "no és un fet que genera una estructura política de tipus estatual i això és així en l'estat espanyol que és plurinacional"

Segons ressalta,  el que creen estructures polítiques "ja no són les nacions sinó les ciutadanies" Per això, indica que s'hauria de preservar la biodiversitat cultural, nacional, del conjunt d'Espanya i d'Europa, però el que genera estructura política "ja no són les adscripcions nacionals sinó que ha de ser un concepte de ciutadania".

Una bona eina per solucionar qüestions d'identitat

Per la seva banda, Ferran Pedret, explica que el federalisme perfecciona la idea del "contracte social" de la Il·lustració perquè va més enllà i potencia una major llibertat de l'individu. Per això, considera que el federalisme  "és  una molt bona idea d'organització social, però també política i administrativa", i recorda que si es ressegueix la història del nostre país es veu que l'autogestió, el cooperativisme i la tradició federativa de la classe obrera són trets habituals, així com els ateneus o els centres obrers.

Pedret remarca que la idea de crear un estat per a cada nació  és "peregrina i arbitrària". A més, qualifica el federalisme com a "una bona eina per solucionar qüestions d'identitat que val la pena explorar". La qüestió és, diu Ferran Pedret, "com fer avançar el nostre model  federal i rebutjar de base que a Catalunya només tenim dues opcions: el secessionisme o l'estatus quo perquè això, "és un reducccionisme absurd".

El diputat del PSC afirma que el terme de sobirania ja no ens serveix per definir el món en què vivim i que ara hauríem de posar l'accent en la presa democràtica de decisions, per això cal més democràcia i més efectiva a nivell local, a l'estat federat català, a l'estat federal espanyol i a Europa.

Pedret destaca que la idea de la secessió de Catalunya per crear un estat independent "és una mala resposta a una pregunta antiga" que no serveix per  solucionar els problemes i que n'afegeix uns altres.

Torn de preguntes

Després de la intervenció dels ponents, es va obrir un torn de preguntes del públic assistent.

Tant el primer secretari del PSC de Cerdanyola, Carlos Cordón com la secretària general de Podem Cerdanyola, Cecilia Collado, van coincidir en remarcar la importància del diàleg i de parlar de qualsevol qüestió "sense por" i que cal normalitzar aquest fet. Tot i això, assegura Collado, l'acte conjunt, no vol dir cap mena de pacte entre les dues formacions a nivell local, sinó que només era un debat.

Galeria d'imatges