Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El PSC obre el debat del túnel d’Horta com un element indiscutible sense oposar-...
El PSC obre el debat del túnel d’Horta com un element indiscutible sense oposar-se al de Vallvidrera Conchi Martínez i Jordi Julià durant la xerrada a la sala Granados

El PSC obre el debat del túnel d’Horta com un element indiscutible sense oposar-se al de Vallvidrera

6 de març de 2024 a les 11:16

La federació socialista del Vallès Sud ha obert a Cerdanyola un nou capítol del debat sobre el túnel d’Horta amb una xerrada en què el ponent, l’enginyer Jordi de Julià, assegurava que no és contradictori amb el de Vallvidrera i l’alcalde de la nostra ciutat destacava que, sense oposar-se al de Sant Cugat, “ja és hora" que aquesta part de la comarca rebi aquestes infraestructures.

L’acord de pressupostos entre el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el govern de la Generalitat inclou la realització d’un estudi informatiu sobre la possibilitat de fer el túnel d’Horta ferroviari que enllaci Barcelona -el sector de La Sagrera- amb Cerdanyola. La Generalitat, però, ha anunciat també la realització d’un altre estudi informatiu sobre el desdoblament de l’actual túnel ferroviari de Vallvidrera, entrant al Vallès per Sant Cugat.

El president de la federació del PSC del Vallès Sud, Francisco Aranda, recordava que la xerrada sobre infraestructures celebrada a la sala Granados de la Biblioteca Central de Cerdanyola pot ser un dels últims actes abans de la fusió amb la federació del Vallès Oest -la de la zona de Terrassa- i destacava com a molt positiu l’acord de pressupost, que inclou també el projecte de l’hospital Ernest Lluch.

La regidora de Mobilitat de Cerdanyola destacava que l’estudi informatiu inclòs a l’acord és una molt bona notícia ja que el túnel d’Horta suposaria una via ferroviària que enllaçaria Barcelona, Cerdanyola, espais estratègics com el Parc de l’Alba i la Universitat Autònoma de Barcelona i la resta del Vallès Occidental a través de Sabadell. Conchi Martínez remarca que ho faria, a més, formant part de l’avenç cap una mobilitat sostenible en termes mediambientals, econòmics i socials ja que fomentaria el transport públic i l’economia circular. Per a la regidora, la importància del túnel d’Horta per a la nostra ciutat és “indiscutible”.

L’enginyer de camins Jordi Julià, exdirector general de Ports i Transports de la Generalitat, eta el ponent convidat per abordar el repte de les infraestructures al Vallès i va centrar la seva exposició en el túnel d’Horta i el Quart Cinturó.

En relació a la via ferroviària, Julià va recordar l’evolució d’aquesta infraestructura al planejament des dels anys 60-70, quan es preveia com un túnel viari i va exposar la situació actual amb dues propostes de connexió ferroviària entre Barcelona i el Vallès sota Collserola: la d’Horta a Cerdanyola i la de Vallvidrera a Sant Cugat.

Julià explica que les dues són bones propostes i no són contradictòries. Per a l’enginyer, la de Vallvidrera dona millor servei a la zona de Terrassa de la ocmarca i serviria per descongestionar l’actual túnel dels Ferrocarrils de la Generalitat amb un metro del Vallès a punt de la saturació. No obstant això, Julià indica que la proposta del túnel d’Horta serviria un espai de la comarca que actualment no disposa d’aquestes infraestructures i on hi ha espais estratègics com el Centre Direccional amb el Parc de l’Alba i la UAB i enllaçaria més fàcilment amb un sector en desenvolupament de Barcelona com és el de La Sagrera.

L’enginyer considera que “no cal barallar-se més del compte” entre aquests dos túnels ja que “són complementaris” i creu que el debat hauria de ser sobre el calendari, és a dir, quin és el túnel que es fa abans. En aquest context, Julià creu que obrir el debat a les ciutats vallesanes és important i que els polítics influeixin també.

En aquest sentit, l’alcalde de Cerdanyola explica que l’acord de pressupost constata que aquesta capacitat d’influència ja s’està exercint. Carlos Cordón assegura que des de Cerdanyola “no diem que no volem el túnel de Sant Cugat, diem que volem el túnel d’Horta”, tot subratllant que “ja és hora” que aquest tipus d’infraestructures es faci en aquesta part de la comarca.

Jordi Julià va explicar també que la via ferroviària del túnel d’Horta no tindria impacte ambiental ja que estaria soterrada al llarg de tot el seu pas pel municipi de Cerdanyola, amb l’única excepció d’un petit tram just abans d’entrar a Collserola per salvar una riera amb un viaducte.

L’enginyer aposta també per ampliar l’actual línia R8 de Rodalies ja que servirà per donar aixopluc al corredor mediterrani i si no hi ha aquesta ampliació es col·lapsarà; creu que el túnel del Turó de Montcada serviria especialment per reduir temps de viatge a ciutats com Terrassa i, sobretot, Manresa; i destaca la necessitat de ser més eficients en la gestió dels túnels de Rodalies a Barcelona ja que creu que estan lluny de la seva capacitat d’ús.

Pel que fa al Quart Cinturó, l’altre gran eix de la seva xerrada, Jordi Julià va apostar per aquesta via coma a necessària tot i la controvèrsia que hi ha al seu voltant. L’enginyer considera que s’ha de fer una via adaptada al territori que descongestioni les ciutats per poder fer eixos verds a les poblacions.