El rector reivindica un finançament específic per a la UAB i un global universitari més just
19 de gener de 2022 a les 12:24El rector de la UAB i president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, Javier Lafuente, ha reivindicat al Parlament de Catalunya la necessitat d’un sistema de finançament estable i que reconegui la complexitat del sistema universitari català. A més, Lafuente recorda el fet específic que la UAB no compta amb recursos per fer front a les despeses necessàries per al manteniment del campus de Cerdanyola.
El rector ha recordat que la crisi econòmica que va començar el 2008 i les retallades subsegüents van comportar un "cop molt dur" per a les universitats. Javier Lafuente ha denunciat que l'actual finançament "entorpeix" el compliment de la missió del sistema universitari com element decisiu per assolir “una societat més justa, democràtica i socialment compromesa”.
En el mateix sentit, ha reivindicat també la inversió en infraestructures perquè les universitats puguin fer front a qüestions cabdals com el manteniment de les seves instal·lacions, l'actualització en TIC o la renovació de la tecnologia científica.
Segons ha explicat Lafuente, el campus és "un dels principals actius" de la UAB però, alhora, un "punt feble" pel fet de ser com "una petita ciutat sense capacitat d'actuació però amb totes les responsabilitats”. El rector de la UAB destaca la singularitat d’una universitat amb un campus que no és dins un nucli urbà i reclama que aquesta singularitat ha de comportar un finançament específic.
Lafuente també ha destacat el problema de l'envelliment i la precarització de les plantilles, on la mitjana d'edat es situa per sobre dels 58 anys i el professorat associat imparteix un 52% de la docència i destaca que la recerca és un motor de canvi social que cal impulsar i per això el rector demana als parlamentaris que “ajudeu a les universitats en la captació i retenció de talent”.
Els diputats van coincidir amb el rector en la voluntat d'avançar en la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'educació superior aprofundint en aspectes contemplats en el Pacte Nacional pel Coneixement: revertir els preus de les taxes universitàries de Catalunya, les més cares de l'Estat i entre les més costoses d'Europa tot i les rebaixes dels darrers anys, i millorar el sistema de beques.
En el debat amb els parlamentaris, el rector ha subratllat també la importància de la relació entre les universitats i els territoris i el treball que s'està duent a terme al respecte en col·laboració amb la Generalitat, tot reflexionant que "hem de situar el ciutadà enmig del laboratori" i aconseguir així que la recerca tingui un "impacte real" en la societat. Segons les seves paraules: "he deixat de parlar de transferència i ara parlo de cocreació de coneixement".