El SIDH s’implanta a Cerdanyola per intermediar entre famílies i bancs i evitar desnonaments judicials
13 de febrer de 2025 a les 11:17El Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH) és un servei gratuït d'informació, assessorament i intermediació orientat a persones o famílies que es troben en risc de perdre el seu habitatge habitual amb dificultats sobrevingudes per afrontar l'hipoteca o el lloguer. L'objectiu: arribar a un acord que eviti anar al jutjat. El servei s’ha posat en marxa a l’Oficina Local d’Habitatge del carrer de Les Fontetes.
Durant 2024 126 famílies de Cerdanyola van utilitzar el SIDH. Fins ara calia desplaçar-se a Montcada però el servei atendrà les persones interessades, a l'Oficina Local d'Habitatge, cada dimarts, de 16 a 19 hores. L’objectiu és assessorar de forma personalitzada sobre les opcions que hi ha per afrontar els problemes de pagament de l’habitatge i redreçar aquesta situació, tot definint una proposta de solució que faci compatible el manteniment de l’habitatge amb aquesta situació econòmica i intermediant amb les entitats financeres perquè acceptin aquestes solucions.
La regidora d’Habitatge de Cerdanyola, Sonia Rodríguez, explica que la posada en marxa del SIDH a la nostra ciutat és una aposta important per oferir un servei de proximitat per acompanyar famílies que es troben en una situació angoixant. Rodríguez manifesta que les famílies reclamen un assessorament preventiu quan es veuen en dificultats per afrontar el pagament del lloguer o la hipoteca, però que, de fet, tota informació relacionada amb l’habitatge és una demanda creixent. Així, l’any passat l’Oficina Local d’Habitatge va tramitar prop de dos milions d’euros en ajudes al pagament de lloguer i va atendre 3.500 consultes, mentre que hi havia 126 casos de famílies derivades al SIDH.
A l'any 2012 s’inicia el desplegament del servei al territori de la província de Barcelona, gràcies a la implicació i compromís de les administracions locals, el govern autonòmic i els col·legis professionals. Gemma Badia, diputada de l’Àrea d’Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana de la Diputació de Barcelona, manifesta que, dels 22.000 casos atesos en aquesta intermediació, el 56%, més de 13.000, s’han resolt amb un acord.
Sílvia Grau, directora d'Actuacions d'Urgència en Matèria d'Habitatge de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, remarca que el SIDH ha estat una aposta pionera al llarg dels últims anys per impulsar un canvi cultural a la nostra societat: la necessitat d’intermediar abans d’arribar a un jutjat. Grau indica que els acords eviten no només problemes econòmics, sinó també de salut.
Així, Roger de la Guerra, integrant del Col·legi d’Advocacia de Sabadell i president de la seva Comissió del Torn d’Ofici, indica que les problemàtiques d’emergència habitacional no paren de créixer i, si bé als anys 2012-13 hi havia una allau d’actuacions hipotecàries, ara les actuacions són cada cop més de problemes amb el pagament del lloguer. De la Guerra subratlla la funció social del Col·legi d’Advocacia i l’assistència jurídica que es dona al SIDH amb professionals que tenen formació específica en la matèria.
Per la seva banda, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, indica que les administracions estan alineades davant l’emergència de l’habitatge i que aquest servei és una mostra d’això perquè cal fer habitatge, però també protegir el ja existent i tenir cura de les famílies.
El punt d’atenció a Cerdanyola del SIDH està obert els dimarts, de 16 a 19 hores, a l’Oficina Local d’Habitatge, situada al carrer de Les Fontetes, 3.