Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • UAB i Sincrotró col·laboren en una investigació per emmagatzemar informació de f...
UAB i Sincrotró col·laboren en una investigació per emmagatzemar informació de forma més segura

UAB i Sincrotró col·laboren en una investigació per emmagatzemar informació de forma més segura

3 d'abril de 2020 a les 10:41

Investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), al campus de la UAB, en col·laboració amb el Sincrotró Alba de Cerdanyola, han dissenyat unes noves cintes flexibles i cristal·lines fetes amb materials antiferromagnètics. Aquesta innovació permet l'enregistrament d'informació magnètica de manera més segura i robusta, i podria integrar-se en dispositius flexibles o portàtils, com les targetes de crèdit o d'identificació.

Segons indiquen des del Sincrotró cerdanyolenc, els materials antiferromagnètics són una alternativa més robusta per emmagatzemar informació que els ferromagnètics, que són els més usats en l'actualitat per codificar informació, per exemple, en les targetes magnètiques.

Ignasi Fina, investigador de l’ICMAB-CSIC i primer autor de l'article publicat a la revista  Applied Materials & Interfaces, apunta que els materials antiferromagnètics es poden utilitzar per emmagatzemar informació seguint determinats protocols, “proporcionant una major seguretat que els ferromagnets”.

Els investigadors apunten que  l'aliatge ferro - rodi (FeRh) és un dels materials antiferromagnètics que pot mostrar aquestes característiques i que fins ara no s'havia integrat en els dispositius flexibles convencionals perquè necessita mostrar una bona cristal·linitat (àtoms disposats en un cert ordre) que permet estabilitzar l'ordenament antiferromagnètic. Segons Fina “és especialment difícil obtenir un material flexible amb una estructura cristal·lina” i destaca que “atès que les propietats dels materials depenen totalment de la seva estructura, és molt important obtenir el material amb una bona cristal·linitat, que és el que dóna al FeRh seves propietats úniques per emmagatzemar informació".

L'estudi demostra la robustesa de les propietats magnètiques del material quan aquest es doblega, així com l'emmagatzematge de la informació a les cintes, que podrien fabricar-se de diversos metres de llarg, la qual cosa demostra que la seva escalabilitat és factible.

L’investigador conclou que “aquestes cintes antiferromagnètiques flexibles tenen múltiples aplicacions en l'enregistrament d'informació magnètica de manera segura i robusta, i podrien integrar-se en dispositius reals flexibles o portàtils, com targetes de crèdit o d'identificació, on la seguretat i la robustesa contra la radiació electromagnètica, per exemple, com la procedent dels telèfons mòbils, és extremadament important”. Fina apunta que probablement sorgeixi un altre possible nínxol d'aplicacions “quan es disposi dels prototips adequats”.

Alguns dels experiments per fer possible aquesta investigació es van realitzar a la línia de llum Circe del Sincrotró Alba. En concret, es va estudiar la distribució dels dominis magnètics a altes temperatures (150 °C) amb la tècnica de Dicroisme Magnètic Circular amb Raigs-X en combinació amb Microscòpia Electrònica de Fotoemissió (XMCD-PEEM).