El Síndic presenta un informe 2020 marcat pels estralls que provoca la pandèmia
1 de març de 2021 a les 12:08El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha lliurat al Parlament l’informe anual de la institució corresponent a l’any 2020, un any que s’ha vist influït per la pandèmia i l’afectació als drets de les persones, les quals han condicionat tant les dades de l’activitat de la institució com les qüestions de fons que es tracten en aquest informe. Només de Cerdanyola, el Síndic ha tramitat 113 actuacions.
El 2020 ha estat l’any en què s’han presentat més queixes de tota la història de la institució i, per primer cop, s’han superat les 11.000. Se n’han tramitat més de 17.000 i també s’han obert 303 actuacions d’ofici. Enguany, les actuacions iniciades al voltant de les polítiques socials representen prop del 40% del volum d’intervenció del Síndic, xifres comparables als pitjors anys de la crisi econòmica del decenni passat.
Entre aquestes dades, el Síndic de Greuges va iniciar 113 actuacions, 62 queixes i 51 consultes, impulsades per persones de Cerdanyola durant l’any 2020 en què ha rebut un total d’11.317 queixes procedents de 22.476 persones, 10.165 consultes i s’han iniciat 303 actuacions d’ofici al conjunt de Catalunya. Pel que fa a la comarca del Vallès Occidental, el total d’actuacions iniciades va ser de 2.068, de les quals pràcticament totes, el 96’6% va ser per impuls de persones físiques -no jurídiques- i una mica més a iniciativa de dones -55’2%- que d’homes -44’8%-.
Els temes que més provoques les queixes i consultes ciutadanes al Vallès Occidental són les polítiques socials -un 39’7%- i entre aquestes les qüestions relatives a la salut -11’3%-, als serveis socials -9’2%- i educació -8’3%-. Un segon element destacat són el 26’9% d’actuacions relacionades amb l’administració pública i els tributs i un tercer les de consum, que suposen un 16’9% del total.
Salut en temps de pandèmia
No hi ha dubte que el dret a la salut ha estat un dels més afectats durant aquest any. El Síndic reclama "garantir els recursos humans i materials necessaris per fer front una nova crisi com la de la COVID-19 i en conseqüència un enfortiment pressupostari de l’àmbit de la salut i el benestar que ens equipari en percentatge al PIB dels països del nord d’Europa".
La crisi de la COVID-19 també ha servit per posar de manifest la vulnerabilitat de la gent gran i la necessitat de revisar l’actual model residencial. Aquesta revisió ha d’analitzar a fons l’estructura i la mida dels centres residencials, l’atenció social i mèdica a les persones usuàries; la relació amb les famílies i l’entorn i desenvolupar els recursos alternatius com els pisos tutelats i l’atenció a la llar.
Quant a l’habitatge, el Síndic ha manifestat que "cal que les diverses administracions i els agents públics i privats assoleixin un pacte nacional en aquesta matèria en què s’estableixin les bases d’unes polítiques que abordin reformes estructurals que garanteixin el dret a l’habitatge a mitjà i llarg termini".
La pandèmia també ha tingut un gran impacte en el dret a l’educació dels infants i en l’àmbit del treball cal destacar l’impacte de la crisi en les persones acollides al règim d’autònoms.
Rafael Ribó recordava la posada en marxa, amb vuit entitats del tercer sector, de la Taula d’Emergència Social amb la voluntat d’abordar la urgència assistencial i la detecció de necessitats i prioritats per fer les recomanacions de canvi i millora a les administracions. La Taula ha posat en relleu que "les administracions públiques no han donat solucions concretes a la pobresa ni amb la urgència que requereixen les circumstàncies".