Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El sistema SITMUN - Vespa asiàtica crea un espai web obert a tota la ciutadania...
El sistema SITMUN - Vespa asiàtica crea un espai web obert a tota la ciutadania per recollir observacions de nius

El sistema SITMUN - Vespa asiàtica crea un espai web obert a tota la ciutadania per recollir observacions de nius

13 de juliol de 2022 a les 10:19

L’aplicació SITMUN - Vespa asiàtica es va crear el novembre del 2020 per establir un registre de dades associat a la detecció de nius de vespa asiàtica de potes grogues als municipis catalans.

L’aplicació SITMUN - Vespa asiàtica es va crear el novembre del 2020 per establir un registre de dades associat a la detecció de nius de vespa asiàtica de potes grogues als municipis catalans. L’objectiu d’aquesta eina, a disposició dels ens locals, era fomentar la recollida estandarditzada d’informació i compartir criteris bàsics per a la gestió d’aquesta espècie exòtica invasora.

Ara el projecte presenta dues noves eines associades a l’aplicació. Per una part, s’ha creat un nou espai web per tal d’incrementar la recollida d’observacions de nius de Vespa velutina (https://vespaasiaticamap.sitmun.cat/). D’aquesta manera, qualsevol persona i en qualsevol moment, des d’un dispositiu mòbil, pot introduir-hi informació d’aquesta espècie invasora que pugui resultar d’interès. Una informació que es posarà a disposició dels ens locals adherits al SITMUN.

En paral·lel, també s’ha desenvolupat un visor públic de nius de vespa asiàtica per tot Catalunya (https://vespaasiatica.sitmun.cat/), un repositori de tots els nius registrats i validats d’anys anteriors pels ens locals. Un major volum d’observacions recollides al llarg dels propers anys i de manera estandarditzada permetrà avaluar millor els condicionants i les tendències d’aquesta espècie i pot ajudar a gestionar-ne millor la problemàtica.  

El primer cas de vespa asiàtica a Catalunya es va detectar el 2012. Des d’aleshores, l’expansió d’aquesta espècie exòtica invasora ha estat progressiva i ràpida. En l’actualitat, les comarques de Girona i Barcelona són les més afectades. Les condicions climàtiques, una gran disponibilitat d’aliment, la gran capacitat reproductora d’aquesta espècie i la manca d’enemics naturals específics n’han afavorit l’expansió pel territori.

Aquesta vespa exòtica depreda preferentment abelles de la mel i altera negativament el comportament dels ruscs. Puntualment pot generar riscos en la seguretat i la salut pública i danys en alguns conreus de finals d’estiu i tardor.