El superàvit del pressupost municipal permetrà aportar 8 milions a noves inversions i ajuts directes
30 d'abril de 2021 a les 8:19El Ple municipal d’abril aprovava una modificació al pressupost per destinar 8.160.292 euros a noves inversions -com la compra de Can Canaletes, una aula cultural polivalent-, l’impuls a projectes -com el Pla d’Habitatge o l’adequació de polígons industrials- i ajuts directes com la subvenció al 100 de la taxa de terrasses per a l’hostaleria -. Els grups de Guanyem i En Comú Podem lamentaven que aquest canvi al pressupost no es destinés més a emergències socials que a actuacions a l’espai públic.
El regidor de Finances, Javier Sánchez, destaca que els canvis de normativa permeten destinar romanents de tresoreria del pressupost de 2020 a inversions i ajudes a les persones. Sánchez desgranava algunes de les actuacions previstes com avançar en la instal·lació d’energies renovables, un centre de dia, el pagament del valor de reversió del PEM Guiera o l’habilitació d’una aula cultural polivalent
Grups com Ciutadans, Junts per Cerdanyola i Partit Popular es congratulaven de la mesura, mentre Esquerra Republicana de Catalunya lamentava la falta de diàleg del govern per acceptar propostes de la formació republicana. Votaven en contra Guanyem i En Comú Podem que lamentaven la falta de més diners destinats a emergències socials.
Ivan González, portaveu de Guanyem, insisteix que la majoria de mesures plantejades són les ja impulsades pel govern de Compromís, però considera que amb això “no n’hi ha prou per bastir un mandat d’esquerres”. Així, González creu que falten partides per a emergències socials, un servei d’assessorament energètic, participació ciutadana o una aposta real per un pla local d’habitatge fent un parc municipal d’immobles.
Per la seva banda, el portaveu d’En Comú Podem, Isaac Martínez, considera que les inversions van a l’espai públic en una “opció populista però que està de més en temps de pandèmia”. Martínez assegura que “ens agrada tenir els carrers asfaltats”, però creu que algunes obres podien haver esperat i fer actuacions per a les persones en un moment de greu crisi socioeconòmica amb una partida més important per al centre de dia, l’adquisició de més pisos per al parc municipal d’habitatges o ampliant els ajuts al comerç.
Una segona modificació de crèdits, per valor de 566.817 euros es destinarà a fer front a factures pendents de pagament per a proveïdors de bens i serveis. Tots els grups destacaven que les empreses que han fet la feina necessiten cobrar aquestes factures, cosa que no ha passat encara, destaquen, per ineficàcia de l’Ajuntament.
El Ple encara aprovava una tercera modificació pressupostària, de 318.663 euros, per afrontar quotes impagades durant el 2020 per obligacions amb el Consorci del Centre Direccional. Els grups contraris a aquest projecte votaven en contra.
Aquests canvis al pressupost s’aprovaven després de conèixer la liquidació dels comptes municipals de 2020 amb un romanent de tresoreria de 12.195.228 euros , un superàvit de 8.446.929, un 5’75% de rati de deute legal, el compliment del principi d’estabilitat pressupostària o una capacitat de finançament superior als 3 milions d’euros, segons remarcava el regidor de Finances, un Javier Sánchez que destacava que la pandèmia de la Covid ha estat un obstacle per a l’execució de moltes partides pressupostàries.
Des de l’oposició s’insistia en què un ajuntament ha de gastar els diners del seu pressupost perquè és una inversió en serveis a la ciutadania. Des d’ERC, Íñigo de Enterria es queixava de que els ajuts fixats a la Taula de reconstrucció eren molt pobres i per això moltes persones no les van reclamar, perquè era molt complicat sol·licitar-lo. El regidor d’Esquerra defensa que haurien fet amb unes ajudes més atractives. Isaac Martínez, d’ECP, assegura que 248,000 euros d’emergència social han quedat incorporats al romanent de tresoreria “que després es destinarà a llums de Nadal” o alguna altra partida similar i la portaveu de Cs, Sonia Rodríguez, insistia que els comptes eren un “pressupost marcat per la pandèmia que hauria reclamat més eficàcia pel moment tràgic” que està passant una part important de la ciutadania que requereix cada dia més ajudes socials.
Javier Sánchez subratlla que “és una obsessió” del govern l’execució del pressupost perquè com deia Johann Cruyff; “els diners han d’estar al camp, en aquest cas a la ciutadania, especialment en la despesa social o les inversions, que, afirma, també tenen un marcat caràcter social.
Adéu al CIT
En temes econòmics, el Ple també aprovava la separació de l’Ajuntament de Cerdanyola del Catalonia Innovation Triangle (CIT), el Consorci de la B30 amb els Ajuntaments de Rubí i Sant Cugat, perquè porta anys sense cap activitat que el justifiqui.