El teatre Ateneu ens convida a una reflexió sobre el pes de la cultura religiosa en la dona d'avui: 'Lilith'
22 de febrer de 2022 a les 9:19Lilith va ser la primera dona d'Adam, segons la tradició jueva. Va abandonar el paradís per ser lliure, mentre Eva naixia de la costella d'Adam. D'aquest mite oblidat neix l'obra teatral 'Lilith, el incendio del paraíso', que aborda el pes cultural i religiós en la desigualtat existent entre home i dona a la nostra societat i que les autores i actrius Clara Garcés i la cerdanyolenca Ana Sanahuja portaran aquest 25 de febrer al teatre Ateneu.
Audios
22-02-2022 Ana Sanahuja Lilith
22-02-2022 Entrevista amb Ana Sanahuja.mp3
Clara Garcés i la cerdanyolenca Ana Sanahuja porten aquest divendres, 25 de febrer, el mite de Lilith, la primera dona d’Adam segons la tradició jueva, al teatre Ateneu. Es tracta de l’espectacle Lilith, el incendio del paraíso que aborda aquesta figura, una de les icones del feminisme que representa la dona lluitadora que es rebel·la contra la desigualtat, la dona que abandona el paradís al no voler sotmetre’s als desitjos d’Adam.
Lilith aborda aquest mite, una figura oblidada i contraposada a Eva, que neix de la costella d’Adam. però des d’una perspectiva contemporània. L’objectiu és partir d’aquesta figura per abordar la influencia d’aquest pòsit cultural i religiós sobre les dones.
Tot i no viure en una societat tant marcadament religiosa com fa unes dècades, Sanahuja creu que el seu pes encara és molt present en les generacions actuals i és un dels factors claus pel manteniment de la desigualtat entre home i dona que perviu a la nostra societat.
L’actriu cerdanyolenca apunta que l’obra convida a la reflexió sobre com ens relaciones les persones i és una crida a l’esperança que en algun moment el rol de la dona que encara perviu quedi obsolet i les noves generacions no carreguin aquest pes cultural.
L’obra s’estructura en 14 capítols, com les estacions del via crucis, que funciona així com eix dramatúrgic del muntatge. Ana Sanahuja que el Via Crucis és un viatge, com ho és la vida, i es tradueix aquestes estacions en els grans temes que les autores volen explicar sobre la seva experiencia vital.
La dramatúrgia, la direcció i la interpretació del muntatge van a càrrec de la Clara Garcès i la cerdanyolenca Ana Sanahuja, una actriu tot terreny, professional de la dansa, el circ l’audiovisual o el teatre, destacant el pes del cos en la interpretació en dansa o circ i la naturalitat que requereix l’audiovisual com atractius especials, però que admet que finalment es queda amb el teatre com la seva disciplina preferida perquè té el “meravellós afegit del contacte amb el públic i que cada funció és única”.
Sanahuja confessa sentir-se especialment nerviosa per l’actuació d’aquest divendres a la seva ciutat, una representació que sent ja com a molt emocionant. Lilith es representarà el 25 de febrer, a les 20 h i al Teatre Ateneu. Les entrades tenen un preu de 12 euros a taquilla, 10 euros per compra anticipada. La venda es fa on line a www.cerdanyola.cat/teatre