Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Teatre Ateneu prepara curs amb Vilarasau-Balduz, Madaula-Sans i els Titzina
El Teatre Ateneu prepara curs amb Vilarasau-Balduz, Madaula-Sans i els Titzina

El Teatre Ateneu prepara curs amb Vilarasau-Balduz, Madaula-Sans i els Titzina

23 d'agost de 2022 a les 10:45

La nova creació de Titzina Teatro, Búho; l’entrevista imaginada de Raquel Sans a Buffalo Bill amb el rostre de Ramon Madaula; el duel actoral d’Emma Vilarasau i Dafnis Balduz a L’Oreneta; els riures garantits amb El sopar dels Idiotes; o la relectura d’El Petit príncep amb l’obra Léon formaran part de la programació de teatre professional de l’Ateneu d’aquest segon semestre de 2022.

La nova creació de Titzina Teatro, Búho; l’entrevista imaginada de Raquel Sans a Buffalo Bill amb el rostre de Ramon Madaula; el duel actoral d’Emma Vilarasau i Dafnis Balduz a L’Oreneta; els riures garantits amb El sopar dels Idiotes; o la relectura d’El Petit príncep amb l’obra Léon formaran part de la programació de teatre professional de l’Ateneu d’aquest segon semestre de 2022.

Búho

La companyia cerdanyolenca Titzina Teatro obrirà la programació de tardor a l'Ateneu de Cerdanyola l’11 i 12 d’octubre amb l’estrena de Buho, el nou muntatge de Pako Merino i Diego Lorca que ens presenta a Pablo, un antropòleg forense especialitzat en jaciments paleolítics que pateix un ictus que li provoca una amnèsia greu. El públic assisteix durant la representació a una recerca interior per la seva memòria, els seus records, i en definitiva la seva identitat.

Lorca i Merino tornen als seus seu orígens amb aquest nou espectacle, al teatre de moviment a l'École Internacionale Jaques Lecoq (París), presentant un treball interpretatiu del text i el teatre físic. Els personatges estan marcats per conflictes quotidians, carregats d'un poderós context poètic, que explora les relacions humanes universals, capaç d'elevar l'anècdota a una dimensió còmica i tràgica.

Compra les entrades aquí

Buffalo Bill a Barcelona

La següent obra que ocuparà l’escenari del teatre Ateneu, el 21 d’octubre, ens portarà una conversa entre una periodista, Raquel Sans, i un dels mites del LLunyà Oest dels Estats Units, Buffalo Bill, interpretat per Ramon Madaula, rememorant l’estada de l’espectacle circenc dirigit per la llegenda del western a Barcelona que va portar a Catalunya els supervivents de la conquesta de l’Oest abans de l’existència del cinema. El seu circ d’indis i cowboys va recórrer mig món, fins recalar a Barcelona.

Raquel Sans, periodista i presentadora del telenotícies de TV3, puja a l’escenari per fer-li una entrevista pòstuma al llegendari cowboy. Plegats viatjaran de les grans planures del Far West, fins la Barcelona de finals del segle XIX en un diàleg on es desgranen els motius pels quals l’ideal d’home rude i viril que encarnava Buffalo Bill sembla que no va entusiasmar a la Barcelona de l’època.

Ramon Madaula escriu i interpreta el personatge, i Mònica Bofill torna a dirigir el muntatge, després de l’èxit assolit amb Els Brugarol en un espectacle que destaca per la presència d’una periodista real com Raquel Sans fent l’entrevista al mite.

L'oreneta

El 4 de novembre serà un autèntic duel actoral el que prendrà el teatre Ateneu amb la representació de L’oreneta, de Guillem Clua, interpretada per Emma Vilarasau i Dafnis Balduz -que ja va acompanyar un altre monstre escènic com Carmen Maura a la versió en castellà de l'obra-.  A L'oreneta, la senyora Amèlia, una professora de cant, rep a casa seva un home jove que vol millorar la seva tècnica vocal per cantar al memorial de la seva mare morta recentment. Ben aviat descobrim que la cançó triada, “L'Oreneta”, té un significat especial per als dos personatges, que aniran desgranant detalls del seu passat, marcat per un atemptat terrorista de signe islamista que va patir la ciutat l'any anterior.

A l’oreneta, Amelia, una mare ferida en el més profund de la seva ànima, es qüestiona què és el que ens fa humans, el que defineix la nostra humanitat i arriba a la conclusió que la capacitat de sentir el dolor dels altres és el que ens distingeix de les bèsties.

Aquest és el sentiment que vertebra aquesta obra, inspirada directament en l’atac terrorista LGTBIfob al bar Pulse d’Orlando (EUA) al juny de 2016.

El sopar dels idiotes

D’un drama intens a una comèdia amb riure garantit. Més de 20 anys després de la seva estrena a Catalunya, Vania Produccions torna a portar als escenaris una nova versió d’El sopar dels idiotes.

La companyia ja va adaptar l’obra del francès Francis Veber el 1998, i ara arribarà a Cerdanyola el 18 de novembre. Ho farà de nou amb l’adaptació de Paco Mir i amb una direcció i un repartiment renovats. Pep Antón Gómez serà el director del muntatge i David Olivares, Artur Busquets, Anna Gras, Toni González, Jordi Vidal Gómez i Ariana Bruguera els intèrprets.

El sopar dels idiotes explica la història d'un executiu que en companyia dels seus amics acostuma a sopar cada setmana amb un convidat molt particular; es tracta sempre de presentar un desconegut que ha estat sel·leccionat pel fet de tenir alguna afició que pugui semblar estúpida.

En aquesta ocasió han triat un funcionari d'Hisenda que té l'obsessió de fer maquetes gegantines amb mistos. Quan falta poc pel sopar, l'executiu pateix un atac de lumbàlgia.

El convidat, malgrat tot, és presenta a casa seva i s'esdevé el desastre: en poca estona aconsegueix, sense pretendre-ho, que l'executiu bromista sigui abandonat per la seva dona, la seva amant, el seu metge, i que, a més li vingui a sobre una severa inspecció d'Hisenda.  Tot plegat, sense acabar d'adonar-se -potser-, que  probablement ell  pertany també a aquesta raça d'idiotes dels que fins ara havia abusat. 

Léon a la terra dels homes

Léon a la terra dels homes serà l’espectacle que es representi a l’Ateneu el 16 de desembre en el que és una relectura del clàssic El Petit Príncep d’Antoine de Saint-Exupéry, autor que va dedicar aquest conte universal al crític d’art Léon Werth, gran amic i excombatent de la Primera Guerra Mundial, un pacifista jueu que passava fred i gana, sol, amagat en un racó de la França ocupada durant la Segona Guerra Mundial.

Més de setanta anys després, aquest muntatge imagina la trobada al desert d’aquests dos nàufrags de les dues grans guerres europees, com si el petit príncep tal com el vam conèixer no hagués existit mai.

Un personatge radicalment diferent però amb la mateixa mirada perplexa davant les nostres actituds: serioses, vanitoses, mesquines, esclaves, competitives, ridícules. Un conte sobre la solitud, l’amistat, la vida, la mort i la responsabilitat de ser persones.

Quimet Pla interpreta Léon mentre Òscar Intente encarna a l’aviador en un espectacle amb dramatúrgia i direcció a càrrec de Maria Pla.

.....................................................................................................

Foto de David Ruano: Emma Vilarasau i Dafnis Balduz a L'oreneta.