El teixit econòmic de Cerdanyola premia l'excel·lència en la diversitat
22 de novembre de 2019 a les 16:35Ercros, Hub B30, Grup Sabater Nuri, Millor Battery, Rosa Sugrañes, Ability Pharma, L'Aranya i OddVar als premis de Cerdanyola Empresarial i Awec, amb la Beca Rotary a l'Emprenedoria van ser les firmes guardonades a la Nit Empresarial de Cerdanyola per la seva tasca d'excel·lència. Hi ha empreses de noves tecnologies i de sectors tradicionals, firmes creades fa poc i empreses de nissagues familiars que es remunten a centenars d'anys... és el teixit econòmic de la ciutat.
Premi a la Internacionalització: Ercros
L’empresa de plàstics Ercros exporta el 85% de les 25.000 tones que cada any produeix al seu centre de Cerdanyola a més de 60 països d’arreu del món. Presents a la nostra ciutat des de 1945, són hereus d’una firma centenària, Crs, que va néixer al 1817. Ara tenen una cartera de prop de 300 productes, plàstics de qualitat que es fan servir per a l’elaboració de material elèctric, sanitari o per a la indústria cosmètica, entre d’altres. El centre de Cerdanyola té una plantilla de 100 persones i una facturació anual de 24 milions d’euros.
Ángel Punzano, director del centre de producció de Cerdanyola, destacava al rebre el premi que aquesta capacitat exportadora es fonamenta en la millora continua en la qualitat i una bona assistència tècnica per atendre correctament al client en qualsevol lloc, tot preveient els canvis per facilitar l’adaptació a noves dinàmiques
Reconeixement a la Projecció de la ciutat: Hub B30
El Hub B30 és una xarxa d'innovació oberta formada per una comunitat d'empreses, agents de recerca i innovació, administracions i ciutadans que volen impulsar respostes innovadores en un entorn facilitador de la innovació amb una oferta mancomunada de serveis, recursos i experts. La plataforma, coordinada des de la UAB, impulsa la B30 com una marca compartida pel territori de 23 municipis on hi ha el Parc de l’Alba, el Parc Tecnològic del Vallès, el Parc de Recerca UAB, Acamm, Esade-Creàpolis o els campus de la UAB i la UPC o centres de recerca del CSIC, de l’IRTA o del programa CERCA, entre d’altres elements.
La rectora de la UAB, Margarita Arboix, recollia el guardó tot reconeixent que no sempre hi ha hagut “bon feeling” entre universitat i ciutat, però afirmant que ara es viu un altre moment en què “la UAB se sent Cerdanyola”. En aquest sentit, la rectora destaca que la Universitat vol saltar a l’altre costat de l’autopista per “anar plegats” amb les empreses de la ciutat. Així, Arboix insisteix que Hub B30 treballa per fer aquesta aproximació, especialment per a les petites i mitjanes empreses per a les quals “hem de ser els vostres laboratoris”.
Recerca i innovació: Millor Battery
Millor Battery és una empresa d’alta tecnologia especialitzada en el disseny, desenvolupament i fabricació dels millors paquets de bateries del món per a vehicles híbrids i elèctrics en produccions de sèries mitjanes amb un valor agregat molt alt, basat en el seu Smart BMS (Sistema de Gestió de Bateries ) i Gestió tèrmica intel·ligent.
Creada per l’enginyer Baltasar López al 2015 i va rebre en aquest impuls la Beca Rotary a l’Emprenedoria de Cerdanyola. Des d’aleshores l’empresa s’ha convertit en un referent amb reconeixement del ministeri d’Indústria i la Comissió Europea er al suport de les noves línies de producció de bateries per autobusos elèctrics i motocicletes elèctriques que posarà en marxa al 2020.
López, però, agraeix especialment que es reconegui el treball innovador realitzat per una mobilitat sostenible des de Cerdanyola com a ciutat en la que ha nascut l’empresa.
Trajectòria empresarial: Grup Sabater Nuri
El Grup Sabater Nuri es va fundar a Cerdanyola l’any amb la distribució de carbó i llenya a domicili. Durant la dècada dels 60 i amb l’arribada de la industrialització, el grup va expandir la seva activitat amb la distribució de gasoil a domicili, oferint els seus serveis per tota la comarca del Vallès. Al 1966, s’inaugura Sabater Nuri Carburants, la seva primera Estació de Servei i l’any 2001 es posa en marxa l’Àrea de Serveis Polizur. Ara té estacions de servei a 5 poblacions. Actualment, l’empresa aposta també per les energies renovables amb la instal·lació d’estacions fotovoltaiques i aviat també punts de recàrrega elèctrica a les àrees de servei de la ciutat.
Roser Nuri recollia el premi dedicant-lo als seus pares, creadors de l’empresa, que en tres generacions ha evolucionat i crescut diversificant la seva activitat i adaptant-la als nous temps.
Start up: Ability Pharma
Companyia biofarmacèutica que aborda un enfocament innovador per oferir l'oportunitat de crear noves i importants opcions terapèutiques per a pacients amb càncer. El seu primer fàrmac candidat, ABTL0812, es troba actualment en fase 2 d'assajos clínics com a primera línea per al càncer d'endometri i el càncer escamós de pulmó. Es va crear al Parc de Recerca de la UAB al 2009 i al 2016 es va traslladar al Parc Tecnològic del Vallès.
El seu director científic i president executiu és Carles Domènech destaca que van decidir ubicar-se a Cerdanyola per l’ecosistema amb centres de recerca importants que han facilitat el creixement d’una companyia puntera en innovació.
Directiva: Rosa Sugrañes
El cognom Sugrañes està lligat amb la ceràmica des de 1830, però la primera fàbrica de Ceràmiques Sugrañes es va fundar a Cerdanyola l’any 1958. Rosa Sugrañes Arimany és consellera del grup Rosa Gres, però des de 1980 viu a Miami, des d’on el grup ceràmic cerdanyolenc ha impulsat la seva expansió. És o ha estat consellera de diverses empreses, com Indra o Iberia Tiles, o entitats bancàries i financeres, com el banc de la Reserva Federal amb seu a Atlanta o el Sabadell Consumer Financer.
Rosa Sugrañes destacava el paper del seu pare Ramon en la creació del centre de Cerdanyola i del seu germà Marcel·lí l’adaptació als nous temps del sector i la revolució tecnològica –“es mereix el premi més ell que jo”-. Sugrañes subratlla la responsabilitat social i mediambiental d’una empresa que “sempre ha col·laborat amb l’Ajuntament i amb les entitats culturals” i que aposta per la sostenibilitat i la no contaminació perquè “s’han de fer les coses ben fetes”.
Sugrañes recorda que la seva mare, Elisa Arimany, és artista i una part de les seves escultures es troben a espais públics de la ciutat, des de la plaça d’Europa del PTV als relleus de la façana de l’Ajuntament passant pel pati del Museu d’Art de Cerdanyola.
Comerç: L'Aranya
Olívia Pasqual va crear la Llibreria L’aranya a ra fa 15 anys, apostant molt especialment per la literatura infantil i juvenil i l’àlbum il·lustrat i l’objectiu de teixir complicitats cultures àmplies i, sempre, de manera apassionada. La Fira de la Il·lustració o la seva participació en el cicle Cafè amb Lletres serien algunes d’aquestes fites que l’han fet ser mereixedora del títol de Llibreria de referència de Catalunya.
Pasqual destaca que L’Aranya mai no ha volgut ser només un espaii on es venen llibres, sinó un espai de trobada cultural i comunitària i subratlla el paper de Mireia del Rio, la seva ma dreta, per aconseguir continuar “fent teranyina” amb artistes, ajuntament, entitats, culturals, clients i ciutadania en general.
Restauració: Oddvar
El restaurant Oddvar és la creació d’un xef, Ivan Garcia, capaç d’idear plats únics i imaginatius que avalen una trajectòria de 20 anys treballant des de la cuina i el producte de proximitat i la vocació de servei al client.
Lola Ruiz, la seva sòcia, recollia el premi lloant la figura de Garcia, “el que cada dia imagina alguna cosa diferent per sorprendre a un client que esperem que gaudeixi d’una experiència nova sense sortir de Cerdanyola”.
Beca Rotary a l'Emprenedoria: Awec
Awec és l’acrònim d’Animal Welfare Education Center, start up que fa transferència de coneixement a la indústria biotecnològica, ajudant a resoldre problemes de relacionats amb el benestar animal de granja, zoo i companyia i proporcionant solucions per augmentar la rendibilitat de les empreses. Assessorament, formació, innovació i investigació són les seves eines.
La beca Rotary està valorada en 2.000 euros i assessorament empresarial per impulsar el projecte.
Accèsit a la Beca Rotary: El Coco de Cris
Empresa que fabrica i comercialitza una col·lecció de moda infantil produïda de forma ètica i sostenible que utilitza teixits de fibra natural tintats amb arrels i plantes lliures de tòxics. L’objectiu és que la població infantil tingui accés a una roba lliure de contaminants i que la seva fabricació no contingui efectes nocius per als treballadors.
El jurat del premi Rotary distingeix també amb una menció especial a quatre altres projectes: Maichinery, firma que ha desenvolupat Orpheus, un sistema de gestió autònoma d’edificis disminuint les necessitats de manteniment gràcies a la intel·ligència artificial i amb estalvi energètic; Weflocks, un marketplace del sector d’esdeveniments que permet contractar online qualsevol tipus de proveïdor i espai tant per a particulars com a empreses; Aragel, empresa liderada per una dona que fa venda online de recanvis i maquinària d’hostaleria i que fa reformes, reparació, manteniment i instal·lació de llum, aigua i gas amb l’objectiu de trencar barreres en un sector masculinitzat; i Boca a boca, plataforma digital que posa en contacte clients i professionals autònoms i que vol promocionar i visibilitzar aquests priofessionals.