El TGV vallesà serà de viatgers i la línia C-5 serà de rodalies al juny
9 de gener de 2004 a les 0:00El Tren de Gran Velocitat (TGV) serà de mercaderies i també de passatgers al seu pas pel Vallès i comptarà amb una estació per amb dos àmbits a la zona fronterera entre Rubí i Sant Cugat. Al mateix temps, la línia de rodalies C-5 entre El Papiol i l’estació Cerdanyola-Universitat s’obrirà al trànsit de passatgers al mes de juny.
Aquestes són algunes de les conclusions extretes per la delegació d’alcaldes del Vallès Occidental que ahir es van entrevistar a Madrid amb responsables del ministeri de Foment. El secretari d’estat d’Infrastructures, Benigno Blanco, també va confirmar als alcaldes de Terrassa, Sant Cugat, Rubí, Matadepera i Sant Quirze que el projecte viari del quart cinturó s’executarà en tota la seva extensió entre Abrera i Sant Celoni.
Segons expliquen els alcaldes, Blanco es va comprometre a que la línia vallesana d’alta velocitat ferroviària comparteixi l’ús de mercaderies i de passatgers, principal reivindicació de la delegació municipal. L’estació del TGV es construirà, a més, tal i com estava previst inicialment en els terrenys propers a l’Hospital General de Catalunya, situats entre Rubí i Sant Cugat. No obstant això, els responsables del ministeri de Foment no van concretar dates d’inici de les obres i sí que la via del TGV utilitzarà el traçat ja existent de la línia de Renfe El Papiol-Mollet, però que també es farà una tercera via d’amplada europea per garantir la capacitat de traslladar passatgers i mercaderies.
Precisament, des del ministeri es confirma que la conversió d’aquesta via El Papiol-Mollet en línia de rodalies C-5 s’establirà definitivament en un primer tram des d’El Papiol a l’estació Cerdanyola-Universitat en el primer semestre de l’any, en el mes de juny, possiblement. La línia, actualment de mercaderies i que només utilitza l’estació Cerdanyola-Universitat per al transport de passatgers, s’havia d’haver convertit en servei de rodalies al mes de setembre.
La delegació vallesana puntualitzava en la reunió que la línia ha d’esdevenir una ronda ferroviària que permeti unir Barcelona per les dues bandes a través del Vallès i entrant per Sants o Sant Andreu i que per això és necessari que entri en servei tot el traçat d’El Papiol a Mollet.
Altre dels temes a debat en la reunió va ser l’autovia orbital del quart cinturó que el ministeri confirma que es farà en tota la seva extensió d’Abrera a Sant Celoni creuant la nostra comarca, però de la qual no dóna un calendari d’obres. Els alcaldes de Terrassa, Matadepera, Sant Cugat, Sant Quirze i Rubí donen suport al projecte perquè consideren que disminuirà la pressió sobre la B-30 i l’A-7 al pas pel Vallès, però també remarquen que cal que el projecte generi el menor impacte ambiental possible.