El tractament fiscal de la UAB centrarà el debat del primer Ple de 2006
26 de gener de 2006 a les 0:00El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola abordarà avui a partir de les 19 hores el conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona sobre el tractament fiscal de la universitat, en especial amb la concreció sobre el pagament de l’Impost de Béns Immobles i la renuncia a qualsevol reclamació adicional dels exercicis de 1990 a 2005.
D'acord amb aquest conveni la universitat liquidarà un milió d'euros al consistori en concepte d'endarreriments i s'establirà el pagament de 80 mil euros anuals d'IBI per algunes de les activitats del recinte.
Aquest serà el principal punt a debat entre els regidors del Consistori de Cerdanyola en el primer Ple de l’Ajuntament d’aquest 2006 corresponent al mes de gener on hi haurà la notificació de les responsabilitats de la regidora de la Dona, Rosa Vilaró, diverses revisions de preus, -com la del servei de zona blava o de construcció de claveguerons-, canvis de membres al consorci del centre direccional, les retribucions del personal i dels regidors, o dues mocions, una del grup socialista i una altra del Partit Popular. La moció socialista reclama un Pla Director d’Enllumenat i la moció del grup popular reprova l’ús d’historials clínics per la realització d’un estudi lingüístic per part de la Generalitat.
Anys de litigi Ajuntament-UAB
Pel que fa al conveni transaccional amb la UAB en matèria d’IBI, el punt de debat plenari indica que al llarg dels anys s’han generat divergències entre la universitat i l’Ajuntament sobre la interpretació de la normativa tributària que han donat lloc a una trentena de recursos contenciosos-administratius. Entre aquests recursos judicials, 25 es troben encara en tràmit o amb sentència ferma pendent d’execució.
Aquesta situació ha provocat que, durant aquests anys, la universitat s'hagi negat a pagar IBI, engreixant així l'endeutament del consistori. Segons l'Alcalde de la ciutat, Antoni Morral, l'Ajuntament ha arribat a pressupostar amb el temps un total de 12 milions d'euros com a ingressos previsibles que mai han arribat.
Per tot això s'han interposat diverses demandes i s'han celebrat molts litigis, el principal d'ells per determinar quins béns de la UAB estan exemptes de pagament de l’IBI. Els tribunals no han resolt de manera definitiva sobre aquesta qüestió, raó per la qual es van obrir converses que van provocar la firma d’un protocol d’intencions entre Ajuntament i universitat el 7 de juny de l’any passat per buscar una solució extrajudicial a aquest conflicte.
Segons ha assegurat l'Alcalde, durant les negociacions tant l'ajuntament com la universitat han deixant latent la voluntat de resoldre aquest conflicte. Per a Morral era molt important "fer net d'una història basada en la hostilitat que no feia més que enterbolir les relacions entre ambdues institucions". L'Alcalde afegeix que aquest conveni "suposa un gir estratègic de 180 graus".
El conveni, que estableix la liquidació d'un milió d'euros per endarreriments i un pagament anual de 80 mil euros en concepte d'IBI, l'haurà d'aprovar el ple de l'Ajuntament però també la Universitat Autònoma. Un cop superat aquest procés serà d'aplicació immediata i suposarà la retirada de tots els recursos contenciosos pendents.
Els dubtes de l'oposició
El PSC ja ha fet públic els seus dubtes sobre aquest conveni destacant que cal un informe jurídic independent que faci un dictamen de la nova situació i dels referents judicials expressades en les sentències en ferm, i remarcant la necessitat d’un conveni més ampli que defineixi els serveis que siguin d´utilització comuna i els acords d´aspectes estratègics que s´haurien de coordinar entre Universitat i Ajuntament.
De la seva banda, l'Alcalde ha expressat la seva voluntat de que aquesta tarde el conveni gaudeixi del màxim suport possible de tots els grups municipals. En aquest sentit, Antoni Morral es mostra disposat a intentar rectificar o variar amb la universitat alguns punts concrets de l'acord per tal d'aconseguir aquest consens.
Altres punts a debat
Pel que fa a d’altres punts del Ple, es notificarà la delegació en Rosa Vilaró de les tasques de “gestió, direcció i impuls de programes d’igualtat i defensa dels drets de les dones” i la seva incorporació a la comissió informativa d’Educació, Promoció Social i de la Salut i als consells municipals de Promoció Social i de la Salut i l’Escolar.
Un canvi de composició que es porta al Ple és el del Consell General del Consorci Urbanístic del Centre Direccional on es proposa que el Cap d’Àrea de Territori, Pere Vidal, substitueixi al tinent d’alcalde i regidor de Serveis Generals, Santiago Cayuela.
Un altre tema a tractar serà la declaració de la construcció de la comissaria dels Mossos d'Esquadra com a d'especial interès i utilitat municipal, cosa que li suposaria beneficis fiscals a la Generalitat per aquesta obra.
Pel que fa a les retribucions, es planteja un increment del 2 percent per al personal de l’Ajuntament, al temps que es presenten a aprovació les retribucions dels regidors amb dedicació exclusiva i parcial i les indemnitzacions per la seva participació en els diferents organismes municipals. En temes de personal es presenten diverses contractacions i una modificació de jornada treballadors de l'Ateneu.
Pel que fa a les revisions de preus, els regidors debatran les tarifes de la zona blava amb 0’23 euros per un quart d’hora, 0’49 per mitja hora, 1’05 per una hora, 1’66 per hora i mitja i 2’35 euros per dues hores. El tiquet d’anul.lació és de 3’23 euros i, pel que fa als vals de comerç, el de mitja hora costa 0’35 euros i el d’una hora, 0’72. El canon anual fix és de 64 euros per plaça i any. La segona revisió de preus a debat plenari és la del servei de construcció de claveguerons.
Mocions de PSC i PP
En relació a les mocions, n’hi ha dos grups que ja han anunciat la presentació d’una proposta. El PSC reclama la redacció d’un Pla Director d’Enllumenat que contempli aspectes com la qualitat del servei, l’ambient, la imatge, la sostenibilitat ambiental, la minimització de costos o el tipus de vies, entre d’altres aspectes. Segons l'Alcalde, Antoni Morral, l'equip de govern votarà a favor d'aquesta moció ja que el consistori prepara des de fa un temps un pla de les mateixes característiques.
La moció del PP reclama la reprovació del secretari de política lingüística de la Generalitat, Miquel Pueyo, i de la consellera de Salut, Marina Geli, per considerar-los impulsors d’un encàrrec a una empresa privada de l’estudi de 9.000 documents d’historials clínics amb l’objectiu de fer una anàlisi sobre l’ús del català als centres sanitaris. El PP considera que si aquesta notícia és certa seria un acte delictiu que atemptaria contra el dret a la intimitat i menysprearia la persona. Antoni Morral ha avançat el vot contrari del seu grup a aquesta moció.
Precs i preguntes
El PSC també presentarà al ple un prec perquè es construeixi una rotonda al sector Uralita i dos ciutadans del municipi faran dues preguntes al ple, una sobre el servei d'urgències al CAP de Fontetes i una altre sobre el Riu Sec.