Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Tribut Metropolità començarà a aplicar-se la setmana vinent a Cerdanyola i al...
El Tribut Metropolità començarà a aplicar-se la setmana vinent a Cerdanyola i altres 17 municipis de l'AMB

El Tribut Metropolità començarà a aplicar-se la setmana vinent a Cerdanyola i altres 17 municipis de l'AMB

14 d'octubre de 2019 a les 11:57

Els ciutadans de Cerdanyola començaran a rebre la setmana vinent el Tribut Metropolità, l’impost que està lligat a la inclusió a la unificació tarifària del transport públic metropolità. Segons l’AMB, aquest mandat es notaran millores en el transport públic per arribar a una situació similar de freqüències o sistema intermodal en una equiparació de serveis progressiva a tota la metròpolis de Barcelona.

L’AMB començarà a girar els rebuts a partir del 21 d’octubre als 18 municipis de la segona corona metropolitana que fins el passat 1 de gener no estaven inclosos a la unificació tarifària en els seus transports públics dins d’una sola tarifa plana metropolitana. Aquest nou Tribut Metropolità es calcula en base al valor cadastral dels immobles amb una bonificació del 50% als habitatges, cosa que  suposarà un cost de 22 euros per mitjana a cada habitatge -tot i que la mitjana s’ha calculat en base als 18 municipis on comença a aplicar-se i no desglossada per municipis-. Els habitatges amb un valor cadastral inferior als 45.000 euros estaran exempts de pagar el tribut.

El tribut, indiquen, a més de finançar "una mobilitat més sostenible i un transport de més qualitat", també serveix per "preservar espais naturals" com la serra de Collserola, les platges o la xarxa de 51 parcs metropolitans, com el del Turonet. l'AMB també remarca que "s’està avançant per estendre a tots els municipis metropolitans el sistema metropolità de tarifació social, que afavoreix col·lectius especialment sensibles com ara la gent gran i les persones amb discapacitat".

El vicepresident de l’AMB i alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, assegura que l’objectiu del tribut és regularitzar la situació fiscal de tots els municipis metropolitans amb un impost que permet tirar endavant polítiques metropolitanes diverses. Segons Balmón, l’objectiu és homogeneïtzador i no econòmic ja que els nous ingressos suposen un 10% del conjunt que es recaptarà amb el conjunt d'un tribut que significa el 16% del pressupost metropolità.

Des de l’1 de gener s’aplica una tarifa plana per als desplaçaments entre els diferents municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), independentment de la zona tarifària a la qual pertanyen (zones 1, 2A, 2B i 2C). Aquesta mesura s'aplica únicament en els trajectes que tenen origen i destí dins de l'àmbit dels 36 municipis que integren l'AMB i suposa l’aplicació d’una única zona tarifària en qualsevol viatge a altre municipi metropolità i per tant una reducció de preu.

Mapa zonficació transport

Aquest mandat anuncien una millora de servei per a una equiparació progressiva

Des de l’AMB destaquen que “progressivament s’equipararan les mateixes prestacions de serveis públics” i Antoni Balmón, tot i que manifesta prudència a l’hora de donar terminis, indica que en aquest mandat es notaran millores que suposaran arribar a una situació "similar" en quant a freqüències o sistemes intermodals . El vicepresident de l’AMB recorda que els municipis de la primera corona han trigat 20 anys en arribar a l’actual situació, pero que això no passarà en aquest cas.

En tot cas, en un comunicat, l’AMB subratlla que vol “assumir de manera efectiva la competència en els serveis d’autobús” de la segona corona i poder millorar la cobertura territorial i horària, la freqüència i la interconnexió amb els altres models de transport (metro, FGC, Rodalies i TRAM), “amb un nivell homologable” al de la primera corona. Aquesta xarxa ha de donar “resposta als desplaçaments locals i intermunicipals” i permetre “la connexió cap a les principals infraestructures: hospitals, universitats, centres de treball i equipaments metropolitans com centres cívics o biblioteques”.

Els 18 municipis afectats a més de Cerdanyola són Badia, Barberà, Begues, Castellbisbal, Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, la Palma de Cervelló, el Papiol, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

L'AMB ha preparat un nou portal a internet amb informació sobre aquest impost: http://tributmetropolita.amb.cat/

Galeria d'imatges