El Tribut Metropolità pujarà un 3% al 2022
28 d'octubre de 2021 a les 11:14El Consell Metropolità ha aprovat provisionalment l'ordenança fiscal reguladora del tribut metropolità (TM) per als 36 municipis pertanyents a l'AMB amb un augment en les quotes del 3%. L’alcalde de Cerdanyola s'absté en la votació per estar en contra d'una pujada que considera injusta però a favor d'unes inversions metropolitanes que admet que la ciutadania no percep.
Després d’aquesta actualització del tribut, l'augment en les quotes del TM de cara a l’any vinent serà del 3 %, sempre que no hi hagi hagut alteracions del valor cadastral dels immobles en alguna actualització recent, cosa que a Cerdanyola no ha passat.
Des de l’AMB insisteixen que el TM s'estableix “per finançar la prestació dels serveis metropolitans tant en l'àmbit de la mobilitat com en el de l'espai públic i les infraestructures, el tractament de residus i el cicle de l'aigua, i per impulsar polítiques d'ocupació estable i d'habitatge assequible, entre d'altres”.
Abstenció de l'alcalde de Cerdanyola
L’alcalde de Cerdanyola es va abstenir en la votació en la primera vegada que ha votat diferent al govern metropolità, del que forma part el grup socialista de l’AMB. Carlos Cordón indica que aquest vot diferent “no es un plat de gust” però recorda que ell està present al Consell Metropolità com alcalde de Cerdanyola i assegura que la pujada “no és justa” en un moment de crisi. Per això, explica Cordón, l’Ajuntament està fent tots els esforços possibles per no pujar cap impost a les famílies i defensa que el TM s’hauria de congelar.
Cordón mostra decepció per aquest increment i considera que “la gent de Cerdanyola encara no és conscient” del que fa l’AMB amb aquest tribut i no percep les inversions metropolitanes. Per tant, conclou l’alcalde, “és normal que es queixi” davant un nou tribut "sense que es vegin les contraprestacions". Carlos Cordón manifesta que seguirà “lluitant perquè el TM sigui el mes just possible” i que arribin a Cerdanyola les inversions metropolitanes necessàries per millorar la ciutat.
El govern metropolità parla d'actualització necessària
En canvi, el vicepresident executiu de l'AMB, l’alcalde de Cornellà Antonio Balmón, assegura que es tracta d’una “actualització necessària de la base fiscal del tribut metropolità” i que "l'increment real sobre la població és mínim, en molts casos de poc més d'un euro l'any". Balmón afegeix que "l'AMB bonifica una part important del pagament d'aquest impost” i que “la fracció residencial representa un 39 %, la resta és aportada per grans infraestructures i comerç”. D'aquest 39 % residencial, apunta el vicepresident de l’AMB, “un 11 % de la població està exempta del pagament, i de la resta, en bonifiquem entre el 50 % i el 60 % de l'import”. Això fa, assegura Balmón, que l'AMB “recapti 131 milions d'euros l'any, en comptes dels 340 milions que podria recaptar si no hi haguessin bonificacions. Per tant, a canvi d'un augment insignificant de la pressió fiscal, estem estimulant l'economia metropolitana i, sobretot, la mobilitat”.
Segons informacions de l’AMB, l’actualització aprovada al Consell Metropolità manté el valor mínim per a les finques residencials que els propietaris utilitzin com a primera residència, per sota del qual el titular estarà exempt de pagar el tribut metropolità. Aquest valor és de 46.210,11 €, o bé de 72.033,78 € en els municipis en què s'hagi aprovat una nova valoració els anys 2012 i 2019.
Pel que fa als ajuts que l'AMB facilita per fer front al pagament d'aquest impost, en manté la bonificació del 50 % per a famílies nombroses, amb les mateixes condicions que durant l'any 2021.
..................................................................................................
Declaracions de Carlos Cordón
Augment injust en temps de crisi: cliqueu per escoltar
És normal que la gent es queixi perquè no percep les inversions: cliqueu per escoltar