Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Vagó de la Ciència de la UAB divulgarà enguany la necessitat de reduir l’ús d...
El Vagó de la Ciència de la UAB divulgarà enguany la necessitat de reduir l’ús dels combustibles fòssils Un moment de la presentació (Foto UAB)

El Vagó de la Ciència de la UAB divulgarà enguany la necessitat de reduir l’ús dels combustibles fòssils

18 de setembre de 2024 a les 12:21

El Vagó de la Ciència forma part d’un tren dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) que circularà per la línia Barcelona-Vallès durant el curs 2024-2025 i tracta, entre d’altres qüestions, l’impacte del consum de combustibles fòssils en la biodiversitat i la salut humana, les energies alternatives, la justícia climàtica i el consum responsable.

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra, i el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, han presentat avui el Vagó de la Ciència de la UAB, una iniciativa conjunta que, en aquesta segona edició, està dedicada a divulgar sobre la necessitat de reduir el consum de petroli, carbó i gas i d’augmentar l’ús d’energies netes i renovables. El vagó forma part d’un tren de Ferrocarrils de la línia Barcelona-Vallès que circularà durant el curs acadèmic 2024-2025 amb el lema “Reduïm l’ús de combustibles fòssils!”, en línia amb l’any temàtic al qual la Universitat Autònoma dedica el curs.

El Vagó de la Ciència, que en la seva primera edició el curs 2023-2024 es va dedicar a la salut mental, es planteja com un laboratori de cocreació de divulgació científica i tecnològica on es tracten temes d’interès general, en què la recerca i la innovació són fonamentals, amb la voluntat d’arribar a la ciutadania i millorar l’educació cientificotècnica de la societat.

Aquesta segona edició ha comptat amb la participació d’una trentena d’investigadores i investigadors de la UAB dels departaments de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia, de Geografia i d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental, entre d’altres, així com de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

El president de Ferrocarrils, Toni Segarra, ha destacat que “aquesta iniciativa, que va ser un èxit en la passada edició, ens reafirma en la voluntat d’incentivar que els trens de Ferrocarrils siguin també un espai per a la reflexió i per al coneixement”.

Per la seva banda, el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha assenyalat que “la temàtica del Vagó d’enguany està completament alineada amb la política climàtica de la Universitat”, i ha destacat el paper pioner i la llarga trajectòria de la UAB en el compromís amb el medi ambient.

El rector ha recordat que aquest any la Universitat ha aprovat un pla per reduir el consum de recursos (aigua i energia), abandonar l’ús de combustibles fòssils i avançar en la reducció de les emissions indirectes a fi d’aconseguir la neutralitat climàtica el 2030 per a l’activitat de la pròpia UAB. També ha destacat que al campus de la UAB es fan servir quatre tipologies d’energies renovables: la solar fotovoltaica a les cobertes d’alguns edificis, la biomassa instal·lada al Servei d’Activitat Física, l’energia solar tèrmica per escalfar l’aigua calenta sanitària i, finalment, l’energia geotèrmica que l’edifici de l’ICTA-ICP aprofita des de l’any 2014.