Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Eleccions al Parlament Europeu amb 43.319 electors a Cerdanyola
Eleccions al Parlament Europeu amb 43.319 electors a Cerdanyola

Eleccions al Parlament Europeu amb 43.319 electors a Cerdanyola

11 de juny de 2004 a les 0:00

El diumenge 13 de juny, l’Estat espanyol celebrarà les seves cinquenes eleccions al Parlament Europeu. Els ciutadans espanyols i els ciutadans comunitaris que residents en territori espanyol poden contribuir amb el seu vot a l’elecció dels 54 diputats que ens corresponen dels 732 que composaran el Parlament Europeu a partir del 13 de juny.

43.919 electors de Cerdanyola dels quals 79 són estrangers, podran participar el proper diumenge a Cerdanyola a les Eleccions Europees. En total hi haurà  64 meses repartides en 14 col·legis electorals del municipi, sense cap canvi respecte a les generals del passat mes de març. La ciutadania pot consultar el cens electoral a través del portal cerdanyola.org o directament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana.

L’Ajuntament de Cerdanyola ha preparat per a la jornada electoral un dispositiu d’informació al ciutadà a través del portal municipal www. cerdanyola.org, del diari digital www. www.cerdanyola.info, i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). Cerdanyola Ràdio oferirà també un ampli cobriment informatiu amb dues edicions del Temps de Notícies a les 13 i 19 hores i, a partir de les 20 hores, un programa especial de seguiment de la nit electoral a la nostra ciutat amb connexions amb les seus de les formacions polítiques locals. Al llarg de la jornada els ciutadans podran seguir la jornada electoral i les dades de participació mitjançant una pantalla que s’instal·larà al porxo de l’Ajuntament.

Les  webs municipals oferiran informació sobre els índex de participació a les 14h del migdia i a les 18h de la tarda. A partir del tancament de col·legis, a les 20 hores del vespre, es facilitarà l’índex de participació total, el resultat de l’escrutini per partits amb les dades comparatives de les europees del 1999.

El nou Parlament representarà a més de 450 milions de ciutadans nacionals de 25 Estats Europeus, doncs  als 15 Estats tradicionals s’han sumat des de l’1 de maig 10 nous socis fins a conformar l’actual Unió Europea dels 25.

El Parlament Europeu és una de las institucions bàsiques de la Unió Europea; ja que és on estan representats els pobles dels Estats de la Unió. La UE conta amb cinc institucions, cada una d’elles amb una funció específica:  Parlament Europeu (escollit pels  ciudadans dels Estats membres); el Consell de la Unió Europea (que representa als Governs dels Estats membres); la Comissió Europea (motor i òrgan executiu); el Tribunal de Justícia (garanteix el compliment de la llei); i el Tribunal de Contes (efectua el control de la legalitat i la regularitat de la gestió del pressupost de la UE).

El Parlament Europeu és l’única institució que es reuneix i delibera en públic. Les seves decisions, preses de posició i debats es publiquen en el Diari Oficial de las Comunitats Europees. Com tots els Parlaments, l’Europeu exerceix tres competències fonamentals: la legislativa, la competència pressupostària i la competència de control. A la Unió Europea, la seva funció política va en augment.

El Parlament Europeu disposa de tres llocs de treball: Estrasburg, Brussel·les i Luxemburg. Això s’explica por raons històriques, ja que es tracta de les tres ciutats on es van instal·lar les institucions europees quan es van crear. El Parlament Europeu té la seu a Estrasburg, on es celebren els 12 períodes parcials de sessions plenàries mensuals, inclosa la sessió pressupostària. Els períodes parcials de sessions plenàries i les addicionals es celebren a Brussel·les. Les comissions del Parlament també es reuneixen a Brussel·les. Finalment, la Secretaria General està instal·lada a Luxemburg, però per raons pràctiques, un determinat número de funcionaris i col·laboradors dels grups polítics del Parlament Europeu treballen a Brussel·les.

Acabar recordant que des de 1979, els diputats europeus es trien cada cinc anys per sufragi universal per un sistema electoral proporcional.