Eleccions amb una nova figura: el responsable de seguretat sanitària
14 de febrer de 2021 a les 10:30Una nova figura als col·legis electorals, la del responsable de seguretat sanitària, controlarà l’accés ordenat dels votants i informarà periòdicament sobre les instruccions i mesures de seguretat.
La celebració d'aquestes eleccions al Parlament de Catalunya en situació de pandèmia ha fet que el govern de la Generalitat hagi dissenyat una sèrie de protocols amb l'objectiu de celebrar uns "comicis segurs i que es garanteixi el dret a vot i la legitimitat democràtica" malgrat la Covid-19. Aquests protocols es recullen en cinc documents, aprovats pel PROCICAT i amb el suport unànime de la taula de partits, que recullen les mesures per garantir que els comicis s’adeqüin a les directrius sanitàries.
Una de les novetats destacades, en aquest sentit, és la introducció de la figura dels responsables de seguretat sanitària als col·legis electorals, que vetllen pel compliment de les mesures de salut pública als locals i que són presents a cada local per controlar l’accés ordenat dels votants, que es mantinguin les distàncies de seguretat i garantir aspectes com l’ús obligatori de la mascareta o la higiene de mans.
Organització de les cues i accés al local electoral
Una de les principals tasques de les persones responsables de seguretat sanitària és el control i organització de les cues de votants per accedir als centres de votació. Entre d’altres, comproven que a les cues, que es fan a l’exterior si és possible, es mantingui la distància de seguretat d’1,5 metres. Com a complement als cartells informatius i senyalitzacions que hi ha als col·legis, també informen als electors sobre les instruccions i mesures de seguretat per a l’accés als locals a mesura que van arribant: mantenir la distància, l’ús obligatori de la mascareta, la neteja de les mans... Aquesta figura també és l’encarregada d’assegurar l’entrada i la sortida dels votants pels accessos correctes, amb l’objectiu d’evitar que en cap moment es produeixin aglomeracions.
En cas d’identificar una persona d’un col·lectiu vulnerable, per la seva edat avançada o altres factors visibles, o que aquesta persona s’identifiqui voluntàriament com a tal, el responsable de seguretat sanitària la ha de situar en una cua separada de la principal i li ha de donar prioritat d’accés a l’espai de votació. En tot cas, els responsables de seguretat sanitària no poden preguntar a cap persona sobre el seu estat de salut, ni si aquesta és positiva, simptomàtica o contacte d’algun positiu. A més, en cap cas tenen atribucions relatives al desenvolupament del procés electoral.
Pel que fa a l'accés al local, es permet que hi hagi un votant esperant a l’interior de l’espai de votació mentre una altra persona està votant, sempre que es puguin garantir les distàncies de seguretat i no hi hagi creuaments en l’accés i sortida. En el cas d’espais de votació petits, només pot ser a l’interior l’elector i no pot haver-hi cap elector o electora esperant.
Ús de la mascareta i higiene de mans
Una altra tasca essencial de les persones responsables de seguretat sanitària és garantir el compliment de l’obligació d’ús de la mascareta en tot moment, excepte en els casos que puntualment pugui ser incompatible amb la identificació de les persones o per raons de seguretat o d’impossibilitat d’ús per patologies dels electors. També han de garantir la neteja de mans dels electors i evitar el contacte entre persones, al temps que han de controlar que es ventili constantment l'espai de votació.
En cas que al llarg del dia de la jornada electoral hi hagi algun incident relatiu a la seguretat sanitària del col·legi, la persona responsable de seguretat sanitària del local electoral ha de contactar amb una altra figura que és novetat dels comicis d’enguany, la del responsable Covid-19 de l’Administració local, i, en cas que calgui, amb els Mossos d’Esquadra.