Els 23 municipis del Vallès es conjuren per protegir l'ocupació contra la crisi econòmica
2 de maig de 2008 a les 0:00Representants dels 23 Ajuntaments del Vallès Occidental, la consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya, Mar Serna, i els agents econòmics i socials de la comarca han signat el document Vallès Avança, que recull 12 programes d’actuació fins el 2013 per fomentar l’ocupació i la promoció econòmica.
Aquest pla estratègic inicia la seva tasca amb una aportació global de 8 milions d’euros, dels quals 6 milions els aportaran la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu, i uns altres 2 milions els aporta la comarca, a través del propi Consorci.
Vallès Avança és un pla estratègic que dibuixa les actuacions a seguir pel Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental durant el període 2008-2013. La Consellera de Treball, Mar Serna, considera aquesta document “una molt bona eina” per donar “una resposta local als problemes globals” del mercat de treball. La consellera considera necessari treballar des del territori en el context de crisi econòmica que es viu en l’actualitat:
Montserrat Capdevila, vicepresidenta delegada del Consorci per a l’ocupació i la promoció econòmica del Vallès Occidental, indica que l’elaboració d’aquest pla s’ha fet de forma consensuada i participativa amb diferents accions de treball per poder definir les necessitats de la comarca i conèixer exactament l’escenari actual.
Les línies de treball dibuixades en el pla pretenen, sobretot, posicionar el Vallès Occidental com a principal nucli de la indústria i la innovació i aconseguir un mercat de treball basat en la formació, la igualtat d’oportunitats i la qualitat de l’ocupació. A més, es vol que la comarca sigui un territori cohesionat socialment.
En la línia d’ocupació i qualitat de treball es vol fer una modernització dels serveis d’ocupació, es vol donar respostes a les necessitats que generi la Llei de Dependència i es volen impulsar noves fórmules de concertació social.
Des del Consorci indiquen que, pel que fa a la formació, es treballarà per potenciar el reconeixement de la formació professional per adaptar la formació als nous reptes del teixit productiu. També es vol millorar els processos de transició de l’escola al treball, evitant l’abandonament escolar.
Una altra de les línies de treball és la d’empresa. En aquest cas es pretén potenciar l’apropament i la comunicació amb les PIME, donar suport als emprenedors així com als treballadors afectats per reestructuracions empresarials. També es faran accions de formació a treballadors per aconseguir la seva estabilitat al lloc de treball.
Finalment, el pla d’acció preveu també una línia d’igualtat d’oportunitats que vol acompanyar la inserció de les persones amb més dificultats i fomentar la igualtat d’oportunitats a l’empresa.