Els antiabocadors organitzen una Fira del Sòl per reclamar la descontaminació de terrenys
27 de novembre de 2023 a les 12:46Cerdanyola sense abocadors Refem el Centre Direccional, l’Adenc i Ecologistes de Catalunya organitzen la primera Fira del Sòl -diumenge al matí a la plaça de Jaume Grau- amb activitats lúdiques i reivindicatives i l’objectiu de reclamar la descontaminació dels sòls dels abocadors de la Plana del Castell i que “les actuacions urbanístiques futures no hipotequin els nostres sòls amb formigó”.
La I Fira del Sòl de Cerdanyola vol commemorar el Dia Mundial del Sòl perquè, com va dir en el moment del naixement d’aquesta iniciativa al 2014 el president de Nacions Unides Ban Ki-Moon, “sense sòls sans, la vida a la terra seria insostenible”. La fira es celebrarà d’11 a 14 hores a la plaça de Jaume Grau i comptarà la celebració d’activitats de caràcter lúdic i reivindicatiu, des d’un concert de música swing i dixieland amb els Hola qué Dixie a la lectura d’un manifest o la instal·lació de paradetes de “gent que s’estima la terra i la natura”. El concert es farà a partir de les 12 hores amb un vermut popular.
Les entitats ecologistes que convoquen aquesta iniciativa recorden que a Cerdanyola hi ha “diverses zones amb el sòl contaminat” per l’existència d’antics abocadors “amb residus altament contaminats” o per usos industrials com els relacionats amb l’amiant produït per la fàbrica d’Uralita.
Les associacions insisteixen en la necessitat d’actuar per preservar la biodiversitat i la salut de l’actual i les pròximes generacions i destaquen l’exigència a les administracions d’actuacions polítiques i econòmiques que comportin la descontaminació de sòls afectats, especialment a la Plana del Castell”. Els antiabocadors també demanen que les actuacions urbanístiques futures “no hipotequin els nostres sòls amb formigó i recobriment”, destacant el moment d’emergència climàtica que es viu.
Els convocants recorden que el Dia Mundial del Sòl -que oficialment es commemora el 5 de desembre- recorda la importància de preservar la terra i apostar per polítiques de desenvolupament sostenible que no la malmetin.
El manifest de la jornada a Cerdanyola recorda que només el 29% del planeta està cobert de terra i en ella hi ha més de 8.000 milions de persones, a més de la resta d’espècies animals i vegetals, i que el sòl sustenta el 90% de tota la producció d’aliments, pinsos, fibra i combustibles i proporciona matèria primera per a activitats molt diverses que van des de l’horticultura a la construcció.
Els col·lectius ecologistes apunten que el sòl també és essencial per a la salut dels ecosistemes ja que “purifica i regula l’aigua, és el motor dels cicles de nutrients i un suport bàsic a la biodiversitat”, tenint a més un paper bàsic en la desacceleració del canvi climàtic. El text critica l’erosió, desertització, salinització, contaminació i altres causes que provoquen la pèrdua contínua d’aquest complex sistema.
Els convocants recorden que l’Agenda per al Desenvolupament Sostenibles 2030 incorpora reptes que recomanen la consideració directa dels recursos del sòl i l’atenció a la contaminació i degradació del sòl en relació amb la salut i la seguretat alimentària.