Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Els Castellers homenatgen les persones que han liderat 25 anys d’història cultur...
Els Castellers homenatgen les persones que han liderat 25 anys d’història cultural Foto de família amb diversos presidents i caps de colla dels Castellers de Cerdanyola

Els Castellers homenatgen les persones que han liderat 25 anys d’història cultural

21 de novembre de 2023 a les 9:42

Al 1998 un grup de persones de Cerdanyola i Ripollet van posar en marxa un projecte que a molts els semblava de bojos: fer una colla castellera en un territori sense tradició. 25 anys més tard, i després de moments de pic i de vall -pandèmia inclosa-, els Castellers de Cerdanyola són una de les entitats punteres de la cultura popular a la ciutat i ho ha celebrat per Sant Martí fent castells a plaça, però també un homenatge als pioners i als presidents i caps de colla que s’han atrevit a portar la direcció del col·lectiu.

Era l’últim assaig de la temporada abans d’actuar a la seva plaça per Sant Martí. I en un ambient festiu, la gent de la camisa verda que formen Castellers de Cerdanyola van voler fer una mirada enrere per agrair la tasca feta durant un quart de segle per les dones i homes que han conformat Castellers de Cerdanyola. Ho van fer en un acte senzill i alegre en què es retia homenatge als pioners i als que han estat al capdavant de l’entitat a la presidència o han portat la direcció tècnica com a caps de colla. Molts d’ells van poder participar en una iniciativa que vol ser també un impuls cap el futur i on es convidava a augmentar el col·lectiu, castigat com tantes altres entitats per la parada que va suposar la pandèmia, de la que encara no s’han recuperat del tot.

Primers passos

Eva Ros, Montse Pachón, Luis Ruiz, Montse Sabé, Carles Ros, Jaume Guasch, Maribel, Diego, Toni Muñoz i Mar Sellarès van ser les persones que van donar el primer impuls a la creació de la colla castellera de Cerdanyola. Els pioners d’una entitat sense la qual un no s’imagina ja els esdeveniments populars de la ciutat, des del Roser a Sant Martí, des dels Tres Tombs -tirant del carro de manera especial- a la Diada; que naixia en un territori sense gaire tradició castellera -la colla més antiga de la comarca, els Minyons de Terrassa, va nàixer al 1979 i la majoria són de la dècada dels 90, mentre la Colla Vella dels Xiquets de Valls va aparèixer al 1791 i es va reorganitzar al 1947-; i que inclou a persones de totes les edats. Acoixador o folre eren termes desconeguts per a molts que tampoc no sabien dir perquè a un castell se li diu 3 de 7 i a un altre 2 de 7, una pedagogia que han vingut fent en viu, a plaça, però també portant-la a les escoles. 

El primer president va ser el Carles Ros (1998-2000) amb Andreu Oller com a cap de colla (1998-99) en unes primeres actuacions en què des de l’entitat destaquen que van assolir reptes ambiciosos des d’un bon inici. Abans de la presentació oficial, per la Festa Major del Roser de maig de 1999,  ja havien bastit el 3 de 7 i en els següents mesos van arribar castells com el 4 de 7, el vano de 5 o el 4 de 7 amb l’agulla. Al 2.000 van arribar nous aires amb Jordi Brown com a president (2000-01) i Jaume Dalmau a la direcció de la colla. Brown va morir l’any 2007 i avui la seva camisa verda és present al local dels Castellers sent testimoni de tots els seus assajos. L’etapa immediatament següent és al 2001 -i a l’homenatge la van batejar com d’Odissea en l’espai, és clar- va tenir a Jaume Font “Tofelet” i a Miki Ballvé com a caps de colla (2001-02).

L'estabilitat i els majors èxits

Més estabilitat va arribar a partir del 2002 quan Jordi Esteller és el nou president dels Castellers, etapa que s’allargaria fins al 2010, la més llarga d’un president de l’entitat. També a la direcció tècnica hi ha canvi de rumb, primer amb Toni Muñoz com a cap de colla (2003-06) també batent rècords de durada al col·lectiu, i rellevant-lo un d’aquells castellers que s’havia criat a la colla, el Borja Calvete (2007-10). A la temporada 2009, els Castellers de Cerdanyola van aconseguir el 3r lloc al concurs de castells de set a la vil·la de Torredembarra, descarregant per primera vegada a la seva història el 3 de 7 amb el pilar, entre d'altres castells destacats com el 5 de 7 o el pilar de 5.

El següent president també va ser dels que duren, i a més en dues etapes: Salvador Roca ha portat les regnes de l’entitat entre 2010-16 i 2018-19, etapes en les que la colla va tenir a la direcció tècnica a un dels pioners Jaume Guasch (2011-12) o a Arnau Jaumandreu (2013-15) amb qui es va consolidar la gamma alta de 7. En el parèntesi de les dues etapes de Roca, la presidència la va ostentar Cristian Zurita (2016-18) amb una direcció tècnica bicèfala amb Laia Comas i Joel Font com a caps de colla (2016-18) i el moment en què es van assolir els màxims històrics dels Castellers de Cerdanyola i la participació al concurs de castells de la Tarraco Arena, la Champions League castellera. Va ser aleshores, al 2016, quan el col·lectiu va escollir el sobrenom de Martinets. El relleu el va agafar un altre casteller d’arrel, en Martí Darka, mantenint una línia de continuïtat fent castells al 2019 com el 4 de 7 amb l’agulla.

El cop de la pandèmia

El 2020 marca l’arribada d’una de les èpoques més complicades per als de la camisa verda, com per a la resta de la nostra societat: l’era pandèmica que bategen els mateixos Castellers i que va tenir a Alejandro López i Eloi Rifà com a persones que van fer un pas endavant per batallar amb les dificultats des de la presidència i la direcció tècnica. Amb set de remuntada -i amb castells de 7- va arribar un 2021 amb Jordi Rodríguez com a president i Iris Barbé i Jose Rosa com a caps de colla, una direcció que es manté actualment amb voluntat de recuperar forces, pinya, gent i castells per mirar el futur d’un col·lectiu que aglutina persones de totes les edats, un mosaic cerdanyolenc que forma part de l’esperit cultural i associatiu de la ciutat de manera irrenunciable. En bona part gràcies a l’empenta i esforç de totes les persones que apareixen esmentades a la notícia, però també de totes aquelles que s’han enfundat alguna vegada la camisa verda dels Castellers de Cerdanyola.

A l'acte de reconeixement, els actuals caps de colla feien una crida a fer pinya després d'una temporada difícil i augmentar el nombre de castellers per afrontar nous reptes en la pròxima campanya.

L'acte d'homenatge, al que va l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va voler fer un reconeixement als tècnics del servei municipal de Cultura que al llarg dels anys han col·laborat amb l'entitat, personificant-los en Anna Angrill i Santi Morera.

25 anys de força, equilibri, valor i seny

Fa només unes setmanes, Cerdanyola.info va realitzar el següent reportatge per commemorar aquests 25 anys de trajectòria. Recorde-m'ho ara: