Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Els Comuns demanen la revisió del Pla Específic de Mobilitat del Vallès
Els Comuns demanen la revisió del Pla Específic de Mobilitat del Vallès

Els Comuns demanen la revisió del Pla Específic de Mobilitat del Vallès

8 de juliol de 2020 a les 10:40

Els Comuns demanen a la Generalitat una revisió del PEMV (Pla Específic de Mobilitat del Vallès) incorporant compromisos reals per a la reducció de gasos d’efecte hivernacle, la priorització de les infraestructures de transport públic incloses al Pla, una millor política tarifària i la creació d’un Organisme de Mobilitat del Vallès.

Els Comuns del Vallès destaquen que la tramitació del PEMV ha coincidit amb una crisi sanitària i econòmica i per això caldria tenir en compte “escenaris de caràcter preventiu i pressupostari “que volen que es vegin reflectits en el desenvolupament del Pla. Segons els Comuns, estudis recents han confirmat “una major prevalença de virus similars a la Covid-19 en territoris d’alta contaminació com és el cas del Vallès i, alhora, és previsible una crisi econòmica que agreugi la capacitat inversora” de les administracions públiques.

Per això demanen l’actualització dels objectius del Pla amb un doble propòsit: “aprofundir en les mesures del Pla que apostin clarament en la mobilitat sostenible i saludable i una priorització de les actuacions que suposin una millor relació cost/benefici”.

Així, l’objectiu plasmat al pla en relació a la reducció de gasos d’efecte hivernacle és, segons els Comuns, “clarament insuficient”. Carles Rodríguez, portaveu comarcal, manifesta que “cal introduir decididament aquelles actuacions que permetin una reducció important i significativa que vagi en la línia dels compromisos assumits per la pròpia documentació” aprovada per la Generalitat.

La proposta del PEMV consolida, segons els Comuns, una aposta pel sistema de mobilitat privada front el sistema de transport públic, valoració que fonamenten en dades del Pla com que “el traspàs modal a transport públic previst es molt baix (21%)”. Per a la formació política, les actuacions viàries proposades “segueixen afavorint el transport privat, mode amb més impacte ambiental i més excloent socialment” quan s’hauria de prioritzar projectes de transport públic que han d’afavorir la mobilitat sostenible i reduir la contaminació i les emissions. Per a Rodríguez, “el PEMV hauria de tenir com a objectiu assolir entre el 60-70% de la inversió en modes sostenibles”.

Pels comuns, el PEMV tampoc aborda la situació de “greuge injustificat” en el sistema tarifari, “deixant el tema pel nou escenari de la T-Mobilitat”. Per a la formació política, l’actual sistema de corones en l’àmbit de l’ATM “suposa un greuge per les connexions intermunicipals2 en el Vallès i mentre la T-Mobilitat no soluciona aquest dèficit s’ha “d’avançar en una política tarifària més afavoridora i que fidelitzi usuaris del transport públic”.

En l’àmbit ferroviari, els Comuns demanen la priorització del nou intercanviador en l’àmbit del nus de comunicacions AP7-C58, al sector de Cerdanyola-Barberà, que connecti la R4 i la R8, ja que consideren “que permetria amb una menor inversió que la proposta orbital, facilitant la connexió Catalunya Central-Terrassa-Sabadell-Granollers amb un sol intercanvi”. Una altra de les prioritats per a la formació és la del tramvia UAB-Montcada “actualment en estudi informatiu i procés de redacció que permetria, amb una longitud de 10 km, la connexió entre Rodalies i FGC”.

Pel que fa a la B-40 o Quart Cinturó, els Comuns demanen el desestiment d’aquesta obra pel seu “elevat impacte ambiental sobre zones d’interès agrícola i forestal” i perquè “consolida un model de mobilitat insostenible centrat en el vehicle privat que és completament contradictori amb l’emergència climàtica actual”.

Una altra de les propostes és “una nova governança” del transport públic al Vallès amb col·laboració entre l’Occidental i l’Oriental i la creació  d’un Organisme de Mobilitat del Vallès “en el marc d’un veritable òrgan planificador i gestor de la Regió Metropolitana de Barcelona que treballi per a garantir l’implementació del Pla, participat per la Generalitat, món local i supralocal i entitats del territori”.