Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Els Comuns es presenten a Cerdanyola com a garantía d’un municipalisme de base c...
Els Comuns es presenten a Cerdanyola com a garantía d’un municipalisme de base ciutadana

Els Comuns es presenten a Cerdanyola com a garantía d’un municipalisme de base ciutadana

15 d'abril de 2021 a les 9:29

Cerdanyola En Comú es presenta a la ciutat com un espai de persones d'esquerres de trajectòries diverses que mira cap un futur més verd, social i feminista pensant en la gent. La formació es compromet a ser garantia de l’empoderament de la ciutadania en un Ajuntament transparent que “ha de tenir parets de vidre”.

El grup motor de Cerdanyola En Comú s’ha presentat públicament a la ciutat com un col·lectiu de persones d’esquerres que ha patit la pèrdua de drets històricament conquerits amb molt sacrifici. Una de les portaveus, Ángeles Camacho, consellera nacional de Catalunya En Comú, plantejava els punts més destacats del manifest fundacional de la formació a la nostra ciutat destacant que “som gent comuna que ve del sindicalisme, dels moviments socials, de l’ecologisme, del feminisme” que vol defensar els serveis públics amb els colors roig, del social, verd, del medi ambient, i lila, del feminisme, com a senyal d’identitat.

Manifest fundacional

Camacho reclama un “municipalisme de base ciutadana” en què l’Ajuntament tingui “parets de vidre” perquè ha de ser transparent per oferir confiança a una ciutadania que ha de participar en la vida política de la ciutat i empoderar-se.

Ángeles Camacho destaca la necessitat d’actuacions diverses com les polítiques públiques d'envelliment actiu amb l’habilitació d’espais públics per a la gent gran, com residències i centres de dia de qualitat, “on no es sentin sols ni angoixats, sinó valorats i reconeguts”, la defensa dels serveis públics, començant pel que consideren "drets fonamentals" de la ciutadania com la sanitat -per "evitar que sigui una mercaderia, hem d’aconseguir que totes les persones visquem la salut com un dret humà universal"-, l’educació -"la política educativa ha de ser un reflex del model de societat que volem defensar: educació pública, equitativa, inclusiva, laica, coeducativa, democràtica i crítica"- o l’atenció a la diversitat funcional que ha d'apostar per un model inclusiu "que garanteixi l’accessibilitat en condicions d’igualtat", o una política d’habitatge que permeti a les famílies dels treballadors i els joves accedir a un habitatge digne en una ciutat “amb preus alts, precarietat laboral i sous baixos”.

Igualment, els Comuns aposten per un "nou model econòmic i ecològic basat en l’economia circular i el bé comú que freni el canvi climàtic i, també, un model de mobilitat sostenible".

La consellera nacional dels Comuns subratlla que es tracta de persones de Cerdanyola que s’estimen la ciutat i volen que sigui sostenible, solidària, diversa, fraternal o municipalista i que impulsi polítiques valentes amb la feminització com a punta de llança "perquè sense equitat no hi ha democràcia".

Sumar per multiplicar

Isaac Martínez, regidor a l’Ajuntament de Cerdanyola i membre de l’executiva dels Comuns al Vallès Occidental, destaca que Cerdanyola és una ciutat d’esquerres amb un moviment social molt actiu que té un potencial enorme però que ha de potenciar un desenvolupament amable i just amb les persones en què es treballi per les necessitats reals de la ciutadania i la reducció de les desigualtats.

Martínez destaca la voluntat de sumar i integrar de la formació i assegura que la seva coalició amb Podem, amb qui comparteixen grup municipal a l’Ajuntament, es vol reforçar des dels Comuns.

Per la seva banda, Agnès Petit, responsable d’Organització de Catalunya En Comú, que acompanyava els representants locals de la formació en la presentació del grup cerdanyolenc, insistia en aquesta voluntat de suma des d’un col·lectiu que és un procés de confluència que, indiquen, va més enllà de l’univers que representen Iniciativa per Catalunya-Verds o Esquerra Unida. Petit emfatitza que “sumar multiplica i dividir resta” i destaca la necessitat d’aquesta unitat de les esquerres per afrontar el context de pandèmia i crisi socioeconòmica que vivim, també des dels municipis.

Portada del web de Cerdanyola En Comú

Imatge de presentació del manifest dels Comuns

Web i xarxes

La nova formació, que ha endarrerit la seva presentació pública a causa de la pandèmia i ha volgut fer-la coincidir amb el 14 d'abril, aniversari de la República, compta amb presència a internet tant amb una pàgina web on Toni Garrido, un altre dels integrants del grup local, indica que permet poder oferir documentació a la ciutadania, com en les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram, que permeten una més fàcil interacció amb el veïnat.

La presentació comptava també amb la participació d’altres membres del grup motor de Cerdanyola En Comú com Marc Guillamon, Joana Barquín o Nàyade López, que destacaven l’objectiu d’integral el màxim número de persones possible que vulguin participar en la construcció d’una ciutat millor.

Galeria d'imatges