Els empresaris demanen consens i estratègia de ciutat per impulsar Cerdanyola
11 de juny de 2015 a les 12:36El president de Cerdanyola Empresarial, Lluís Sisquella, ha demanat al Fòrum Cerdanyola que organitza la patronal local consens polític per tirar endavant un pla estratègic de futur que impulsi l'activitat econòmica de Cerdanyola. El convidat d'aquest ja tradicional espai de debat econòmic local, Josep Maria Gay de Liébana, reclamava als polítics que trepitgin realitat amb estabilitat per sortir millor del forat de la crisi que encara colpeja de forma terrible l'economia catalana, espanyola i europea.
Audios
11-06-2015 Lluís Sisquella
11-06-2015 Josep Maria Gay de Liébana
Lluís Sisquella parafrasejava l'I have a dream de Martin Luther King davant una part destacada de l'empresariat i el món polític local i manifestava que ha "somniat que Cerdanyola tenia clar i ben definit quin perfil d'empresa" vol per a la ciutat, que es manté l'aposta per una ciutat de la universitat com elemnt de generació d'activitat econòmica o que ha "somniat que l'administració està ben organitzada" i gestionada.
A dos dies del Ple de constitució del nou Ajuntament, el president de Cerdanyola Empresarial reclama consens als partits polítics locals per fer un pla estratègic de ciutat que impulsi l'activitat econòmica d'una Cerdanyola "situada enmig de l'economia del futur".
Tocar de peus a terra per sortir del forat
És conegut. Molt mediàtic. Tothom coneix la seva verborrea imparable, l'energia impactant i també el seu ampli coneixement del món econòmic d'una manera planera i didàctica. Josep Maria Gay de Liébana és l'economista de capçalera de diversos mitjans de comunicació, a més d'autor de nombrossos llibres, i propietari de prestigiosos títols i càrrecs acadèmics i aquest dimecres era el protagonista del Fòrum Cerdanyola prenent relleu a noms com els de l'expolític i advocat Miquel Roca, l'economista Xavier Sala i Martin, el periodista i empresari Manuel Campo Vidal i el president d'ERC, Oriol Junqueras.
Sense parar quiet ni un segon, enllaçant xifres i reflexions profundes amb anècdotes i tornant boig al tècnic que controlava el seu document de power point, el professor d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Gay de Liébana destacava ahir que si bé l'economia espanyola presenta en aquest 2015 alguns signes positius - previsions de creixement o augment de consum-, també en té de negatius -baix Producte Interior Brut, atur encara a l'alça o impostos elevats- i fins i tot aspectes que són les dues coses a la vegada -atracció d'inversió estrangera positiva que genera una mala presència excessiva en sectors i empreses estratègiques-. Això en una Eurozona que, davant la potència dels Estats Units i la seva zona d'influència, apareix "morta, completament anestesiada" perquè "s'ha preocupat molt de drets i llibertats i poc de treballar i obrir-se als mercats internacionals".
Gay de Liébana considera que l'economia espanyola encara presenta un model de creixement equivocat fonamentat en els serveis, el turisme i el comerç en comptes d'apostar per un sector agricola-mariner sense competència a Europa i una indústria que suposa llocs de treball duradors.
L'economista remarca que un altre factor negatiu és que els bancs encara no donen crèdit perquè, tot i estar ja sanejats, encara no aconsegueixen ingressos suficients per facilitar aquests prèstecs, al temps que critica durament l'elevat deute públic, al que ni Espanya, ni França ni Itàlia estan en disposició de fer front.
Gay de Liébana insisteix que es pot ser optimista, però sabent que per sortir d'aquesta situació "s'ha de trepitjar el món real". L'economista indica que falten governants amb sensibilitat empresarial que coneguin la realitat i les dificultats del dia a dia i no s'ocupin només de l'Eurogrup, sinó de temes com assolir menys despesa en impostos i seguretat social i apostar per més llocs de treball i pols de coneixement.
A preguntes dels assistents, Josep Maria Gay de Liébana considera que el Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió (TTIP) té avantatges com la possibilitat de penetració a un mercat econòmic tan atractiu com el dels Estats Units i la seva zona d'influència, però també negatius, com la marxa de joves amb moltes capacitats o d'entrada d'empreses nordamericanes als espais d'influència europea.
Pel que fa a la situació política actual, l'economista considera que es planteja una "nebulosa" que perjudica el món empresarial quan el que calen són pactes i consistència per defugir la inestabilitat. En aquest sentit, Gay de Liébana manifesta que aquesta situació ha provocat una frenada de la inversió estrangera i manté la sortida del país dels joves. Si això no canvia, vaticina l'economista, "aquest serà un pais de vells".
El Fòrum Cerdanyola és un dels principals actes econòmics i empresarials que cada any organitza la patronal local Cerdanyola empresarial, on en el marc d'un dinar-networking s'assisteix a una ponència d'algun destacat professional d'interès. L'entitat cerdanyolenca remarca l'interés comarcal d'aquest esdeveniment.