Els enfrontaments del campus de la UAB arriben al Ple de Cerdanyola en forma de debat polític
22 de desembre de 2021 a les 10:44La presentació de dues mocions, una contra l’assenyalament amb pintades de la casa del rector de la UAB a Cerdanyola i la segona de condemna dels enfrontaments en l’acte de S’ha acabat al campus del passat 25 de novembre, i la intervenció d’un portaveu d’aquesta plataforma, que es defineix com a constitucionalista, al temps d’Audiència Ciutadana van marcar bona part del debat de l’últim Ple municipal de Cerdanyola d’aquest 2021.
La primera moció de "condemna de l'assenyalament que va patir el rector de la UAB, Javier Lafuente, al seu domicili" arran de les pintades que van aparèixer al mur de casa seva reclamant la seva dimissió per la intervenció dels Mossos d'Esquadra en l'últim enfrontament entre independentistes i unionistes al campus de l'Autònoma es va aprovar per unanimitat i sense debat, presentada per la Junta de Portaveus.
La moció condemna “qualsevol atac o desqualificació a tota persona per les seves idees polítiques” i en concret “l’atac violent” que va patir Javier Lafuente, rector de la UAB, al seu domicili particular.
La segona moció, per condemnar els fets ocorreguts el 25 de novembre al campus en l'acte organitzat per la plataforma S'ha acabat i que va motivar la intervenció dels Mossos d'Esquadra que van provocar les pintades a casa del rector, es va rebutjar. Ciutadans (Cs) i Partit Popular (PP) van donar suport. Des de la formació taronja, Gorka Samaniego es preguntava “quin valor es transmet al permetre callar les opinions alienes amb violència?, quina opció tenen els constitucionalistes per transmetre legítimament les seves idees? Què ha de passar més perquè es comenci a prendre mesures ja per garantir un campus on hi hagi respecte i convivència?”.
La regidora del PP Anabel Plans, per la seva banda, condemnava els fets, defensava l’exercici de la llibertat d’expressió i manifestava la seva solidaritat amb els estudiants de S’ha acabat i els integrants del servei de seguretat de la UAB “que han estat coaccionats i colpejats”.
En canvi, per al regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Albert Turon S’ha acabat “no defensa la llibertat sinó que busca l’enfrontament civil” i considera que la moció el que vol és provocar el mateix enfrontament a l’àmbit polític. Turon acusa els grups ponents de la moció de voler portar el Consistori a un” joc dialèctic pervers i fal·laç en que cada cop que parlen de llibertat l’embruten més amb el fang de les seves botes”, al temps que assegura que la moció només pretenia “fer passar per víctimes als botxins”.
Des de Junts, Joan Sánchez coincidia en què . S’ha acabat “no vol expressar-se sinó llençar gasolina al foc per interessos mediàtics i polítics” i creu que la moció presentada alimenta aquesta espiral. Sánchez afegia que volen fer creure que el procés cap a la independència s’ha acabat, però “no és així i esperem que acabi bé”.
Des de Guanyem, Laura Benseny afirma que el problema és que “la gent de S’ha acabat es reuneix, legitima i blanqueja l’extrema dreta i davant d’això hem de dir No passareu”. Benseny ja s’havia manifestat en el temps d’Audiència Ciutadana després de la intervenció d’un representant de la plataforma S’ha acabat que considera que mereixia guanyar “un premi a la demagògia amb una intervenció esbiaixada d’una plataforma vinculada amb l’extrema dreta que fa actes on s’aixequen els braços”.
Aquest portaveu, Jordi Salvadó, denunciava “l’enèsim atac i intent de vulneració de drets fonamentals patits per S’ha acabat de part de 150 encaputxats que van atacar pel simple fet de pensar diferent”. Salvadó demanava el rebuig dels grups polítics de Cerdanyola per assolir una “universitat que ha de ser un espai de llibertat on es pugui debatre sense que ningú senti por a ser amenaçat o coaccionat”
Mentre Laura Benseny negava que hi haguessin 150 encaputxats en l’acte i defensava el “jovent combatiu i antifeixista” que s’hi havia enfrontat, el portaveu de S’ha acabat insistia en demanar el suport a les forces sobiranistes perquè “no va d’independència si o no, sinó d’estar del costat de la llibertat condemnant actituds totalitàries”.
La moció no es va aprovar. Va tenir el suport de Cs i PP, l’oposició d’ERC, Guanyem, En Comú Podem i Junts i l’abstenció del Partit dels Socialistes.
.....................................................................................................................................................
Sessió ordinària del Ple de desembre de 2021
Sessió de l'Audiència Ciutadana