Els estudis sobre possibles aparcaments estaran llestos en una setmana
12 de febrer de 2004 a les 0:00La potenciació del transport públic, la peatonalització de carrers, donar solucions a la falta d'aparcament a la ciutat són alguns dels objectius que l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, planteja per fer una ciutat més humana i accessible. Així, èl govern municipal reberà la setmana vinent l'estudi sobre aparcaments soterranis al temps que s'estudia l'augment del servei de bus urbà.
L'Ajuntament de Cerdanyola estudia la possibilitat d'incrementar i millorar les línies i el servei del bus urbà després de l'últim balanç en què s'ha certificat l'augment de 57.000 viatgers l'any 2003 en relació a l'anterior. L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, afirma que el servei està "tan consolidat que a ningú se li acudiria treure-ho".
Segons Morral, l'augment de viatgers és "una notícia fantàstica" perquè molta gent deia que el servei del bus urbà "no seria útil, hi hauria poca demanada, que no tindria rendibilitat econòmica, però ara es demostra que el servei s'utilitza cada cop més i econòmicament els números s'estan equilibrant".
Segons Morral, s'ha d'aconseguir que l'opció del cotxe privat "sigui l'últim recurs", perquè cal fer una ciutat "més humana i propera on l'espai públic sigui comfortable i convidi a caminar". L'alcalde de Cerdanyola considera, en aquest sentit, molt important la remodelació urbana de la ciutat en què es vol fer una aposta per la peatonalització i la prioritat invertida als carrers de Cerdanyola i "posar dificultats a que els cotxes corren pel centre de la ciutat".
La transformació urbanística, segons Morral, ha de venir acompanyada d'un canvi de mentalitat, però també destaca que per assolir això s'ha de donar oferta perquè els cotxes puguin aparcar amb facilitat. En aquest sentit, l'alcalde de la ciutat considera molt positiva la posada en marxa de les zones blaves -"que a mig termini tothom veurà que és una millora per a la mobilitat a la ciutat"-, però detaca que cal fer un mapa d'aparcaments en una ciutat "de 55.000 habitants amb 34.000 cotxes, amb una mitjana de 2'5 cotxes per família". Morral assegura que "no s'ha volgut improvissar allà on han d'estar, la gestió que han de tenir ni la construcció" i per això s'ha encarregat un estudi sobre les diferents alternatives d'ubicació i solucions econòmiques per decidir enguany els aparcaments a fer en aquest mandat, "i si podem fer tres, millor que dos".
Morral destaca que cal planificar bé els equipaments i l'organització de la ciutat, "però planificar no significa aturar-se" perquè hi ha alguns com la nova escola del Parc del Turonet o la caserna dels Mossos d'Esquadra -que ha d'estar construida en terrenys pròxims a la deixalleria per acollir el desplegament del cos de seguretat a Cerdanyola al novembre del 2006- que són necessaris i que obliguen "de vegades a treballar a les palpentes, d'acord a la intuició, perquè hi ha decisions que s'han de prendre ja".
Pel que fa al debat sobre l'organització territorial de la comarca posat d'actualitat amb la demanada de l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, de que la ciutat egaremca encapçali comarca pròpia, Morral reconeix que Terrassa, com Sabadell, tenen influència sobre els municipis de la seva zona, però també considera que l'eix del Vallès Sud -Montcada, Ripollet, Badia, Cerdanyola i també Sant Cugat (especialment amb el desenvolupament de la Plana del Castell)- ha de tenir veu pròpia en aquest debat i Cerdanyola -per la seva situació geogràfica i els equipaments científics, tecnològics i universitaris- ha de ser "protagonista" en la discussió.