Els familiars dels malalts mentals denuncien discriminació basada en falsedats
26 de novembre de 2003 a les 0:00L'Associació de Familiars de Malalts Mentals Cemoriba de Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet i Badia denuncia la discriminació en què viuen les persones que patreixen aquest tipus d'afeccions i també les que hi ha al seu entorn, començant per la família. Estigma social en la malaltia mental era el títol amb què ahir la psicòloga clínica de la Unitat d'Investigació de Sant Joan de Déu Susanna Ochoa i la psicòloga clínica del Centre de Dia de Cerdanyola María José Escandell van abordar a l'Ateneu aquesta situació de discriminació i les conseqüències que provoca.
Escandell denuncia que l'estigmatització dels malalts mentals "comporta discriminació i atempta contra la dignitat de les persones" i que això està basat en mites i creences errònies de la societat sobre aquest tipus d'afeccions. La psicòloga del Centre de Dia de la nostra ciutat insisteix que els malalts mentals "no són persones violentes ni perilloses" i de fet pateixen més agressions que la mitjana de la societat. Altres tabus que cal trencar, segons Escadell, són les creences en què els malalts mentals no poden prendre decisions ni treballar, estan bojos o han d'estar hospitalitzats.
La psicòloga destaca que aquestes mites estan potenciats per uns mitjans de comunicació que "fomenten un estereotip fals que lliga al malalt mental amb la violència", però destaca que la informació per si mateixa no comporta un canvi d'actitud social ja que, de fet, "només la paraula esquizofrènia provoca estigmatització".
Escandell indica que aquesta discriminació augmenta els problemes de salut dels malalts i també té efectes negatius en aspectes socials tant per a l'afectat, que té problemes per trobar feina o habitatge, com per a la família, que veu reduït el seu cercle de relacions.
La solució plantejada pels experts passa per millors tractaments farmacològics i psicosocials, millorar l'educació i innovar en les polítiques de l'Administració.
Susanna Ochoa, per la seva banda, remarca que la família no s'ha de sobrecarregar amb l'atenció al malalt mental "i ha de saber delegar en els serveis sanitaris" per evitar problemes posteriors, mentre els representants de les famílies presents a la conferència criticaven la falta de recursos existents per poder atendre adequadament als malalts.
La psicòloga clínica de Sant Joan de Déu manifesta que l'estigmatització provoca conseqüències en el malalt com l'empitjorament de la seva qualitat de vida i dels símptomes, desadaptació social, baixa autoestima i depressió, entre d'altres.