Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Els grups municipals es posicionen sobre la Constitució Europea
Els grups municipals es posicionen sobre la Constitució Europea

Els grups municipals es posicionen sobre la Constitució Europea

28 de gener de 2005 a les 0:00

També dues mocions es van presentar sobre la Constitució Europea, una presentada com resposta a l'altra. La primera va ser la planteja per ERC que demanava que el Consistori es posicionès amb un no rotund al tractat, mentre l'alternativa la va presentar el grup socialista i no demanava cap vot i si la participació al referèndum, tot i que també incloïa lloes al tractat i crítiques dures als opositors a la Constitució.

Finalment es va aprovar la presentada pel grup socialista amb una votació on l'abstenció de Convergència i Unió (CiU) va marcar la decisió, mentre tots els grups reclamaven una àmplia participació en el referèndum del 20 de febrer. La moció presentada per ERC va tenir 10 vots a favor (ICV/EUiA, ERC i PAS) i 11 en contra (PSC i PP) i la socialista a l'inrevés: 11 en a favor i 10 en contra.

No obstant això, l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va destacar que l'Ajuntament no s'ha de posiconar ni a favor ni en contra perquè representa "tota la ciutadania de Cerdanyola, qui votarà si i qui votarà no". Morral remarca que la institució és de tots.

Tots els grups es van posicionar

La portaveu d’ERC, Montserrat Puig, afirmava que el No a la Constitució Europea defensa la reducció de la despesa militar, l’aposta pels serveis socials i la defensa dels drets nacionals i el medi ambient, cosa que ratificava la regidora del PAS. Gemma Jaumandreu va destacar que el No a la Constitució Europea no és en cap cas un No a Europa i que el tractat parla molt de drets però no dels mecanismes que han de ser garantia d’aquests drets perquè es compleixin.

Per la seva banda, el portaveu popular va destacar que un si en el referèndum del 20 de febrer és una victòria dels partits moderats i d’Espanya com a nació. Per a Antonio González, el tractat és una aposta per una Europa en creixement, d’oportunitats, segura i sense secessionismes.

La portaveu de CiU, Consol Pla, va remarca que hi havia arguments legítims en favor del si i del no -tot i que no eren similars als plantejats pel PP- i que la seva postura seria d’abstenció ja que als dos partits de la federació nacionalista hi havia hagut un debat important amb arguments ferms i que calia deixar pas a l’opció personal de cadascú.

El portaveu d’ICV/EuiA, Rafael Bellido, va destacar que el seu vot contrari a aquesta Constitució Europea el provoca que hi ha una involució en drets socials com a la salut, l'habitatge o el salari digne i una restricció d'altres com el de vaga o treball.

La portaveu del PSC, Dolors Toló, va remarcar que la moció del seu grup no demana el vot ni a favor ni en contra perquè l'Ajuntament, com institució, no s'hauria de posicionar, i si reclama la participació al referèndum. No obstant això, va recordar que el tractat inclou la Carta dels Drets Humans i té el suport dels sindicats majoritaris arreu de la Unió Europea.

El text de les dues propostes

Pel que fa al text de les mocions, la plantejada pel grup republicà defensa la seva postura argumentat que la nova Constitució implicarà "una major inversió pública en despesa militar, no contempla cap model digne de política social,  desapareix l'Europa dels Pobles, deixa de banda les persones, doncs ha estat un acord entre estats, i no defineix cap marc comú sobre ecologia i sostenibilitat".

En un sentit molt diferent s'expressa la moció presentada pel PSC en la que s'afirma que la Constitució Europea que es presenta a referèndumcontribueix a la construcció d'una Europa més forta i unida. El text assegura que comportarà tot un seguit d'avenços entre els que destaquen "la definició d'un model polític de llibertat i solidaritat, la introducció del concepte de democràcia participativa i l'establiment d'una política de cohesió econòmica, social i territorial".