Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Els impostos municipals es congelaran amb el topall del 10 percent màxim d'augm...
Els impostos municipals es congelaran amb el topall del 10 percent  màxim d'augment de l'IBI i les taxes pujaran l'IPC, un 3'5 percent

Els impostos municipals es congelaran amb el topall del 10 percent màxim d'augment de l'IBI i les taxes pujaran l'IPC, un 3'5 percent

27 d'octubre de 2006 a les 0:00

Els impostos municipals es congelaran l’any vinent, amb el topall d’augment màxim del 10 percent de l’IBI a causa de la revisió cadastral aprovada l’any passat, mentre que la majoria de taxes i preus públics tindran un augment d’un 3’5 percent , l’IPC previst. L’oposició va criticar el que considera una excessiva pressió fiscal.

El regidor de Serveis Generals, Santiago Cayuela, manifesta que les ordenances fiscals plantejades responen a un criteri de continuïtat i confirmava la congelació dels impostos municipals l’augment del 3’5 dels preus públics i taxes -que van des del cost de l'entrada a la piscina a la taxa per posar la terrassa d'un bar o la del cementiri municipal. Aquelles taxes que cobreixen el cost del servei es congelen. Cayuela anunciava també bonificacions del 30 percent en l’ICIO per la construcció d’habitatge protegit.

El portaveu socialista, per la seva banda, recordava que el topall d’augment màxim del 10 percent a l’IBI va ser una proposta del PSC i criticava que no s’apliqui la taxa de residus fins el 2008 quan ja està aprovada pel Ple de l’Ajuntament i les finances municipals passen per una situació “cada cop més complicada amb un dèficit creixent”. José Miguel Moreno indica que aquesta situació reclama mesures, encara que siguin impopulars.

Des del PP, el seu portaveu municipal, Antonio González, afirma que la pressió fiscal a Cerdanyola és de les més altes de Catalunya sense que això es correspongui “amb els serveis que rep la ciutadania”. González manifesta que la revisió cadastral s’ha aplicat tot i que encara no tocava i que això no ho portava cap partit al seu programa, cosa que suposa “un frau a l’electorat”. Segons González, aquesta revisió limitarà la implantació d’empreses a la Plana del Castell i provocarà deslocalitzacions.

El regidor del PAS, Jose Costa, manifesta que l’Ajuntament havia d’impulsar mesures fiscals per facilitar l’accés a l’habitatge i proposava una modificació del tipus impositiu de l’IBI perquè hi hagués un increment màxim del 3’5 percent Costa també critica que no es diferencies taxes sobre qüestions socials o els preus públics que són més cars a l’hora de plantejar un increment linial del 3’5 percent . L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, afirmava que la proposta del PAS no es podia aprovar perquè la revisió del cadastre ja ha entrat en vigor, cosa a la que replicava Costa que el que demanaven era tocar el tipus impositiu, no la revisió cadastral. 

L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, destaca que la proposta d’ordenances fiscals era de contenció i continuïtat i que prova d’això era que el debat s’havia centrat en la revisió cadastral, “que és un tema de l’any passat”. Segons Morral, aquesta revisió va comportar avantatges com l’actualització dels valors del parc patrimonial, la seva equiparació amb els metropolitans i que per primera vegada “s’hagi cartografiat” el recinte de la UAB. L’alcalde manifesta que el topall màxim a l’IBI busca “paliar l’efecte d’un increment excessiu” als primers anys d’aplicació de la revisió cadastral.

Pel que fa a altres temes el Ple aprovava la creació i constitució del Consorci per a la promoció i el desenvolupament econòmic de l’eix B-30, que agrupa els municipis de Cerdanyola, Sant Cugat i Rubí. Tant la regidora de Promoció Econòmica, Consol Pla, com l’alcalde, Antoni Morral, destaquen que hi ha condicions polítiques favorables per a configurar un espai de relació i coordinació entre els tres municipis, però que el consorci es mostra obert a la incorporació d’altres Ajuntaments i altres del país, “la Diagonal de Catalunya”. El PAS va votar en contra per considerar que el conveni indica criteris de protecció ambiental, qualitat de vida i llocs de treball que “incompleix” el projecte de la Plana del Castell.

Altres convenis aprovats van ser amb la Societat d’Aigües de Barcelona (AGBAR) per la millora de la xarxa hidràulica de la ciutat, ja antiga i bastant malmesa, i necessitada d’una forta inversió per a evitar pèrdues d’aigua tractada. El conveni també contempla l’arranjament del dipòsit del Turonet, el recobriment del paisatge del Turó de Ca n’Oliver i el patrocini de la construcció del Museu del poblat ibèric de Ca n'Oliver pels anys 2009 a 2011 -fins ara el patrocini arribava al 2008-.